Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

kultúra

szerkesztés

Több száz éves iratok, képek, pecsétek GIF-eken, mobil appokon és játékokban – MOME feat. Levéltár

Szerzők

  • Bartha Dorka

2018. 03. 12. 16:34

Az impozáns Bécsi kapu téri épület messziről látszik ragyogó Zsolnay tetőzetével, ám azt már csak kevesen tudják, milyen érdekességeket rejt belülről. A „Levéltár Hacks”, azaz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Nemzeti Levéltár közös projektjének célja, hogy az intézmény hihetetlen gazdag és izgalmas anyagát a 21. századi technológia – gifek, interaktív játékok, VR-túrák – segítségével közelebb hozza a ma emberéhez.

A művészet és a tudomány találkozása és idillikus viszonyának ábrázolása évszázadok, ha nem évezredek óta kedvelt téma. Általában derűsen beszélgető hölgyek, akik a karjukban mellesleg egy-egy híresebb műtárgyat és bonyolult műszereket dajkálnak, miközben az élet legfontosabb kérdéseit vitatják meg. A 21. századi technika világában azonban hogyan is képzeljük el a tudomány és művészet találkozását? Mi jó sülhet ki abból, ha e két delnőt összeeresztjük?

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

A Bécsi kapu téri Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem TechLab közös projektjének keretében a MOME hallgatói miután megismerkedtek az épülettel, a gyűjteménnyel és a dolgozókkal, közösen nekiláttak, hogy újragondolják a memóriaintézmény közösségben betöltött szerepét és lehetőségeit. A cél az volt, hogy olyan ötleteket, alkalmazásokat dolgozzanak ki, amelyek főleg a közösségi internetes felületeken keresztül növelnék az intézmény láthatóságát és társadalmi beágyazottságát.

A 22 egyetemi hallgató (tervezőgrafikusok, építészek, fotósok, animátorok), a MOME Média Intézet három oktatójának irányításával, valamint az MNL Országos Levéltára szakmai felügyelete mellett négy teljes napot töltött el a Levéltárban, ennek eredményeként született meg kilenc változatos projekt.

Fotó: Bánhegyesy Antal, Sivák Zsófia, Szalai Dániel

Voltak a klasszikusabbak, a resturátorműhely világát bemutató kisfilm vagy a dolgozókról készült portrékat és az épületet bemutató A levéltár arcai portrésorozat, de nagyobb volumenű tervek is körvonalazódtak. Az ARchTOUR névre keresztelt alkalmazás egy virtuális túra keretében mutatná be az épületet, akár annak elzárt részeit is, vagy akár 3D-ben a legizgalmasabb tárgyakat is megnézhetnénk. A helyszínen pedig AR (augmented reality - kiterjesztett valóság) túrával a mobil vagy tablet képernyőjén keresztül az épület freskóiról vagy tárgyairól láthatnánk plusz információkat.

Fotó: Börönte Tamás József, Fábián Nikolett

Fotó: Börönte Tamás József, Fábián Nikolett

A Gif it up! projekt a levéltár legizgalmasabb és meghökkentőbb forrásait mutatná be könnyed, vicces formában, ahol aztán a képekről továbbléphetnénk az eredeti forrásokhoz. Az amúgy nemzetközi szinten már létező Gif it up! verseny hihetetlenül népszerű, számos európai múzeum és galéria képanyagának felhasználásával százával nevezik rá az ötletesebbnél ötletesebb kis mozgóképeket. A diákok első körben többek között a Balaton lecsapolásának tervét animálták és vagy az első magyar pillanatfelvételt, amit szintén a Levéltárban őriznek.

Fotó: Bogdándy Gábor, Láng Anna, Piller Bálint

Fotó: Bogdándy Gábor, Láng Anna, Piller Bálint

Fotó: Ficsór-Ivanov Anna

Létrejött az Árpád-házi királyok kettős pecsétjeiből egy memóriajáték, illetve elkészíthetjük a saját pecsétünket is, de van az ötletek között a levéltárban őrzött iratok különleges tipográfiáját bemutató alkalmazás, és a március 15-i események köré épülő pixeles kalandjáték is, aminek a karakterei akár az ajándéktárgyakon is visszaköszönhetnének. Valamint nagy kedvencünk volt a Címer app, ahol a saját címerünket tervezhettük meg. A valós címertan, a heraldika szabályaira építő játék, a nyalakodó oroszlánok és billegő darvak pakolgatása közben finoman megtanít a szimbolikájukra is, így máris jobban érthetőek lesz a történelemórákon felbukkanó nemesi címerpajzsok is.

Fotó: Győrfi Ágnes, Simon József

Fotó: Győrfi Ágnes, Simon József

Fotó: Győrfi Ágnes, Simon József

Fotó: Győrfi Ágnes, Simon József

Mindegyik ötletnek és alkalmazásnak a lényege, hogy a közösségi felületeken tovább osztható tartalmakat generálnak, miközben élményszerűen elvezetnek a Levéltárban őrzött tudományos anyagok megismeréséhez is, mert a levéltár bár a múltból él, de nem a múltban.

Hasonló tartalmak

Admin mode