A találékony vietnamiak annyira megkedvelték a ropogós bagettet a francia gyarmatosítás idején, hogy hamar saját képükre formálták, és tartalmas szendvicseket gyártottak belőle. A bahn mi laktató fogás, hiszen a pékáruba a többféle húson felül zöldség és koriander is kerül bőségesen. Büfékben már kóstolhattuk itthon, ám most egy kifejezetten erre a fogásra specializálódott hely nyílt a Dob utcában, két vietnami fiatal tolmácsolásában.

A hét második felétől kezdve a Dob utca is legalább annyira forgalmas, mint a Király, azonban inkább a Gozsduhoz közeli etapjában gyakoriak a street food helyek. A körúthoz közelebb, a Kertész utca sarkánál találjuk a nemesen egyszerűen csak Banh mi-nek nevezett helyet, ahol csupán pár napja készülnek a bagettbe rendezett szendvicsek.

Az ötlet egy fiatal vietnami páré, akik eddig a kereskedelemben dolgoztak, ám úgy döntöttek, a pho leves vonalat elengedvén inkább szendvicseket szeretnének készíteni. E mellé hamarosan csatlakoznak majd a dumplingok, vagyis a hússal töltött, gőzölt tésztabatyuk is.

Egyelőre azonban maradnak a szendvics vonalon, melyet hagyományos módon készítenek. Kívül ropogós, belül puha fél bagettbe rendezik a mienkénél egy fokkal szárazabb vietnami májast, felvágottat, sült tojást és csirkét, valamint uborkát, reszelt répát és az esszenciális friss koriandert. Emberes szendvics ez, két kézzel evős, és az is lehet, hogy többeknek két körben fogyasztandó, hiszen méretes és igen tartalmas. A banh mi természetesen végtelen variációban készíthető, halas, rákos, sőt, húsgolyós verziókat is ismerünk, így a kis szendvicsezőnek is sok opciója lesz a jövőben. 900 és 1500 forint közé árazzák a jelenlegieket.

Mi egy kis plusz szósszal még megküldenénk a banh mi-t, amit jeleztünk feléjük is. Kíváncsian várjuk, hogy hogy alakul majd az aprócska hely kínálata.

Banh Mi Szendvicsező

Cím: 1072 Budapest, Dob utca 52.

Nyitvatartás: H–Szo: 10:00–20:00, V: 10:00–16:00