Ma már amelyik cég igazán ad magára, igyekszik dolgozóinak a legjobb környezetet megteremteni. Viszlát sápadt, sercegő neonok és szűk szobák, új sorozatunkban bemutatjuk a város legmenőbb, leginnovatívabb és legérdekesebb irodáit. A kalandos történetű, Vörösmarty téri egykori Első Takarékpénztár, majd Tőzsde épülete tíz év elhagyatottság után, 2015-ben támadt fel hamvaiból, immár komplex irodaházként, hogy elegáns éttermeknek, üzleteknek és irodáknak adjon otthont. A grandiózus terek, aranyló mozaikok és színes üvegablakok világához harmonikusan illeszkednek a modern kor igényeit kielégítő átépítések is.

A  Vörösmarty tér és a Váci utca sarkán álló, tekintélyt parancsoló palotát Alpár Ignác tervezte, akinek a nevéhez kötődik például a Vajdahunyad vára vagy a Szabadság téri Tőzsdepalota is. Az épület az Első Pesti Hazai Takarékpénztár Egyesület elegáns neoklasszicista stílusú székházaként 1915-ben nyitotta meg kapuit, az utcaszinten üzletek voltak, a köztes emeleteken irodák, és a kor szokásainak megfelelően a felsőbb és a tetőszinten lakásokat alakítottak ki, sőt még egy óvoda is helyett kapott benne a dolgozók gyerekei számára. Az épület díszítése az ókori mitológiai motívumokból merít, az antik világ istenei őrzik a bejáratot, és allegorikus alakjaik feltűnnek a homlokzaton is, de találkozunk majd még halfarkú lovakkal és mozaik bőségszarukkal is.

A díszes főbejárat a Vörösmarty tér felőli oldalon nyílik, itt az elegáns aulába, egykor vesztibülnek nevezett fogadótérbe érkezünk, ahol most a recepció kap helyet. Innen indul a márványlépcsősor az első emeletre, valamint az utólag beépített liftek is innen visznek fel a modernebb szintekre, illetve innen nyílt a ma már leválasztott (most a H&M részét képező) egykori üvegtetős pénztárcsarnok és bankszéf is.

Már itt is lenyűgöző a részletek kidolgozottsága: a vörös és fehér márvány domborművek, az apró mintás mozaikos padlótól kezdve a plafont díszítő stukkókon át a főlépcső végén felsejlő szecessziós Róth Miksa üvegablakig finom eleganciát és tekintélyt sugároz minden.

Az eredetileg takarékpénztár épületének helyt adó palota a 20. század folyamán mindenféle bankok székházaként is szolgált, a pincében egy időben az ország aranytartalékának egy részét is őrizték, de a műemléki állagmegóvásokra nem igazán ügyeltek. Az első felújítások és áttervezések  a 21. században 2008-2011 között zajlottak, ekkor még a nemzetközi ingatlanfejlesztő, az ORCO a portfóliójába tartozó épületbe egy elegánsabb, butikos bevásárlóközpontot képzelt el, ám az épület 2005 és 2015 között – az éttermi részeket kivéve, mint a Hard Rock Café vagy a Szamos Gourmet Ház – nagyrészt üresen állt.

2015-ben került a szomszédos, azóta fejlesztés alatt álló Szervita téri irodaházzal együtt a Horizon Developmenthez, akik egy újabb, nagy volumenű, a műemléki előírásoknak megfelelő felújításba és átalakításba kezdtek. A régi koncepcióból és arculatból egyedül a logót, és az épületben több helyütt megjelenő, áttört csipkemintát idéző motívumokat hagyták  meg, de összességében egy visszafogottabb, elegánsabb, az eredeti részekkel jobban összhangban levő belső tereket álmodtak meg.

Még a felújítás előtt felmérték a leendő bérlők igényeit, illetve ekkor jelentkezett be az egyik legnagyobb fast fashion divatmárka is, hogy a zászlóshajó üzletének szeretné bérbe venni a Váci utcai front alsó szintjeit. A strukturális átalakítások keretében könnyebben körbejárhatóvá tették az épületet, és hermetikusan elválasztották a három funkciót – az office, retail és az éttermi részeket.

A műemléki és modern tereket elegánsan ötvöző irodaházban többek között “Az év irodája 2017” díjazottja, a Mastercard, az OTP LAB, a DVM Group vagy a Cushman & Wakefield ingatlanügynökség irodái találhatóak. Az épület megkapta még 2016-ban a BREEAM In-Use környezettudatos minősítést, illetve a DVM irodája a LEED for Commercial Interiors besorolást. A Mastercard irodájába mi is beleshettünk: az egyéni belsőépítészeti megoldások mellett (külön open office légtér, és zártabb irodák, tárgyalók) a leghangsúlyosabb a helyiségek sajátos karaktere volt, az egy-egy zenei stílussal és színkóddal megkülönböztetett részek vidám, de mégis harmonikus egyvelege teszi egyedivé az arculatot.

A századfordulós terek mellett a belső udvar beépítése után világos, napfényes, a japánkertek hangulatát idéző pihenők lettek kialakítva, valamint megnyílt a tetőn a St. Andrea Wine & Skybar is.