Nincs advent karácsonyi forgatag nélkül. Bár az időjárás még nem segít hozzá a hangulathoz - hiszen pólóban áruló vásározókat is bőven láttunk - a szokásos, immár 20. alkalommal a Vörösmarty téren lévő program még Márton nap előtt megkezdődött. Az óriási csülköket, langallót, rétest, kolbászt kínáló pavilonok mellett a szokásos kézműves ajándékok is felsorakoznak, sőt, sokszínű programmal is készülnek a vásár központi Hüttéjében.

Immár 20 éve indult útjára a budapesti karácsonyi vásározás. 2018-ra persze a város számos részén találunk kipakolásokat, hangulatos kis karácsonyi pontokat, de az első mindig a Vörösmarty téri marad, hiszen ezt ismerik a legtöbben, innen származik a legtöbb emlék. Véleményünk szerint a pár éve rendszeresített, Bazilika előtti forgatag hangulatában simán felülmúlja az említettet, de az is opció, ha mindkettőt felfedezik a turisták vagy a karácsonyt kedvelő helyiek. Csupán 10 perces sétára találjuk egymástól a két vásárt, melyből az egyik már Márton nap előtt megnyitott.

Idén is fontosak a családi és kulturális programok, melyek ingyenesen látogathatóak. Nekünk legjobban a "Budapest titkai" előadások és az irodalmi estek tetszenek. Az előbbi szerdánként, 18:00-kor kezdődik és Kiss Róbert Richárd újságíró mesél a budapesti karácsonyról, legfurcsább karácsonyi szokásokról, szilveszterekről, ajándékosztási hagyományokról, nemzetközi adventi gasztronómiáról és arról, hogy hogyan látják a világban a magyarokat.

Péntekenként, szintén 18:00 órától irodalmi estekre látogathatunk el, ahol olyan elismert írók, művészek adnak elő, mint például Nyáry Krisztián, Ugron Zsolna, Péterfy Gergely, Schein Gábor, Saly Noémi, vagy Závada Pál. A Hütte gasztrobemutatók, kóstolások helyszíneként is fontos pont lesz: liba, vadak, a hanuka ízei, halételek is megjelennek majd.

Persze sokan a hangulat mellett eleve enni-inni járnak adventi vásárokra. Sajnos idén sem mondhatjuk pénztárcabarátnak a felhozatalt. Lássuk a körülbelüli árazásokat: kürtőskalácsok 1300 forinttól, langalló 1200 forinttól, óriás hot dog 2500 forint, lángos 1150 forinttól  1950 forintig, sült kolbász 1800 forinttól, vega tócsni 1000-1500 forint, húsos 2500 forint, flódni 1000 forint. Érdemes jól körbejárni a placcot, hogy a legszimpatikusabb falatokat vásároljuk meg, mert mindig nagyon dühítő, ha középszerűt eszünk, magas áron.

Az italok tekintetében többnyire 300 forint körül van a forralt bor decije, míg 3 dl rumpuncsot, pálinkás puncsot 1300-1500 forintért kapunk. 900 forint a forró csoki, 200 forint a forró tea decije.

A kézműves árusok felhozatala idén is sokféle: a Pécsi Kesztyű standját ugyanúgy megtaláljuk, mint akár a Művészetek Völgye kedvenc keramikus bódéját vagy mézes standot, nemezből készült ajándéktárgyakat, szappanos pavilont, bőrművest.