Dénes Barbara hatalmas természetrajongó, aki elkötelezetten hisz abban, hogy a felelős gondolkodás és életmód lehet progresszív, lépést tarthat a korszellemmel, kihasználhatja az új technológiák nyújtotta lehetőségeket, és jóval többet jelent hippi megoldásoknál. Két éve indított saját márkája kisszériás lakberendezési és divatkiegészítőket kínál, amelyekkel remekül bizonyítja, hogy lehet ezt a műfajt lazán, de szenvedéllyel művelni!

We Love Budapest: Hogyan kerültél kapcsolatba a fenntarthatósággal?

Dénes Barbara: A rajongásom még az egyetem alatt egy Erasmus ösztöndíjjal kezdődött Londonban. Itt találkoztam először olyan környezettudatos kezdeményezésekkel, amelyek teljesen magukba szippantottak. Így egy olyan irányba – a kultúrdiplomácia felé – léptem tovább, ahol ezzel a területtel foglalkozhattam. Amikor hazajöttem, önkénteskedni kezdtem. Többek között a Kortárs Építészeti Központ „Közösségi kertek” projektjének vezetője lettem, illetve akkor indult el egy együttműködés a a Trans Europe Halles szervezettel, ahol megtanultam, hogyan lehet valamit nem csupán zöldebben, de működését tekintve is fenntarthatóbbá tenni. Az eltelt évek alatt számos olyan innovatív és kreatív megoldással találkoztam, amelyekből szeretnék minél többet megvalósítani, vagy legalábbis elősegíteni a létrejöttét.

WLB: Hogyan vezetett ez később egy saját márka létrehozásához?

D. B.: Másfél évtizede foglalkozom a témával. Tanácsadóként természeti, társadalmi és vállalati célok összehangolásában segítek, emellett számtalan workshopot, DIY foglalkozást szerveztem és szervezek jelenleg is. Hosszú évek alatt jutottam el oda, hogy magam is létrehoznék valami kézzelfoghatót. Egy olyan saját márka építgetésén dolgozom, amely a lehető legszélesebb eszköztárat alkalmazva, a dizájn és a divat tengelyén mozogva próbálja az emberekhez közelebb hozni a természetet és egy felelősségteljesebb életmódot.

WLB: A márkaneved egy komplex irányzat leírására is használják. Mit takar pontosan a plant ethics kifejezés?

D. B.: A növényetika az élővilág és az etika kérdéseivel foglalkozó bioetika egyik ága, amely az emberek és a növények kapcsolatát, a két terület egymásra gyakorolt hatását vizsgálja az egészen pici léptékektől kezdve a nagyipari, nagyobb volumenű dolgokig. Én elsősorban azzal foglalkozom, hogy a növények hogyan képesek az ember életében pozitív változásokat előidézni, legyen szó akár egy saját szobanövény gondozásáról, arról, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk, milyen lakókörnyezetet választunk, vagy akár arról, hogy miként teszünk aktívan a környezettudatosság ügyéért.

WLB: Miért éppen lakberendezési kiegészítőket és ékszereket készítesz?

D. B.: Alapvetően szeretek alkotni, és felfigyeltem arra, hogy ezen a területen, a tervezéstől, a gyártáson át, nagyon sok olyan apró mozzanat, folyamat van, ami racionalizálható, zöldíthető. Azt gondolom, hogy a tárgyakon túl a látásmódom és a hátterem más alkotók számára is gondolatébresztő példaként szolgálhat, hiszen ez a személet egy hosszú utazás, amelynek során folyamatosan új impulzusok érnek, új tudással gyarapodunk.

WLB: Már az első darabjaid is nagyon népszerűek lettek.  

D. B.: Szerintem a felelős gondolkodásra való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ezért az első kollekcióval kifejezetten gyerekeket céloztam. A PLAY PLANTS széria még önálló márkaként debütált: lefestett, már nem használt gumiállatokba ültettem pici szukkulenseket és kaktuszokat. A sorozat szerencsére a gyerekek mellett a a fiatalokat is megérinti, akik szintén imádják a dinók hátába ültetett növénykéket.

