Az Akácfa utcai Tuning Bar&Burger jó ideje a legbiztosabb hamburgerpont a fővárosban: fantáziadús ízkombinációikban, prémiumkategóriás alapanyagaikban és figyelmes szervizükben még egyszer sem csalódtunk. Erdélyi Róberték szerencsére a tavaly megnyitott Beef Heaven ellenére sem feledkeztek meg a húsmentes étrendet folytatókról – a menü legújabb eleme egy száz százalékban biozöldségekből készült „húspogácsa”, amely ízében és kinézetében is hasonlít a marhahúsos verzióra. Van egy olyan érzésünk, hogy nem csak a vegánoknak lesz a kedvence.

Tavaly tíz – számunkra – hiteles vega/vegán arcot kértünk meg, hogy mondják el, ők hol esznek és mit. Az összeállítás egyik nagy tanulsága volt, hogy ezen a fronton is tombol a hamburgerláz, amely mostanra sem hagyott alább. A Tuning BarNaturli’-tól érkező zöldségpogácsával készülő éhségűzői meglepő mértékben hasonlítanak – íz és kinézet tekintetében is – a darált (marha)húsos verzióra.

2015-ben mi voltunk az elsők, akik a Japánból rendelt eredeti kobe marhát elvetemült módon ledaráltuk és burger formájában, egy erre épült tematikus esten 40 000 forintos áron adtuk. Kaptunk hideget-meleget, ennek ellenére túlfoglalásos telt ház volt. Akkor végérvényesen konkretizálódott bennem, hogy érdemes energiát fektetni a minőségi és egyedi alapanyagok megkeresésére, mert kifizetődik.

Nincs ez másképp 2018-ban, és az általatok kóstolt vegaburgerekkel sem. Törekedtünk arra, hogy ízvilágban hasonlítson egy minőségi burgerre, anélkül, hogy marhahúst látott volna a »húspogácsa«. Beszállítónk Prágából hozza hetente ezt a száz százalékig biozöldségekből készült pogácsát, és meglepően hasonlít ízre is egy marhahúspogácsára, mindenféle ízfokozó nélkül. Ha jól tudom, kizárólag csak nekünk szállítanak Magyarországon. De ahhoz, hogy igazán jól működjenek az ízek, munkatársaim »feltuningolták« – és voilá.” –  mesélte nekünk Erdélyi Róbert, a hely tulajdonosa.

A „feltuningolt” verzióba ugyanúgy római saláta, uborka, paradicsom, rukkola, füstölt fürjtojás és sáfrányos majonéz kerül, mellé pedig steak- vagy édesburgonya, majonézes káposztasaláta és lilahagymalekvár, mint a kecskesajtos verziónál. Mellette kipróbáltuk az avokádószeletekkel érkező verziót is, a verdikt pedig mind a két esetben hasonló volt: remek ízösszjáték, egészséges kivitelben. Megkockáztatjuk, hogy ha nem tudjuk előre, mit kapunk, simán elhittük volna, hogy egy újfajta húspogácsával készült burgert eszünk éppen.

Viszont ahogy az összetevőkből leszűrhető, a teljes fogás nem vegán, ráadásul a hely bucija is tejjel, valamint vajjal készül (a gluténmentes változat is), az állati eredetű termékeket mellőzők inkább salátaágyon kérjék az új specialitást.