Kacsák a flamingók ellen. Ez nem valami C-kategóriás Adam Sandler- vagy Rob Schneider-vígjáték címe, hanem a legújabb nyári vízisport-őrület lényege. Három magyar fiatal találta ki a lovaspóló és a vízilabda keresztezését, amely a strandok új kedvenc játéka lehet.

A kapuban egy – felfújható – teknős áll, a rajta parádézó kapus próbálja megakadályozni, hogy a szintén felfújható óriás flamingón vagy kacsán érkező támadó bevegye a ketrecét. A MingoPolót alapból két ötfős csapat játssza a vízben, a rózsaszín flamingón és a sárga kacsán kék-két ember ül, akik közül az egyik a manőverezésért, a másik a góllövésért felel. Az evezős nem dobhat kapura, a támadásra 45 másodperc áll rendelkezésre, passzivitásnál a szigorú játékvezető elveszi labdát. Félidőben az igazságosság érdekében "állatcsere" történik, azaz aki eddig kacsán próbálkozott, az onnantól flamingón küzdhet és fordítva. A játékidő mindössze 2x8 perc, de az első tapasztalatokból látszik, ennyi bőven elég. Leginkább az evezéssel megbízott – általában férfi – spíler fárad el a bő negyedórás meccs végére, elvégre szinte végiglapátolja a teljes mérkőzést.

„A játék az idei Balaton Soundon debütált, és elsősorban az ott fesztiválozó külföldiek haraptak rá. A mögöttünk hagyott ünnepi hétvégén a Lupa-tavi bázisunkon rendeztük az első magyar Mingo Polo Kupát, melyet több csapatot megelőzve egy vízilabdásokból álló társaság nyert meg” – meséli Bujanovics Eduárd, a három ötletgazda egyike, majd rögtön folytatja is: „A gyerekcipőben járó sportágunk alig 3 hónapos, a szabályokat is finomítjuk, alakítgatjuk még. Elképzelhető például, hogy a több gól érdekében lecseréljük nagyobbra a jelenlegi szabványméretű vízilabdakapukat.”

Az első próbálkozásokból egyértelműen kivehető, hogy már a flamingóra vagy a kacsára való felmászás sem egyszerű, és a felfújható óriási játékszer partról a pályára kormányzásával is meggyűlik a kezdők baja. Ahogy a pályafutásuk során először Mingo Polózóktól megtudtuk, vicces és jópofa játék ez, mely sok-sok nevetést ingerel, és ugyan kicsit fárasztó tevékenység az evezés és főleg vízbe pottyanás esetén a visszamászás miatt, de rendkívül szórakoztató is egyben.

Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, és végig rajtamaradni úgy, hogy közben az ellenfélre és a góllövésre is figyelni kell. No meg az esetleges labdaszerzésre, ami lényegében egyféleképp történhet: evezőlapáttal lehet blokkolni, lefülelni a másik passzait. A kacsa nagyobb térfogata miatt a lövések blokkolásában hasznos, a flamingó viszont támadásban könnyíti meg a játékot, mert a rózsaszín állat nyaka kevésbé zavar be a lövéseknél.

Igazi vidám strandjáték a Mingo Polo, melyet legközelebb amolyan nyárzáró buliként szeptember 2-án próbálhatsz ki a Lupa tavon. Csak egy 10 fős társaság és fejenként 1500 forint kell hozzá, tehát egy Mingo Polo-játékkal jobban jársz, mintha egy normál strandbelépőt vennél a Lupára. No meg a biztonság kedvéért némi úszótudás sem árt.