Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

éjszakai élet

szerkesztés

Egyszerre zenei továbbképzés és bár – megnyitott a Klinika

Szerzők

  • Kollár Bálint

2018. 03. 21. 14:16

Hiába védhető egyre nehezebben az állítás, miszerint Budapesten nincs hova menni, a legtöbb izgalmas helyszín még mindig a belvárosban összpontosul, nem például Újlipótban. Pár hete azonban a Tátra utca 22. alatt egy olyan klub nyílt, ami egyszerre szolgálja ki a popkultúra fanatikusait, a minőségi kávék szerelmeseit és azokat a harmincon túliakat, akik csak szeretnének inni pár kört kilenc után. A Klinikában jártunk.

Mi mindannyian újlipótvárosiak vagyunk, és nagy közös problémánk volt, hogy hasonló helyért a nem túl távoli, de azért mégiscsak két kerülettel odébb található belvárosig kell utazni. Persze ott van azért a Budapest Jazz Club, amit én nagyon szeretek, de az speciálisan a jazzre szakosodott. A Klinika egy korábban is itt működő könyves kávézó modernizált folytatása. Ugyanakkor a kínálatot bővítettük hazai független lemezkiadók kiadványaival és a könyveket specifikusan, szinte kizárólag zenei vagy a popkultúrához szorosan köthető darabokra korlátoztuk.” – meséli a Jazzékiel-énekes Jakab Péter, aki nem véletlenül használ többes számot: a Klinika az Anton Vezuv-frontemberével, Gyulai István Sztívvel és az egykori Realistic Crew-alaptag, Vranik „Krizso” Krisztiánnal, az Anker és az Anker’t klubok vezetőjével, valamint Horváth Andrással közös szerelemgyerekük.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

A szintén általuk igazgatott Klinik nevű független lemezkiadóból „kinőtt” hely ennek megfelelően igazi kincsesbánya: a polcokon sorakoznak a zenei témájú könyvek, a rekeszekben pedig tobzódnak a hazai együttesek bakelitjei, a Dope Calypso-tól a Grand Mexican Warlockon át a Jónás Vera Experimentig. Emellett lesznek koncertek is, igaz, csak olyanok, amik egy társasházban is megférnek – főleg az akusztikus énekes-dalszerzői vonalra fognak fókuszálni, de egyes estéken a színtér fontosabb alakjai a DJ-pult mögé is beállnak majd.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Azoknak is érdemes böngészniük a programot, akiket a dedikálások, fellépések vagy lemezhallgatós esték kevésbé hoznak lázba: a falakat a terveik szerint igyekeznek majd galériaként használni (jelenleg Dobos Csaba backstage fotói vannak kiállítva) és szervezés alatt állnak az első filmklubok, gasztroesemények és felolvasóestek is.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Az alapítók saját bevallásuk szerint egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahova ők maguk is szívesen járnának, ebbe pedig beletartozik a minőségi vendéglátás is: fair trade kávé, gondosan kezelt csapolt sör, minőségi és széles italválaszték, szuper koktélok. Nem kell tehát NME- vagy Rolling Stone-előfizetőnek lenni ahhoz, hogy valaki hamar törzsvendég legyen az alig ötven négyzetméteres Klinikában. Ideális munka utáni lazításhoz, baráti beszélgetésekhez vagy éppen buli előtti alapozáshoz – de ha valaki szeretné behozni a könnyűzenei lemaradását, annak is érdemes betérnie. Még sok ilyen helyet szeretnénk Budapestre!

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Hasonló tartalmak

Admin mode