Már tavaly is éreztük, hogy egyre rohamosabb ütemben változik Budapest: rengeteg új beruházás építkezés, bontás restaurálás változtatja meg egy-egy utca, vagy kerület arculatát. Idén év elején is körbenéztünk a főváros háza táján, hogy milyen terveket, változásokat, fejlesztéseket tartogat a 2018-as év, és bizony ez az év is igencsak mozgalmasnak ígérkezik. Hatalmas beharangozott beruházások indulhatnak, régóta várt közterek, parkok, műemléki épületek újulnak meg, irodaházak, sportkomplexumok és lakóparkok nőhetnek ki a földből. Bár semmi nincs kőbe vésve, de íme a lista, mutatjuk a helyszíneket és a látványterveket.

Idén is, hasonlóan a tavalyi vagy tavalyelőtti évhez, összeszedtük nem csak azt, hogy mi történt az elmúlt évben, de azt is, hogy a jövőben milyen fejlesztések, építkezések várhatóak Budapesten, legyen szó az első kapavágásokról vagy átadásokról, közparkok csinosításáról vagy százéves műemlékek restaurálásáról. A lista évről évre egyre hosszabb, bár vannak visszatérő kísértetek és feltámadó főnixmadarak is az idei válogatásunkban.


  • A Duna-partok
Végignézve az összegyűjtött látványterveket és elképzeléseket vagy a befejezés előtt álló fejlesztéseket, elég nehéz eldönteni, mivel is kezdjük a listánkat. De talán – ha lehetünk kicsit szubjektívek – induljunk el a Duna-partok mellől, mert leginkább ennek a megújulásáról szeretünk álmodozni. A Budapest 2030 névre hallgató, hosszú távú fejlesztési koncepciónak kiemelt programpontja Dunával együtt élő város megteremtése, és eddig szinte minden évre jutott egy nagyszabású vagy álmodozó terv a Duna-partok rendezésére (sétányok, lefedett rakpartok, úszó szigetek, ponton kávézók, stb.).

A Rak-Park  és a Duna-Buda tervpályázatok keretében a pesti és a budai oldalon is egységes koncepció szerint tervezik a Duna-partok megújítását. A Rak-Park pályázat győztese a Korzó Stúdió lett, de olyan illusztris irodák is, mint Erik van Egeraaté,vagy a FintaStudio is a díjazottak között volt. Az egyetlen aggasztó tényező, hogy a kivitelezést indulását 2017-re ígérték, ám ez erre az évre csúszott, valamint a Duna-Buda kapcsán novemberre ígért eredményhirdetésről sem találtunk információkat. Pedig igazán ráférne már a városra, hogy a folyó partjai is élhetőek, és a gyalogosok, biciklisek számára is elérhetők legyenek, reméljük ez az év végre változást hoz ebben. 

Nemzetközi tervpályázatot írt ki a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. egy új Duna-hídra is. A kétszer háromsávos, kötöttpályás, biciklisávokkal is ellátott, Dél-Budapesten megépítendő új híd a Csepel-sziget érintésével egy új fővárosi körgyűrű része lenne, amely közvetlen összeköttetést teremtene Újbuda, Csepel, Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A helyszín kiválasztása ugyan számos vitára ad okot, de a hírek szerint olyan nemzetközi sztárépítészek és irodák versenyeznek a tervezésért, mint a Zaha Hadid alapította tervezőiroda, az amszterdami UNStudio vagy  szintén hídjairól híres Knight Architects + ARUP. A pályázatok leadásának határideje február közepe, kíváncsian várjuk a terveket.

Az idei év egy fájdalmas pontja lehet a Római-part sorsa, ahol már egy jó ideje zajlik a harc a civilek és a városvezetés között. Hogy lesz-e mobilgát, nos ez hetente változik, mi reméljük a legjobbakat, hogy idén nyáron is zavartalanul élvezhetjük a víz közelségét, a lángost, hekket és a sört, bringásokkal és kutyákkal körülvéve.

