Tavaly ünnepelte alapításának huszadik évfordulóját a Bomo Art, a nosztalgikus mintáiról és bőrkötéses, kézzel készített noteszeiről ismert papírmanufaktúra. A kerek évforduló alkalmával gondoltak egyet, és egy merőben más arculatú, ám annál izgalmasabb, limitált példányszámú sorozatot indítottak útjára, ahol kortárs képzőművészek alkotásai köszönnek vissza a borítókról. Az idei kollekció határidőnaplóin és rajzfüzetein Csató József kollázsainak és akvarellfestményeinek mintái jelennek meg: vibráló színek, repülő ananászok és pislogó boxkesztyűk.

Kinek ismerős az érzés, amikor kap vagy vesz egy csodás füzetet, csak pörgeti a hófehér lapokat az ujjai között, és közben arról álmodozik, hogy mennyi mindennel tele lehetne írni és rajzolni az egészet? Aztán összecsukja és felteszi a polcra, mondván, hogy majd egyszer,  talán..? De ezt most túl szép ahhoz, hogy mindennapi frivol dolgokkal, macskakaparásos jegyzetekkel, gyors skiccekkel töltsük meg. A sajtóreggelin a Bárkert Bistróban, ahol az új kollekcióval megismerkedhettünk, ehhez hasonló, minden komoly füzetrajongó által ismert problémák is felmerültek.

Csató József képzőművész szerint – akinek kollázsai és akvarelljei díszítik a Bomo Art új rajzfüzeteit és határidőnaplóit – a jelenség valós, ám két-három füzet elhasználása után az átok megtörik, és ma már ő is könnyeden fogyasztja el a legszebb noteszeket is. Úgyhogy még mielőtt bemutatnánk az új kollekciót, mi is leszögezzük, hogy igen, ezek a füzetek nagyon szépek, de arra vannak, hogy bátran írjunk, rajzoljunk, firkáljunk, fessünk beléjük, használjuk őket mindennap, mert nincs is annál jobb, mint amikor egy  mindennapi használati tárgyunk egyszerre különleges és strapabíró.

A Bomo Art kézműves manufaktúrája immár 20 éve készít hagyományos technikával, kézzel és régi manuális gépekkel naplókat, naptárakat, füzeteket, rajztömböket. Az általában klasszikus, a századforduló és a boldog békeidők stílusát idéző borítói között tavaly óta feltűnt egy egészen merész kollekció is: a Kortárs Képzőművészek Sorozat, melyet évente egy alkalommal jelentetnek meg. Az első művész Barabás Zsófi volt, akivel tavaly dolgoztak együtt, őt követte idén Csató József, akinek pár éve mi is bekukkantottunk a műtermébe. A határidőnaplókon két különböző kollázsmunka jelenik meg, a repülő ananászok és a (szerintünk) márvány felsőtestű táncosok közül választhatunk az A5-ös rajzfüzeteken pedig kétféle akvarellfestményből kiválasztott, letterpress technikával kivitelezett minta jelenik meg.

Csató József 2006-ban végzett Maurer Dóra osztályában festő szakon a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, azóta számos művészeti elismerésben is részesült, például a Derkovits Gyula-ösztöndíjban vagy az Esterházy-díjban, és Európa több nagyvárosában is volt már kiállítása.

Míg a sorozat előző darabjai Barabás Zsófi munkáival monokrómok és nonfiguratívak voltak, és csak elvétve bukkant fel egy-két színfolt a borítókon, addig az új kollekció egyes darabjai csak úgy vibrálnak a színektől és a felismerhető, de groteszk formáktól. Az utóbbi időben Józsi az olajfestményeket papír- és vászonkollázsokkal is kiegészíti, de festőművészként alapvetően a naiv festészet és a primitivizmus eszközeivel él.

A sorozat nem titkolt célja a hazai kortárs képzőművészet megismertetése és megszerettetése szélesebb rétegekkel is. A Bomo Art eddig is gyakran működött együtt kortárs művészekkel és dizájnerekkel, mint a TATZ csapata vagy a Cellux csoport. Jó látni, amikor két tárgyból egy harmadik jön létre, vagyis amikor egy tárgy, amit szeretünk mint műalkotás, abból egy funkcionális dolog születik, amit mindennap vagy akár napjában többször is kézbe vehetünk, tartalommal tölthetünk meg.

A reggeli után a szomszédos boltba is bekukkantottunk megnézni a legújabb "klasszikus" kollekciót, a Fák titokzatos életét. A Föld napjára, valamint a Madarak és a fák napja alkalmából megjelent dizájnnal arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki igyekezzen többet tenni a környezetéért, óvja és védje az értékeit.