Hogy egy igazán jó teázót nyissunk, aminek lelke van, ahhoz több kell üzleti értéknél. Kapás Dóra és Nagy Balázs esetében például szerelemről beszélhetünk: pár éve a biztonságos alkalmazotti létnek is búcsút intettek, hogy minden idejüket az autentikus ázsiai teakultúrának szentelhessék. És a lécet magasra tették: személyesen keresték fel a termelőket Kínában és Tajvanban, hogy a lehető legjobb árut adhassák a budapesti vendégeknek.

Nem ez az egyetlen hely a városban, ahol autentikus teaszertartásban lehet részünk, és a színtiszta teát apró poharakból szürcsölhetjük, cukor és tej nélkül. De az út, amely a Városligetnél található bolt létrehozásáig vezetett, és amelyen a pár hat éve elindult, elég különleges.

Dóra korábban egy multicég marketingigazgatóságán dolgozott, Balázs egy osztrák-magyar világítástechnikai cégnél volt vezető pozícióban. A gasztronómia iránti érdeklődés Dóri esetében a borok, Balázséban a kávék irányában kezdődött, majd a szálas teákban teljesedett ki. A három szenvedély elmondásuk szerint hasonlít, amit a kávéról és a borról megtanultak, tudták adaptálni a teára is. Előbb Ázsiából importált, jó minőségű teákat kezdtek el szállítani elsősorban specialty kávézókba, és amikor csak lehetett, művelték magukat a témában; olvastak, kutattak és bejárták az összes európai teaexpót és teázót, ahonnan inspirálódni lehetett.

2014-ben látogattak el először Kínába, ahol a kultúr- és teasokk szinte fejbevágta őket, pozitív értelemben: nem is sejtették, hogy mennyire sokféle ízt, illatot tud produkálni a jó helyről származó, jól feldolgozott teanövény. Rájöttek, hogy ahogy a bornál, úgy itt is nagyon fontos a tea eredete; meg kell ismerni a termelőt, az ültetvényt, ugyanúgy, ahogy a pincelátogatás során a borásszal elbeszélget az ember.

Kínában ráadásul sokkal személyesebbek az üzleti kapcsolatok, az ottaniak kíváncsiak, honnan érkeztél, milyen a családod” – meséli Balázs. „Előbb tudtuk meg az egyik termelőtől, hogy babát vár, mint a férje” – tette hozzá nevetve Dóri. De arra is volt példa, hogy hiába volt jó a tea, a termelő olyan stílusban bánt a dolgozókkal, hogy elment a kedvük a további együttműködéstől.

Mikor a negyven literes hátizsákjukkal másodjára is elutaztak Ázsiába – egy véletlen találkozásnak köszönhetően Tajvanon egy hétig egy termelőnél laktak –, akkor vált világossá, hogy szakítanak eddigi életükkel: a meccset a tea nyerte meg a 40 órás céges életmóddal szemben.

2017 decemberében nyitották meg a kis boltot is, ahol körülnézve nem is sejteni, hogy mekkora a teljes szortiment, körülbelül 150-féle tea van elrejtve a kis dobozokban, zsákokban, fiókokban fajta, termőterület, évjárat szerint szelektálva. Kínai, tajvani és japán teák ezek, tiszta teanövényből készült fehér, zöld, vörös, puer és oolong teák, de van japán matcha is. Az idősebb teakülönlegességek között találunk egy 2007-es shengh-puert is, amely 11 éve, a préselés óta érlelődik. A teákat 30, 50 és 100 grammos kiszerelésekben vihetjük haza 1700 Ft körüli összegtől, de 400 Ft-ért többször leönthető kóstolóadagot is hazavihetünk.

Balázsék szerint sok embert elijeszthet, hogy a teázási procedúra macerásnak tűnik, pedig semmi sincs kőbe vésve; volt már olyan idősebb vásárló, aki elmondta, hogy lábasban szokta beáztatni a tűzhelyen, így neki ehhez a módszerhez ajánlottak teafüvet. „A tealevél mellett a legfontosabb a jó víz: alacsony ásványianyag-tartalmú, lágy és semleges ízű” – mondja Balázs, hozzátéve, hogy ők egy forrásból szerzik be Tahitótfalu közelében, ahol laknak, de a Metró áruházakban kapható Nestlé Vera is tökéletes a célra.

A Teavolution egyszerre teázó és bolt, és ha valaki rászánja az időt, egy tradicionális teaszertartás keretében izgalmas történeteket hallgathat meg az üzlet létrehozásáról és az Ázsiában tett utazásokról. Dóri és Balázs mindent megosztanak a vendégekkel, amit az autentikus teázásról tudni érdemes, következő útjuk pedig Japánba fog vezetni májusban – az itteni személyes tapasztalatszerzés még váratott magára.