2018-ra tervezik a MOL-székházának alapkőletételét is, amely a Kopaszi-gátnál épülő új BudaPart negyed meghatározó épülete lesz. A tervek szerint 120 méteres magasházat az angol Foster + Partners tervezi, akiknek a nevéhez számos világváros ikonikus modern épülete kötődik (berlini Reichstag üvegkupolája, a londoni új Wembley stadion). Már a fejlesztési tervekhez kapcsolódó első látványtervek kapcsán hatalmas vita bontakozott ki, mind a szakma képviselői, mind a laikusok körében, hogy szükség van-e Budapesten egy ilyen magas felhőkarcolóra, ennyire közel a történelmi városnegyedhez.

  • Városliget

A Garten Stúdió Kft. tervei alapján elindult a Liget tájépítészeti átalakítása is, ennek keretében felújítják és biztonságosabbá teszik a Vakok kertjét, megújulnak a sportpályák egy 200 méteres futókörrel, távolugró gödörrel és 2 multifunkciós pályával, és egy speciálisan, kutyáknak szánt játszótér is kiépül várhatóan az idei év folyamán, hogy 2019 első felében át is adhassák.  

2018-ba nyílik meg újra a nagyközönség előtt a felújított Szépművészeti Múzeum, és elindul áprilisban az új Nemzeti Galéria építése is a parkban, a Pritzker-díjas japán SANAA építészstúdió tervei alapján.

Valamint szintén idén készül el az új Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) a volt Szabolcs Utcai Kórház helyén. Az épületekben helyet kap a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria szakembereit befogadó Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI), valamint egy látogatóközpont is. A történelmi épületek rekonstrukcióját, és az átalakítást a Narmer Építészeti Stúdió tervezte. 

Zajlanak a Pannon Park és Biodóm, valamint a Néprajzi Múzeum építési munkálatai, és az Olof Palme ház restaurációs munkái, valamint az egykori Vidámpark helyén egy parkoló kiépítése. A Közlekedési Múzeum viszont a bejelentések alapján nem a Ligetbe költözik vissza, hanem Kőbányán, az Északi Járműjavító területén kapna új otthont.

  • Megújuló közterek, parkok
Több olyan hihetetlenül forgalmas, ám siralmas állapotban levő tere is van a városnak, amire bizony jócskán ráférne már a felújítás. A közelmúltban nagy port kavart a hír, hogy elbontják a Blaha Lujza téren álló Corvin Áruház homlokzatát fedő csúnya “konzervdobozt”. Akkor az első felmerülő kérdés az volt, hogy ez ugyan jó hír, de fel is újítják-e? Nos, úgy tűnik igen, a Magyar Kormány 300 millió forintot különített el erre a célra. A Fővárosi Közgyűlés  döntött a Blaha Lujza tér 1,7 milliárd forintos megújításáról, az előzetes tervek szerint az előkészítést követően 2018 őszén kezdődhetnek meg a munkálatok.

A tér megújulása a Nagykörút és a Rákóczi út forgalmas közlekedési csomópontjának gyalogosfelületi rendezését, továbbá a környező utcák, városrészek forgalomtechnikai felülvizsgálatát foglalja magában. A rekonstrukció a Rákóczi úton a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig terjedne. A tervek szerint a csomópont aluljáróját is felújítják.

Szintén igencsak hányatott sorsú pontja a városnak a Széna tér környéke. Itt már elindultak a munkálatok, az épülő Millenáris Széllkapu projekt keretében a környéket is rendeznék, például felszámolnák a közeli autóbusz-végállomást, ami igencsak megterheli a környező utakat.

A 2018 végére elkészülő,  2,5 hektáros zöldfelület jelentősen javítja majd a környék levegőjét, egyedülálló zöld növényfalával, őshonos, de stressztűrő növényzetével és nagy vízfelületével utat enged a friss dunai szélnek. Valamint az ötszáz férőhelyes mélygarázs és a Fény utcának a park zöldfelületeibe integrált lefedésével a környék felszíni autóforgalmát is csillapítanák. 

