Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Koncerteken és bulikon túl – A38 Hajó-körkép

Furcsa így fogalmazni egy hajóról, de az A38 egy biztos pont a budapesti éjszakában. Valószínűleg többen megfordultunk már a fedélzetén egy ismert nemzetközi banda vagy épp egy kisebb hazai zenekar koncertjén, de járhattunk már tetőteraszos vagy orrteraszos bulikon is. Viszont itt nemcsak bulizni ér: mozizhatunk a szabadban, vacsorázhatunk a teraszon, sőt, akár koncert-hangmérnöknek is tanulhatunk.

Szinte hihetetlen, de az A38 Hajó már 15 éve horgonyoz a Petőfi híd budai hídfőjénél. Az itt megtartott koncerteket el se kezdjük összeszámolni, a saját látogatásainkat is csak nehezen tudnánk számszerűsíteni. A lényeg, hogy az évek nem múltak el nyomtalanul, a hajó mára egy fontos koncerthelyszín, sokunk zarándokhelye, és egyben egy látványosság, amit a külföldről érkezők is mindenképp meg akarnak nézni maguknak. Viszont azt sem érdemes elfelejteni, hogy nagyon sok minden mást is lehet itt csinálni - mi most azt vettük sorra, mi zajlik a fedélzeten, ha épp nincs koncert.

Mozi
Az A38 igazi kulturális központ filmvetítéssel, kiállítással, bemutatókkal. Itt zajlanak például általában a Titanic Filmfesztivál zenei témájú programjai klipválogatások, popzenei dokumentumfilmek vetítéseivel. Mozi témában nyáron sem lesz hiány, ugyanis hétfő esténként benevezhetünk egy Paramount nyári mozira, amikor is a filmstúdió legnagyobb sikereit vetítik le a Tetőteraszon. Júliusban például a Beverly Hills-i zsaru, az Airplane, a Vanília égbolt és Az olasz meló vagy ma éppen a Top Secret lesz látható barátságos lounge-hangulatban, a Duna felett.

Étterem
Valószínűleg nem az ebéd és vacsora lehetősége jut először eszünkbe az A38-ról, de aki járt már a hajó éttermében, tudja, hogy az egykori szovjet-ukrán teherszállító modernizált ipari környezete és a gigantikus panorámaablakokon át látszódó Budapest keresztmetszetében egészen egyedi hangulatban lehet enni-inni. Ami pedig nyáron kifejezetten növeli az élvezeti értéket, hogy terasz is tartozik hozzá, ahonnan a Szabadság-hegytől a Hármashatár-hegyen át a Müpáig egész Budapestet belátjuk. A konyha megbízhatóan hozza a kissé újragondolt magyar és a nemzetközi gasztronómia keverékét, és hétköznap még ebédmenüzni is tudunk.

Kiállítótér
A hajónak van kiállítótere is, bár tény, hogy a nyár nem kifejezetten a kortárs kiállítások szezonja, ezért ilyenkor ez szünidejét tölti. Azt azért elmondhatjuk, hogy a város egyik legkülönlegesebb fekvésű, fényes, Dunára néző, hatalmas panorámaablakos teréről van szó, ahol évente 10-15 kiállítást rendeznek. Legközelebb Ádám Zoltán tárlatát láthatjuk szeptemberben, amit az ironikus politikusportréiról elhíresült festő-író-zenész drMáriás kiállítása követ.

Akadémia
És ha valaki nemcsak szórakozni vagy enni szeretne, akár tanulhat is, vagyis jelentkezhet az A38 Akadémiára. Ez egygyakorlatközpontú felnőttképzés, ahol koncert-hangmérnököket, koncertfényeseket és mozgóképes szakembereket képeznek. Az A38-on évente 750 koncert és egyéb zenei esemény van, évente több száz filmet gyártanak és ugyanennyi óra élő televíziós adást készítenek, na meg még online streamet is közvetítenek, vagyis bőven lehet hol gyakorolni. Az oktatás ősszel indul, addig is a szeptember 9-i nyílt napon bárki betekinthet az Akadémia életébe.

+1 Stúdió
Ahogy az a fentebbiekből már kitalálható, az A38-on egy komplett televízós gyártóstúdió és szakmai műhely is működik. Emiatt a hajón akkor is zajlik az élet és a munka, amikor éppen nincs koncert, vagy zárva van az étterem. Ennek eredményeként évente 250 egyórás koncertfilmet-dokumentumfilmet gyártanak, jelentsen ez A38-as koncertfelvételeket vagy épp interjúkat a művészekkel. Az itteni stáb készíti a Petőfi TV Akusztik című műsorát és Filmklubját is, és már elkezdődtek a szeptembertől adásba kerülő Jazz Akusztik felvételei is. Minden hétköznap egyórás élő adást is készítenek - ez az esténként a Petőfin látható Én vagyok itt, amelyet teljes egészében az A38 Hajón lévő televíziós vezérlőben raknak össze. 

A koncertfelvételeket egyébként nemcsak a Petőfi TV-n láthatjuk, hanem az A38 Hajó négy YouTube-csatornáján is, amiken szinte minden nap bemutatnak egy-egy teljes koncertet (ezzel már most a magyar és nemzetközi könnyűzene egyik legnagyobb online archívumát összehozva). 

A hajó programjait ITT és ITT követhetitek.

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Neked ajánlott

A