Idén 10. alkalommal vehetünk részt a Kortárs Építészeti Központ Építészeti Filmnapjain. 30 film, 7 blokkba rendezve mesél majd városról, urbanisztikáról.

Kortárs Építészeti Központ már 10. alkalommal hozza el a legérdekesebb, Budapesthez legközelebb álló, építészeti, urbanisztikai témákat feldolgozó dokumentumfilmeket. Idén 7 blokkban, összesen 30 filmet vetítenek majd, március 8-11-ig, a Toldi moziban.

A fesztivál címadó válogatása a Residents for presidents! blokk, mely barcelonai példával is élve, az alulról szerveződő várost mutatja be: közterek aktiválását, aktív civilek közreműködését, új városhasználati módok bevezetését. Példát mutat és gondolkodásra sarkall.

Két sztárépítészt is megismerhetünk: Rem Koolhaas és Bjarke Ingels személyisége és életműve is körvonalazódik majd egy blokkban. Korábban már (az 1. és a 3. filmnapokon) lehetett már látni Rem Koolhaas-ról filmet, őt például a portoi Casa da Música kapcsán ismerhetjük, míg Ingels egyik fő munkája a New York-i 2 World Trade Center.

Fontos, Budapesten egyre aktiálisabb téma a lakhatási válság, amit a Zsákmányul ejtett város etap mutat be. A folyton növekvő ingatlanárak, lakáshitelek bedőlése, a spekulatív ingatlanfejlesztés nem egyedi problémák - több európai nagyvárosban küzdenek ugyanezzel a jelenséggel.

A 30 film mellett, a jubileumra reagálva az elmúlt 9 év közönségkedvenceit is újranézhetjük, vagy bepótolhatjuk, ha lemaradtunk volna róla.