A 2007-ben indult, majd a válság miatt leállt, és mára teljesen átalakult Bosnyák téri Mundó-projekt is újraindult 2018-ra. A tervek szerint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda tervezte bevásárló- és szórakoztatóközpont mellett egy közpark és egy irodaház is létesülne a területen, valamint az egyik legnagyobb közlekedési csomópont viszonyait is rendeznék. A tervek 170 üzlet és 1400 vásárló számára kialakított parkolóhely megépítését is tartalmazzák, beleértve egy 400 férőhelyes P + R parkolót is.

Egészen friss hír, hogy elindult a Nemzeti Múzeum kertjének is teljes körű megújítása is a TÉR-TEAM Kft. által készített tervek alapján. A munkálatok még januárban elindulnak, és nyáron már élvezhetjük is a megújult kertet: több zöldfelület, rendezettebb összkép és új köztéri bútorok, valamint WiFi várja majd a látogatókat, pihenni vágyókat.

Idén indulnak meg a munkálatok a Vörösvári út - Bécsi út - Váradi utca által határolt Holdudvar park területén is. Az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat 2015-ben kezdeményezete a 9 alkalmas közösségi tervezést a lakossággal, aminek eredményeként megszülettek a végleges tervek, csúszdaparkkal, játszótérrel, sportkerttel. 

Papírforma szerint átadják a megújult József Nádor teret is idén. A tér alatt egy háromszintes, 525 férőhelyes, akadálymentesített mélygarázst építettek ki, ezt követi a park rehabilitációja. Friss és részletes látványtervek nincsenek, csak remélni tudjuk, hogy a valaha árnyas fás, és az építkezés miatt csupaszra letarolt térre valóban visszakerülnek a fák és növények, különben elég szomorú látványban lesz részünk.

Szintén egy évtizedes projekt érhet révbe 2018-ban a belvárosi Kamermayer Károly tér felújításával. Magyarországon nincs túl nagy hagyománya a városfejlesztésben az alulról jövő kezdeményezéseknek, ezért is volt egyedülálló, hogy a tér megújítása körül csoportosuló erők majd egy évtizeden keresztül fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy a városvezetés meghallja a hangjukat, és bizakodtak, hogy majd a kivitelezés során is felhasználják összegyűjtött tapasztalataikat.

Hogy mi lesz szintén felújításra szoruló Batthyány vagy épp Podmaniczky térrel az Arany János utcai metrómegállónál, vagy a Bakáts Projekttel, azt egyelőre nem lehet tudni. A 2016-os TÉR_KÖZ pályázaton, ha nem is a felújítás teljes összegét, de jelentősebb forrásokat elnyertek, amiből idén elindulhatna a felújítás. A Batthyány téren a tervek szerint javítanák a tér széleinek átjárhatóságát, kiszabadítanák a besüllyesztett barokk és rokokó épületeket, az Arany János utcánál pedig megszűnne a troliforduló, a környező utcákat gyalogos szintbe emelnék és fásítanák is teret.

  • Renoválások, felújítások
2018 őszére elkészül és átadják a felújított Párisi udvart a Ferenciek terénél, amely ötcsillagos luxusszállóként nyit újra, a Hyatt Hotel szállodalánc tagjaként, 110 szobával, elnöki lakosztállyal, spa részleggel és konferenciatermekkel. Az Archikon építészstúdió által újratervezett épület átadását már nagyon várjuk, a régi pompájában tündöklő, üvegkupolás passzázs megnyitásával együtt.

Épp egy éve röppent fel a hír, hogy felújítják, és luxushotel nyílik a – renoválás miatt idén szintén zárva tartó – Operával szemben álló, egykori Balettintézet palotájában is. Az eredetileg Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült Drechsler-palota épülete évek óta üresen, és egyre romló állapotban várja, hogy végre történjen vele valami.

A tervek szerint az épületet teljesen renoválják kívülről és belülről is. 162 stílusos, kortárs enteriőrrel rendelkező szobát alakítanak ki, közte egy luxuskategóriás elnöki lakosztállyal. Természetesen spa részleg, konferenciatermek, kisebb rendezvények lebonyolítására alkalmas helyiségek, bár és étterem is helyet kap majd a W Hotels Budapestben, amely 2022-ben tervezi megnyitni kapuit.

