Tavaly ősszel bezárt Budapest egyik legfontosabb független kulturális helyszíne, a MüSzi. A Corvin Áruház harmadik emeletén található – és évente több száz programnak helyet adó – intézmény azonban nem szűnt meg, csak helyet változtatott: az Izabella és a Jósika utca sarkán, nonprofit galériaként, nappali munkatérként és kis létszámú eseményeket befogadó helyként nyitottak újra. De több tervük is van, melyek csak a környező lakóktól függenek.

A Művelődési Szint ötéves története tavaly szeptemberben megszakadt – ekkor kellett kiköltözniük a Corvin Áruház harmadik emeletéről. Az alapítók viszont nem csüggedtek; a folyamatosság fenntartása érdekében egy olyan projekttér kialakításába kezdtek, amely a stáb és az egykori hely körül lévő közösség bázisává, második nappalijává válhat. Így lett a Fractal Studio közösségi alkotóteréből MüSzi Közért, amely nemrégiben megnyitott mindenki számára.

Érdemes már a legelején leszögezni: akik a régi MüSzit várják vissza, óhatatlanul csalódni fognak. A régi helyszín közel háromezer négyzetméteres alapterületével, rengeteg különálló termével és azon tulajdonságával, hogy nem kellett a zajszint miatt aggódni, rengeteg olyan programot is be tudott fogadni, amit az Izabella és a Jósika utca sarkán álló egykori ABC már nem. Így nem valószínű, hogy a koncertek és partyk „visszatérnek”, tervben vannak viszont kiállítások, workshopok, volt már náluk közösségi társasjátékozás és igazából bármilyen olyan esemény befogadására nyitottak, amelynél a várható létszám nem haladja meg az ötven főt.

Ottjártunkkor például épp a Rebellive zine Rendezvous című kiadványához kapcsolódó, LOVE című kiállítás díszítette a falakat, Szombat Éva művészpár-fotóival, míg az asztaloknál többen az aktuális ügyeiket intézték. Az önkéntes alapon dolgozó csapat eközben próbálja felújítani a helyet és megvalósítani az ötleteiket – a tervek közt szerepel egy aprócska melegkonyha, levesekkel, szendvicsekkel és kávéval, valamint a közös nappali jelleg kihangsúlyozása. Ugyanakkor még semmi sem biztos: jelenleg próbálják felmérni az igényeket, kitapasztalni, hogy mire van igénye a környéken lakóknak és a velük az előző helyszínen rendszeresen kollaboráló csoportosulásoknak. Emiatt szinte minden – beleértve a nyitvatartási időket is – állandóan változik. De pont ezzel ösztönöz minket arra, hogy kapcsolódjunk be és segítsünk megteremteni azt a MüSzit, ahol jól éreznénk magunkat.

Hiába vannak ugyanis hipermodern közösségi irodák lassan minden kerületben, a MüSzi otthonosságával, szedett-vedett bájával egyik sem versenyezhet. Az pedig, hogy a nappali munkatér mellett mi lesz még belőle, tényleg csak rajtunk múlik. Mi a magunk részéről nem szeretnénk, hogy a kulturális tér elképzelései a tavaly bezárt helyükkel együtt csupán emlékek maradjanak – ha te is így vagy ezzel, most itt a lehetőség, hogy tegyél is érte egy ötlettel, látogatással vagy némi segítséggel. Hogy aztán elmondhasd, hogy ez a te helyed is.