Budapest turisták által egyik leggyakrabban látogatott pontján lángosozót nyitni üzleti szempontból magától értetődő döntés, a minőséget tekintve viszont minimum kételyekre ad okot. A Gozsdu-udvar bejáratánál megnyílt Lángosh magyaros klasszikusaira viszont egyáltalán nem lehet panaszunk – végre a Király utcai poharazások után háborgó gyomrunkat is csitíthatjuk egy jó káposztás vagy fokhagymás lángossal!

Hiába tűnhet fővárosunk sokszor a különböző nemzetiségi konyhák olvasztótégelyének, ha közben pont a hazai gasztronómiát képviselő (és minőségi) helyeket kell nagyítóval keresni. Főleg street food terén hiányoljuk a magyaros ízeket, még akkor is, ha az utóbbi időkben érezhetőek a pozitív tendenciák, elég csak a Pöriző vagy a Paradicsom megnyitására gondolni.

Lángososból sincs hiány, egy jó sajtos-tejfölösért bármikor felkereshetjük a Retró Lángost vagy a Lángos Bárót, a kevésbé rendhagyó változatai miatt pedig a Fritúba is szívesen járunk. Ennek ellenére kíváncsiak voltunk, hogy mit tud a Gozsdu-udvar Király utcai bejáratánál, az egykori Hot Dog Cold Beer helyén nyílt ngosh mint kiderült, az édes és a sós opciók sem hagynak kívánnivalót maguk után.

Egy főleg turisták által látogatott környéken mindig nagyobb a valószínűsége, hogy lángos címén olajban fuldokló diszkoszt kapunk, ami semmire nem jó azon kívül, hogy felszívja az éjszaka elfogyasztott alkoholt.

Így meglepődtünk, hogy az elsőként kipróbált magyaros (szalonnával, sajttal, tejföllel és lila hagymával) változat nem volt átharaphatatlanul vastag, nem tolakodott be az összhatásba a fáradt olaj íze, ráadásul a feltétekkel kapcsolatban sem volt az az érzésünk, hogy egy hipermarket alsó polcáról származnak. Helyette egy finom, laktató és ideálisan könnyed lángost kaptunk, aminek szerencsére a feltétein sem spóroltak.

Az olyan „sima” verziók mellett, mint a káposztás vagy sajtos-tejfölös, kérhetünk például mexikói változatot is, amin chilis bab, sajt, tejföl és jalapeño van, az édesszájúaknak pedig jó alternatíva lehet a túrókrémes változat, amely kandírozott gyümölcsökkel érkezik, esetleg a sima lekváros.

Illetve náluk is kapni töltött lángost, melyek közül nekünk a juhtúrós volt a kedvencünk (kaporral, fokhagymával és lila hagymával), de a carbonarásért (szalonnával, sajttal és tejföllel) is vissza fogunk térni.

Egy szimpla lángos egyébként 500 forint, a különböző feltétekkel megdobott változatok 600 és 800 forint között mozognak, míg a töltött verziókért egy ezrest kérnek. De ha valaki kevesellné a kapott porciókat, természetesen kérhet még extra adag pirított szalonnát vagy füstölt kolbászt.

Külön öröm, hogy – valószínűleg a lokáció miatt – mindennap egészen háromig, sőt, hétvégén hatig (!) betérhetünk hozzájuk lángosozni, ráadásul a söröknél is adnak a minőségre: a FIRST Craft Beer négy főzete közül választhatunk.