Elindulhat a rózsadombi “szellemház”, egykori SZOT-üdülő betoncsontvázának a felszámolása is. A Rózsadomb Panoráma Projekt tervpályázat eddig úgy tűnt, sikeres volt, több jól átgondolt és városképileg is tetszetős terv született, hogyan alakítsák át luxusapartmanos ingatlanná. Ám most úgy tűnik, a bontás után magasabb épületet húznának fel ide, és ezt már a Budapest Világörökségi Alapítvány és az UNESCO sem nézi jó szemmel, kérdéses, mi lesz így az épület sorsa.

Némi csúszás után, idén év elején végre befejeződhet a törökök szent helyeként tisztelt Gül baba türbéjének felújítása.  A teraszos parkos emlékhelymegújításának terveit a Mányi Stúdió készítette. A türbe kerámialap burkolatot kap, a sírt körülvevő kerengő oszlopait faragott terméskőből készítik el, és Zsolnay oszlopfővel díszítik majd. A türbét körbevevő néhai Wagner-villa alagsorában múzeumot és kávézót alakítanak ki.

Elindultak a közeli, Budai Irgalmasrendi Kórház bővítési munkálatai is. Az új betegápolószárny építése egyházi forrásokból valósul meg, és a központi műemléki épület renoválására is megvannak a tervek. A munkálatok kivitelezésére kiírt pályázatot a Grabarics Kft. nyerte el.  Szintén bővül a Budapesti Szent Ferenc Kórház is, ahol a beruházás első szakasza érhet véget 2018-ban, majd a teljes fejlesztési program befejezésével összesen százötven férőhelyes fekvőrészleggel bővül a komplexum és kétműszakos ambulanciával kezdheti meg működését.

2018 októberére ígérik a felújtott Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga átadását is: a Kőnig és Wagner Építészek Kft. tervei alapján megújult épületben az Együttélés Háza kap majd helyet. Épp ideje volt, hogy visszanyerje régi fényét az Otto Wagner, bécsi szecessziós építész által tervezett különleges, mór hatású épülete a belváros szívében.

Idén szintén felújítják a csodás Károlyi-Csekonics-palotát, amely a renoválások után a Károli Gáspár Református Egyetemhez fog tartozni. Az állagmegóvó munkálatok híre már három éve felreppent, de úgy tűnik, idén tényleg nekiállnak a feladatnak a Múzeum utcában.

És ha már a régi arisztokrácia palotáinak és villáinak világában kalandozunk kicsit, érdemes megemlíteni, hogy úgy tűnik idén felújítják a budai hegyvidék titokzatos nevű Csendilláját is, illetve a Hild József tervezte Karczag-villát is.  Megindultak ez előkészületek a Keleti és a Nyugati pályaudvar felújítására is, illetve szóba került a bezárt Planetárium renoválása is.

Megújul a Városháza homlokzata is a Belvárosban. A Főpolgármesteri Hivatalnak otthont adó, barokk kori, egykori Invalidusok háza valóban siralmas állapotban van. Megújulnak az utcai főépületszárnyak homlokzatai a Bárczy, Gerlóczy és Városház utcákban, a Madách tér felőli épületszárnyak térre néző felületei és a belső udvarok homlokzatai is. 2018-ban zajlik a pályázati szakasz és tervezés, a kivitelezés 2019-ben készülhet el.

2018 második felében indul a Lánchíd és az Alagút teljes felújítása is, ami főként az autósok számára hoz majd jelentős változásokat a lezárások miatt. A híd szerkezeti megújítása a tervek alapján kibővítik a híd alatti gyalogos átjárót is, és visszaállítják a világháború előtti díszítéseket, a háromlábú kandelábereket, valamint korszerű, új díszvilágítással látják el a hidat, amely többféle szín- és világítástechnikai beállítást tesz majd lehetővé, így minden különlegesebb eseményre, ünnepre más-más megvilágítást kaphat majd a híd.

