Mész az éjjel a sötét pesti utcán, sehol senki, vagy ellenkezőleg, fura alakok settenkednek a kapualjakban – nincs olyan nő, akinek ilyenkor ne futna át a fején a legrosszabb forgatókönyv. Van, aki ilyenkor felhív valakit, hogy biztonságban tudja magát, na de ha nincs kit, akkor mi történik? Most már erre is van megoldás.

Molnár-Csiki Marent berlini minta inspirálta, hogy belevágjon a Hazakísérő Telefonba. Ott már régóta lehet telefonon hívniuk az önkéntest azoknak a (főleg) nőknek, akik egyedül járnak éjszaka az utcán, és nem érzik magukat biztonságban. Maren várta, várta, hogy beinduljon itthon is, de aztán úgy döntött, inkább hozzálát maga. Különösebb befektetést nem igényelt a dolog, legalábbis az elején: egy telefon és laptop kell hozzá, amin a térképet figyeli. Pénteken és szombaton éjjel, valamint a munkaszüneti napok előtti estéken este 11 és hajnali 4 között lehet hívni a +36 30 899 3465, +36 30 664 7981 számokat (normál tarifán), és ha útközben valami kellemetlenség történik, Maren egy másik telefonról értesíti rendőrséget. A téma lehet bármi, beszélgetés közben érdemes figyelni az utcaneveket és a házszámokat.

Éjjel filmet nézek, ha csörög a telefon, leállítom, és beszélgetünk. Alvásból nehezebb felkelni, mint ébren maradni” – meséli nekünk Maren. Az első két hónapban senki nem hívta, akkor még lefeküdhetett aludni is, de azóta ez megváltozott. Rendszeresek a hívások; eddig csak egyszer fordult elő, hogy a két telefont egyszerre hívták, de szerencsére nem S.O.S. helyzetből.

Igazán éles, bűncselekményközeli szituációból nem kapott még hívást, de olyan Berlinben sem fordult elő. A telefonálók inkább óvatosságból, elővigyázatosságból tárcsázzák a számokat, hogy javítsanak a biztonságérzetükön. „Abból indulok ki, hogy nem nagyon lesz szükség rendőri beavatkozásra, mert mindenki felhív már előtte. Ha már követik, akkor nem engem kell hívni, de ha nem biztos benne, akkor együtt kiderítjük” – mondta Maren. Mikor megkérdeztük, hogy nem rossz-e az alvásmegvonás, azt válaszolta: nem olyan nagy áldozat a részéről, hiszen csak pár órát jelent egy héten, és ez egy „könnyű jótékonyság”. Neki nincs teljes munkaidős állása, ahol hétfőn reggel 9-kor meg kell jelennie, ő osztja be az idejét. Sok mindennel foglalkozott eddig, jelenleg németet korrepetál.

Egyébként bűnügyeket tanulmányoz hobbiból, egészen pontosan szexuális sorozatelkövetők tettei, motivációi, a bűncselekmények pszichológiája érdeklik. Az áldozatok, hozzátartozók tapasztalatai, beszámolói alapján úgy gondolja, több évig tart feldolgozni egy ilyen bűncselekményt, ezért „sokkal jobb megelőzni, és nem az a lényeg, hogy engem hívjanak, hanem hogy vigyázzanak magukra”. Maren szeretné hétköznapokra is kiterjeszteni a szolgáltatást, amihez szükség lehet a segítségre, ezért most önkéntesek alkalmazását fontolgatja.