A Ráday utca és a Bartók Béla út kiemelten fontos szerephez jut ezen a hétvégén, mert mindkét helyre érdekes és izgalmas fesztiválok költöznek be. A Fővárosi Rendezvényparkba pedig az ország legjobb palacsintasütői.

  • Csütörtök

Néhány napra ismét bevonul a Digó az Impostor udvarára, hogy tradicionális nápolyi pizzákat süssön ott. A 480 fokos kemencében kevesebb, mint 90 másodperc alatt sül meg az igazi nápolyi pizza, melyet ha eddig nem kóstoltál, itt az alkalom.

Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye, a Szemrevaló immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. 4 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több egészen új megvilágításban foglalkozik fontos témákkal.

Ahogy azt már a Corvin Sörfesztiválokon megszokhattátok, az IPA-tól a lagerig, a gyümölcsöstől a barnáig és a sörös márkák legjavával várnak szeptember 21-től  24-ig Budapest egyik legélhetőbb minifesztiválján.

A 20. század egyik legelementárisabb, merev definíciókkal nem leírható mozgalma a Fluxus, amely a dada, a szürrealizmus, az akcióművészet és az 1960-as évek mulandó anyagokat felhasználó törekvéseinek folytatásaként egyaránt értelmezhető. A Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány gyűjteményéből válogatott több száz munka a Fluxus széles palettáját mutatja be a LudwigMúzeumban, a leghíresebb nemzetközi és magyar alkotók munkáin keresztül.

  • Péntek

Pénteken és szombaton a Bazilikánál ismét kinyit a most 5 éves Lakásbutik, a garázsvásár fogalmát átértelmező, tudatos divatra sarkalló kezdeményezés. XS-től az XL-ig, tülltől a farmerig, kislánytól a csajokon át a férfiakig és az idősebb hölgyekig, mindenki talál magának valót a kínálatban.

Ráday Korzó szervezői szeptember 22-23-án arra vállalkoznak a mintegy 40 csatlakozóval, hogy megmutassák, milyen is valójában az élet az utcában. Szélesre tárják ugyanis kapuikat az üzletek, a galériák, a pékek, a cukrászda, a virágos és a könyvesbolt is, de különleges egyházi és templomi helyszíneket, egyetemet és menő hamburgerezőt is találunk a csapatban.

Az ELEVEN-események (legyen az Tavasz vagy Ősz) mindig kellőképpen felborzolják a Bartók Béla út amúgy sem nyugodt állóvizét. Szeptember 22-24. között finn tematikában történik majd mindez, ugyanis az idei év díszvendége Finnország lesz. Ez többek között azt jelenti, hogy a rendezvény alatt szaunázhatsz a Gárdonyi téren, kipróbálhatod a finn kuglit vagy épp a glögi nevű italkülönlegességet, de finn brunch-ra és vacsorára is mehetsz.

Deepfields bulisorozatának az utóbbi négy évben sok egyéb kezdeményezéshez hasonlóan a Müszi adott otthont. A közösségi tér  bezárása kapcsán jó néhány búcsúeseményt rendeznek majd, egy Deepfields-buli sem maradhat ki a sorból. A csapat pedig természetesen a klasszikus felállásban, rezidensekkel köszön el.

Az Impostorba nem csak a pizzákért érdemes menni ezen a hétvégén, hiszen harmadik bulijához érkezik az Agora, ahol Jaffa Surfa, Tolo, Robert Dobak és Jozsa/Rosco fűt be stílusos zenékkel - immár a hely belső terében - a csapadék és a lehűlés miatt.

Szeptember 22-én elindítják a Technokunst és a LÄRM negyedik közös szezonját. A nyitányt ez alkalommal is egy nagyágyú élő fellépése gazdagítja: az olaszországi születésű VSK sötét, indusztriális hangzása kellően megalapozza majd az előttünk álló hónapokat.

  • Szombat 

A budapesti esemény részeVilág Legnagyobb Szemkontaktus Kísérletének (The World’s Biggest Eye Contact Experiment), melyet a The Liberators International világszerte rengeteg városban szervez meg. Első lépésben a résztvevők figyelemfelkeltő feliratokkal, táblákkal próbálják meg felhívni a járókelők érdeklődését az akció nyitottságára. Ezt követően leülnek a térre, párokban, egymással szemben, majd egy percig vagy tovább néznek egymás szemébe. Ezután igyekeznek minél több embert bevonni.

Fővárosi Rendezvényparkban kóstolhatod meg Budapest legfinomabb palacsintáit, de ez még nem minden: ha elég merész vagy, az evőversenyre is benevezhetsz. Lesz még verseny több témában, de játszóház, ládavasút, kirakodóvásár, táncbemutató és divatbemutató is.

Egy nap a Városligetben a mozgásért, ahol nem csak az erzsébetvárosiaké a terep.  Az 1507 méteres távot teljesítheted egyéni indulóként futva vagy gyalogolva, de alakíthatsz családi vagy baráti csapatot is a 3*1507 m-s váltóra. Egyéni futóként rajthoz állhatsz 5007 méteren is.

Punnany Massif nyári koncertszezont zár, ezt ráadásul a BudapestParkban ünnepli. Vendégük a Mörk lesz, akik a Nagy-Szín-Pad versenyén kaptak különösen széles körű figyelmet.

A tavaly budapesti fellépése megkövetelte az ismétlést és egy év után újra az Akvárium Klubban köszönthetjük Nick Warren-t, aki a legendás Global Underground sorozat egyik alapköve és nem először csápoltatja a magyar közönséget.

  • Vasárnap

Új és felújított kisbútorokkal, különleges kiegészítőkkel készül ezúttal Vintage Piac szervezőcsapata. Találhatsz textileket, lámpákat, raklapból készült dolgokat, mindent, amire az otthonodban szükség lehet.

Tollasozás, slackline, frizbizés, buborékfújás, grillezés, sörözés, ismerkedés, terefere, fogócska és bújócska. Kínáld meg sütivel a szomszéd pokrócon ülőket, csodáld meg a panorámát és élvezd az őszi napsütést a Miutcánk Szomszédfesztivál Pikniken. 

A World Press Photo kiállításnak nagy hagyománya van Budapesten és évről évre egyike a leglátogatottabb kulturális eseményeknek, idén 40. alkalommal lesz látható. 2017-ben 125 ország 5.034 fotográfusa 80.408 képet adott be a versenyre. A zsűri 25 ország 45 fotográfusát díjazta nyolc kategóriában. A kiállítás október 23-ig tart nyitva.