  • Megújuló városnegyedek, giga-beruházások
Nagy port kavart az Árpád híd pesti hídfőjének közelébe tervezett AGORA Budapest projekt, melynek tervei egy 90 méter magas toronyház építését is tartalmazzák. Az AGORA Budapest a HB Reavis cégcsoport második magyarországi projektje, az összesen 136 ezer négyzetméteres, öt épületcsoportból álló beruházás 2023-ra készül el. Az épületek tervezői a londoni MAKE Architects és az itthoni FintaStudio. A márciusban indult építkezés első ütemének keretében az Esztergomi és Árbóc utca kereszteződésében az Agora Hub épül meg 2018-ra, majd 2023-ra a teljes negyed.

Év végén jelent meg a hír, hogy húsz évvel a WestEnd építésének kezdete után újabb beruházásba fog a szomszédos telken, a város egyik legértékesebb, központi területén a Gránit Pólus. A „smart city” koncepció alapján tervezett leendő városnegyedben egy 2 hektáros park mellett irodák, lakóépületek, kereskedelmi egységek és egy szálloda is épül. A tervek szerint már 2018-ban megtörténhet az alapkőletétel, és elindulhat az építkezés.

A Váci út külső szakaszán induló másik nagy beruházás a volt Csavargyár területére tervezett új City 2020 üzleti negyed projekt. A Tervlapon közölt előzetes látványtervek szerint ide is terveznek toronyházakat, és decemberben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Váci úti irodaház-beruházást, így itt is  hamarosan megindulhatnak az előkészítő terepmunkálatok, de e körül még sok a bizonytalanság és ellenmondás, hogy mi is valósulhat meg itt. 

Majd két évtized után lassan a végéhez közeledik Budapest egyik legnagyobb léptékű városrehabilitációs projektje. A Corvin 5 irodaház a Corvin Sétány irodaház-projektjének legújabb, és egyben befejező tagja lesz. Az épületet a MOME új campusát is jegyző 3h Építésziroda tervezte. A legszigorúbb fenntarthatósági és környezetbaráti feltételeknek is megfelelő épület első ütemét várhatóan 2018-ban adják át.

Szintén az idei évre tervezik a teljesen megújult, és számos új épülettel gazdagodott MOME Campus átadását is. A Zugligeti úton található campus fejlesztése Magyarország legjelentősebb kreatívipari beruházása. A 3h Építésziroda tervi alapján megvalósuló projekt keretében három új épület is létesül, valamint két műmemléki rekonstrukció is zajlik.

2018-ban indul a VIII. kerületben az Orczy Negyed Program 2 milliárd forintos támogatással. Ennek keretében a Magdolna Negyed Program mintájára és annak tapasztalataiból kiindulva megkezdődhet az Orczy-negyed rehabilitációja, ami reméljük ez esetben kevésbé jár majd a környék karakterének szétzilálásával.

  • Sportlétesítmények
Új helyszínen, Óbudán indulna el az Velodrom építése, Anthony Gall és csapatának tevei alapján. 2014-ben még a 19. században épített Millenáris Velodrom felújítását tervezték, ám 2016-ban a Fővárosi Közgyűlés mégis inkább egy új helyszín mellett döntött. A volt ipari területeken felépülő, kerékpáros világversenyek tartására és amatőr szabadidős kikapcsolódásra is alkalmas sportközponttal egy eddig elhanyagolt, rozsdaövezeti terület rehabilitációja is megoldódna.

Tovább folytatódik a főváros fürdőinek megújulás is. Pestrezsébeti egyedülálló jódos-sós fürdőjét több mint egy évtizedes elhanyagoltság után renoválják, de elindul a Király fürdő bővítésének és felújításának előkészítése is. A koncepciótervek elkészültek, a műemléki épület értékeinek megtartása mellett a teljes körű korszerűsítés és bővítés szükséges. Új, 20 méteres medence, szaunák, öltözők és áthelyezett főbejárat tervezése is szerepelt a pályázati kiírásban. A díjazottak között van a MOME terveit jegyző 3h Építésziroda és az Archikon Kft is.

Szintén nagy erőkkel zajlik a Csillaghegyi Strandfürdő bővítése és átalakítása is. Mintegy 7000 négyzetméteres fedett fürdőt építenek, így egy újabb, egész évben nyitva tartó fürdőegységet kap majd Budapest, aminek összesen 11 medencéje lesz. A beruházás célja, hogy az épület wellnessrészleggel és gyerekparadicsommal bővüljön, ezzel a családoknak kedvezve, szaunákkal és étteremmel bírjon, másrészt hogy a sportolók is használhassák. A nyitás nyárra várható.

