Néha jó felülkerekedni a mindennapok apróságain, felmászni a magasba, és fentről tekinteni le a világra egy jó ital, finom étel társaságában. Ezt tudják a rooftop bárok, és ezért is kaptuk fel a fejünket, mikor értesültünk a TOPRUM-ról, Budapest legújabb tetőteraszos étterméről.

Öt éve már jártunk ezen a helyen, akkor Tip Topbárként futott, és lépcsőn kellett felmászni a hetedik emeleti panorámáért, a laza nyári esték hangulatáért és a partizenéért. Utóbbi lett a bár veszte, a környező lakók ugyanis nem örültek a késő esti hangoskodásnak. Azóta az egész épületet átalakították, Hotel RUM-ként működik jelenleg is. Új tulajdonosai viszont szintén szerették volna hasznosítani a nem mindennapi kilátással rendelkező magaslati helyszínt. Már régebben nekiálltak a kivitelezésnek, de az engedélyeztetés miatt csúszott a nyitás – míg korábban egy kerítés választotta el a vendégeket a várostól, most üvegfallal építették körbe a tetőt, hogy a hangszigeteléssel ne legyen gond.

A RUM hotel lakói a mai napig itt reggeliznek, így a TOPRUM-ot csak déli 12-től engedik át az utcáról érkezőknek, és egyelőre csak szombati-vasárnapi brunch-olásra, 17 óráig. Koránkelők tehát nem, hétvégén lustálkodók viszont megtalálják itt a számításaikat egy-egy dőzsölős, kései reggelivel, ha rászánják a pénzt. A hely ugyanis nem olcsó, de a hangulatért és panorámáért megéri, és ebédnek is beillő fogásokat is választhatnak azok, akik már túlestek az első reggeli harapnivalón. A brunch-os klasszikus ételek, a brie sajtos rántotta, avocado caprese toast, kacsamáj paté, shakshuka, granola, chiapuding és túrógombóc mellett ugyanis megtaláljuk az ázsiai marhahúslevest, a rántott csirkemellet és a szarvasgombás házi gnocchit is az étlapon.

Mi chorizós rántottával és eggs benedicttel (1750 Ft és 1990 Ft) kezdtük a vasárnapot, illetve végigmentünk a speciális ajánlaton is, ami előételből (guacamole és tortilla chips – 2250 Ft), főételből (kagyló pirított házi bagettel – 3350 Ft) és desszertből (gofri csokoládéval, házi lekvárral vagy erdei gyümölcsös szósszal – 1850 Ft) állt. Az asztalunktól látható Gellért-hegy tiszteletére pedig megemeltük Roxanne koktélunkat, illetve kipróbáltuk a juharszirupos palacsintát is.

Fontos megjegyezni, hogy csak hétvégén lehet brunch-olni, és akkor is csak foglalással. A fedett bárnak köszönhetően télen is nyitva lesz, de az ablakok elhúzhatóak, így nem volt az az érzésünk, hogy üvegkalitkában ülünk, és még élő zene is szórakoztatta a vendégeket. Egyelőre soft opening üzemmódban üzemel a TOPRUM, de az enteriőrben és a nyitvatartásban is lesz változás a tervek szerint.