WLB: Ezek inkább a recycling vonalhoz tartoztak, később azonban egy más esztétikai minőség mentén folytattad a tervezői munkát. Mi alapján választod ki, hogy melyik ötletből legyen termék?

D. B.: A PLAY PLANTS után szerettem volna komolyabb vizekre evezni, egy letisztultabb termékpalettával előállni. Intuitív módon közelítek a tárgyakhoz, kísérletező alkat vagyok, izgalmas többféle stílusban más-más technikával alkotni. A kollekcióim mindegyike egy önálló kis univerzum, amelyeket a növények különféle felhasználása rendez szerves egységbe.

A REWOOD sorozatban például lehullott ágakból, viharkárok nyomán keletkező fahulladékból készítettem fülbevalókat, brossokat és mécsestartókat. Az ékszereket mindenki kedveli, ezért egy alapvetően más fókuszú sorozatot is fejlesztettem. Sokat kirándulunk, és az ezek során gyűjtött növénykéket rendszerint lepréselem. Arra gondoltam, hogy ezek jól mutatnának „a szívünk felett” is. Így született meg a FOREST kollekció, amelyben a minimál dizájn és a tradicionális üvegművesség ötvözésére törekedtem. Nincs dizájner végzettségem, így amit nem tudok magam elkészíteni, ahhoz szakértő partnereket keresek. Ebben az esetben például Schillinger Balázs segít nekem, aki ólomüveg technikával dolgozik, és ő végzi el az egyes darabok végleges kialakítását.

WLB: Más tervezőkkel is vannak közös munkáid?

D. B.: Igen, keresem azokat az együttműködéseket, amelyek izgalmas végeredményt hozhatnak. A Sophie Bello kozmetikai márkával közösen tavaly elindítottunk egy natúr-szójagyertyás sorozatot, amit használt csészékbe öntve kínálunk, de van egy közös projektünk az Indira Műhellyel is. Velük pici növényi illatzsákokat készítünk. Ezekbe olyan különféle hangulatú természetes illóolaj-keverékekkel átitatott fahulladékot töltünk, amit nem tudok ékszerekké alakítani. A Cocoon Manufaktúrával pedig csodaszép faágdiffúzorokon dolgozunk. Éppen most készülnek azok a pici minimál üvegek, amelyekbe apró faágak kerülnek majd, ezzel is az illatos, dekorációs vonalat erősítjük majd.

WLB: A tervezés mellett a tudásátadásra is komoly hangsúlyt helyezel. Hogyan valósítod ezt meg?

D. B.: Fontos nekem, hogy minél több hasonlóan gondolkodó tervezőt egy közös ernyő alá összegyűjtve segítsek, fejlesszek. Ebből az ötletből született a NATU, amely jelenleg egyfajta közösségként működik. Egyre több olyan alkotóval találkozom az online térben és vásárokon egyaránt, aki nyitott, szívesen csatlakozik ehhez a platformhoz. Hosszú távon pedig az a cél, hogy ne a vásárlás álljon a középpontban, inkább az együtt gondolkodást és a csapatot erősítsük. A másik szelete ennek a munkának a CikkCakkStudióhoz kapcsolódik.

Amellett, hogy itt kaphatók a termékeim, a többi csapattaggal együtt sok DIY,  művészet- és ökoterápiás foglalkozást, workshopot tartunk. Ezen felül létrehoztam egy csoportot, ahol a környezettudatos divatról, otthonról, háztartásról, növényi és „minden mentes” táplálkozásról, hétköznapi lassulásról, a szabadidőnk békés eltöltéséről és persze növényekről osztunk meg kezdeményezéseket, tippeket, recepteket, programajánlókat. Azt gondolom, hogy a kommunikáció nagyon fontos, arról nem is beszélve, hogy együtt könnyebb haladni ezen a felelősségteljes úton, és rátalálni egy-egy szimpatikus megoldásra.

WEB

Instagram