Az Olimpia park helyett Atlétikai Stadion és egy Extrém park épülhet Észak-Csepel közelében, a VITUKI telepen, a Kvassay Jenő út és a Duna közötti területen. A Kemény Ferenc Program keretében kiírt pályázat célja, hogy felépülhessen egy hiánypótló fővárosi atlétikai központ, amely magában foglal egy központi stadiont, egy fedett csarnokot, valamint szabadtéri edzőpályákat is. Az első díjat az a NAPUR Architect Kft. kapta, amelynek a nevéhez kötődik a Duna Aréna és a városligeti Néprajzi Múzeum győztes terve is.

Szintén Csepel lenne a helyszíne a tervezett Birkozóakadémiának, a 2,4 milliárd forintból megvalósuló sportközpont mellett később egy 130 fős kollégiumot és az edzésekhez és a tanulmányokhoz szükséges épületeket is kialakítják a Ráckevei-Duna partján.

2018-ban elindulhat a Nemzeti Korcsolyázó Központ építése is Istvánmezőn, a Budapesti Olimpiai Központ területén a Bord Építész Stúdió Kft. tervei alapján, az uniós nemzetközi pályázat keretében.

Két új sporközpont épül a Belvárosban is, a Corvinus egyetemi sportközpontja a Lónyay utcában épül meg, a Zsuffa és Kalmár Kft. tervezésében. A sportlétesítményben lesz uszoda, tornacsarnok lelátóval, squash pályák és tornatermek. A Vadász utcai, KÖZTI tervezteBelvárosi Sportközpontban pedig falat mászhatunk, kosarazhatunk, úszhatunk, kondizhatunk és gyönyörködhetük Budapest panorámájában.

A Kerepesi úti volt gumigyár elbontása után itt épül meg a 2019-es Maccabi Játékoknak, Európa legnagyobb zsidó sportversenyének otthont adó új központ, amely alkalmas lesz kosárlabda-, bridzs-, sakk-, judo-, karate-, squash- és röplabdaversenyek lebonyolítására is.  Új vívóközpont épül a Honvéd Sportegyesületnek a Dózsa György úton, a 850 négyzetméteres új sportközpontot tavasszal adhatják át. A Testnevelési Egyetem számára épülhet sport- és szabadidőközpont a Déli Pályaudvar üzemi területének egy részén is, a pályázati kiírás szerint jégcsarnok, tenisz-, squash- és streetballpálya, golfgyakorlópálya, gyermeksípálya, falmászószikla és extrémsportpálya is épülne. A beruházás kivitelezése még idén elindulhat, mivel a TE 2018 és 2022 közé tervezi a kivitelezést.

  • Irodák, lakóparkok, hotelek
Idén, az év második felében átadják a már most szerkezetkész, Tiba János tervezte hatalmas Telekom székházat. A Liszt Ferenc reptérről a belvárosba vezető út mentén álló épületnek városarculati szempontból is kiemelkedő szerepe lesz. Szintén idén év elején várható az Aspectus Architect tervezteEricsson új székházának és kutatási központjának az átadása, a Kopaszi-gát mellett.

Véget ért a Szervita téren az egykori szocialista parkoló- és irodaház monstrum elbontása, így idén megindulnak az ide tervezett új irodaház építési munkálatai. A Horizont Development új, hétemeletes, üvegburkolatú, luxuslakásokat is magába foglaló irodaháza lágy kontúrjaival talán jobban fog illeszkedni a tér vegyes architektúrájába, mint az eddigi szögletes vonalú parkolóház. Persze a legcsodásabb az lenne, ha a tér maradna ilyen tágas, mint most, de persze érthető, hogy nem maradhat “parlagon” a belváros egyik legértékesebb telke.

22 000 négyzetméternyi iroda készül el hamarosan a budai Csörsz és Alkotás utca sarkán, a BAH-csomópont szomszédságában. A HillSide Offices névre keresztelt LEED Gold minősítésű  irodaházak átadása 2018 nyarára várható.

