Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

szerkesztés

Eddig még nem publikált építészeti fotókat tett közzé a Lechner Tudásközpont

Szerzők

  • We Love Budapest

2018. 04. 05. 13:17

Mindenki számára ingyenesen elérhető online fotótárat hozott létre a Lechner Tudásközpont, amely a jövőben bővülni fog még. Több budapesti képet is felfedeztünk az albumokban, például a Nyugati pályaudvar felújításáról, a Körszálló építéséről vagy a Margit híd villamossín-építési munkálatairól.

A Lechner Tudásközpont Dokumentációs Központjában rengeteg régi fotót, negatívot, üvegnegatívot, diapozitívot és diafilmet tárolnak megsárgult papírdobozokban és fémszekrényekben, amelyeknek legnagyobb része még feldolgozatlan. Itt őrizték azokat az építészeti és építésügyi fotókat is, amelyeket állami vagy önkormányzati tulajdonú tervezőintézetek készítettek 1945 és 1990 között. A VÁTI (Városépítési Tudományos és Tervező Intézet), az FTV (Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat) és az UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) fotógyűjteményeiben a háború után újjáépített épületek, műemlékek, szocmodern létesítmények, lakótelepek, a korszak építőiparában használatos műszerek, munkagépek digitalizált fotói, valamint geodéziai felmérések pillanatképei mellett képzőművészeti alkotásokat ábrázoló felvételek és életképek is felbukkannak.

A Lechner Tudásközpont ezeket a több évtizedes, kordokumentumoknak is beillő képeket digitalizálta az elmúlt években, és tette online elérhetővé a napokban. Több albumba rendszerezve találunk képeket sok vidéki témáról, például balatoni talajmintavételről, az ózdi kohászat építési munkálatairól vagy a Duna menti erőmű épülő gőzturbináiról is. Az alábbiakban a budapestieknek érdekes képek közül választottunk ki párat.

Fotó: FTV - Földmérő És Talajvizsgáló Vállalat, Lechner Fotótár, 1966

Fotó: FTV - Földmérő És Talajvizsgáló Vállalat, Lechner Fotótár, 1966

Fotó: Lajta Károly, Sigray Tibor

Fotó: Lajta Károly, Sigray Tibor

Fotó: Kara Pálné

Fotó: FTV - Földmérő És Talajvizsgáló Vállalat, Lechner Fotótár

Fotó: UVATERV - Út-, Vasúttervező Vállalat, Lechner Tudásközpont, 1978

Fotó: FTV - Földmérő És Talajvizsgáló Vállalat, Lechner Tudásközpont, 1954

Fotó: FTV - Földmérő És Talajvizsgáló Vállalat, Lechner Tudásközpont

Hasonló tartalmak

Admin mode