Mindenki számára ingyenesen elérhető online fotótárat hozott létre a Lechner Tudásközpont, amely a jövőben bővülni fog még. Több budapesti képet is felfedeztünk az albumokban, például a Nyugati pályaudvar felújításáról, a Körszálló építéséről vagy a Margit híd villamossín-építési munkálatairól.

A Lechner Tudásközpont Dokumentációs Központjában rengeteg régi fotót, negatívot, üvegnegatívot, diapozitívot és diafilmet tárolnak megsárgult papírdobozokban és fémszekrényekben, amelyeknek legnagyobb része még feldolgozatlan. Itt őrizték azokat az építészeti és építésügyi fotókat is, amelyeket állami vagy önkormányzati tulajdonú tervezőintézetek készítettek 1945 és 1990 között. A VÁTI (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet), az FTV (Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat) és az UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) fotógyűjteményeiben a háború után újjáépített épületek, műemlékek, szocmodern létesítmények, lakótelepek, a korszak építőiparában használatos műszerek, munkagépek digitalizált fotói, valamint geodéziai felmérések pillanatképei mellett képzőművészeti alkotásokat ábrázoló felvételek és életképek is felbukkannak.

A Lechner Tudásközpont ezeket a több évtizedes, kordokumentumoknak is beillő képeket digitalizálta az elmúlt években, és tette online elérhetővé a napokban. Több albumba rendszerezve találunk képeket sok vidéki témáról, például balatoni talajmintavételről, az ózdi kohászat építési munkálatairól vagy a Duna menti erőmű épülő gőzturbináiról is. Az alábbiakban a budapestieknek érdekes képek közül választottunk ki párat.