A Váci úti irodafolyosón épül a Mérték Építész Stúdió tervezésében az Advance Tower második üteme. A tervezés során az épületet intelligens és fenntartható technológiákkal is ellátták, például a benapozottságot automatizált árnyékolástechnika optimalizálja majd, csökkentve a légkondicionálás energiahasználatát.

Régi-új irodaházként épül fel az Országgyűlési Hivatal új irodaháza, a Kossuth téren. Az elbontott volt MTESZ székház helyén épülő új épületszárny is 2018 második felére lehet kész. Végül egy, az 1920-as években készült tervet valósítanak meg, hiába volt tele az ötletpályázat számos kortárs megoldással. A szomszédos épületeket is tervező  Hültl Dezső rajza alapján építik fel a metró kijárata fölött álló új épületet. Millenium Gardens néven épül meg a FintaStudio tervezésében a Müpát és a Nemzeti Színházat is magába foglaló új irodaépület is, a Milleniumi Városközpont lezáró projektjeként.

Hotelek közül az ide év első versenyzőjét már át is adták a napokban, ezzel már Budapestnek is van közvetlen reptéri, terminálkapcsolattal rendelkező szállodája. Az Aspectus Architects tervezte  ibis Styles Budapest Airport Hotelben 145 szobát találunk, ez az ország első, közvetlen terminál-összeköttetésű repülőtéri szállodája. Nem mellesleg megindult a reptér utastermináljának a bővítése is. 

Hamarosan befejeződik a város egyik leghíresebb foghíjtelkére épült szálloda építése is a Clark Ádám téren. Az Anthony Gall által tervezett épülettel kapcsolatban az elmúlt időszakban számos találgatás zajlott, hogy ugyan végül hogyan is fog kinézni a homlokzati burkolás, mert az eredet látványterveken még világos színű épület szerepelt, ám a valóságban úgy tűnik, sötétlilás borítást kap, pontosabban IVANKA homlokzati betonnal burkolják az épületet.

Rengeteg lakópark is épül városszerte, a XIII kerületben Kassák Residence néven kezd ingatlanfejlesztésbe a WING Zrt. A több mint 2 hektáros területen több ütemben épülnek fel a hat darab, három-, hat- és nyolcemeletes tömbből álló, mintegy 700 lakásos épületek. Az első, 230 lakásos ütem építése kezdődik el idén az Angyalföldi út melletti telekrészen.

75 lakásos, felsőkategóriás lakópark épül Csillaghegy Residence néven, amely várhatóan 2018 végére készül el Békásmegyer határában.

Idén is folytatódik a Cordia ingatlanfejlesztő tavaly bejelentett, nyolc helyszínen zajló, összesen 1500 új építésű okos otthont magába foglaló beruházása, Rózsa 55, Kapás 21 és Corvin Atrium neveken. Kérdéses, hogy elindul-e a sok vitát, és a helyi lakosság tiltakozását kiváltó Buda Gardens építkezése a Feneketlen-tó közelében. De a Közvágóhíd mögötti területeken, részben az elbontott ipari épületek helyén is egymás után épülnek az Allure Residence lakópark épületei.

Waterfront City néven átalakul a volt óbudai szeszgyár területe is. A bontási munkálatokat már megkezdték, jelenleg a terület fejlesztési koncepciójának kidolgozása zajlik. Az előzetes hírek alapján az ipari műemléki védettségű gyárépületek felújításával egy új iroda és lakónegyedet terveznek ide.

A számos bejelentett terv és beruházás mellett még biztos tartogat meglepetéseket ez az év is. Vajon történik valami az eladott Bálnával? És a Citadellával? Bevezetik, legalább tesztüzemben az elektronikus jegyrendszert? Lesz valami az Örs vezér terének felújításából, és a metró és HÉV vonalának összekötéséből? Tényleg elindul a tervezése az M3-as metró Káposztásmegyerig való meghosszabításának? Hogyan változik a közlekedés, ha megindul a csepeli gerincút építése? Hol lesznek még MOL Bubi állomások a III. ütem megvalósítása után? Megannyi kérdés, amire év közben biztos választ kapunk.