Az esküvőszezon közepén vagyunk, ami azt is jelenti, hogy a közösségi oldalakat elárasztják a frigyekről született fotók. Úgy tűnhet, soha nem volt ekkora felhajtás a lagzik körül, pedig eleink is megadták a módját, minden körülmények között: bundákba bújva télen, vagy közvetlenül a világháború után, rommá lőtt falak között. A fátylak, csokrok, díszegyenruhák, őszinte mosolyok, büszke vagy épp feszengő rokonok mellett a fotókon megfigyelhetjük az adott korhangulatot is Budapest részleteivel, templomaival és utcáival egyetemben.

A házasságkötés különleges alkalom, amelynek jelentőségét mindig is igyekeztek megjeleníteni vizuálisan. A Fortepanon 1925 és 1981 közötti budapesti esküvői fotók között keresgéltünk, és találtunk párat, amelyeket az ifjú pár, a budapesti háttér, a ruhák vagy épp a násznép miatt érdekesnek találtunk.

Itt például egy Bakáts téren kötött menyegző látható egy kissé komor vendéggel a bal oldalon, a felvétel az Assisi Szent Ferenc-templom előtt készült 1951-ben:

Lebbenő fátyol a Bécsi úton, az Újlaki templom előtt 1948-ban:

Jegyespár igyekszik az evangélikus templom oltára felé 1940-ben, a Magyari István (Biblia) utcában a Bocskai (Lenke) út felé nézve:

Klasszikus vintidzs hangulat a Bethlen Gábor téri zsinagóga előtt 1930-ban:

1953. Hiába a sötét ruhák és a hideg idő, a jókedv ragadós a Baross utca 63-67. szám alatt található Kerületi Tanácsnál (a mai Polgármesteri Hivatalnál):

Ünnepélyes pillanat a Szervita téri Szent Anna-templomban, 1946-ban. A fényképész, Hámori Gyula rengeteg esküvői képet készített a korszakban.

Esküvő a Krisztina téri Krisztinavárosi plébániatemplomban 1954-ben, jobb oldalt könnyeit törölgető hölggyel:

Még több fehér zokni a Szent István-bazilika főbejárata előtt, 1946-ból:

Az újdonsült házasok régen előszeretettel pózoltak az autóba szállás előtt, mint ahogy tették azt a Március 15. (akkor Eskü) téren 1946-ban,  a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániánál, háttérben az Erzsébet híd lehajtójával:

Vagy a Lehel (egykori Élmunkás) téren, az Árpád-házi Szent Margit-templom előtt 1954-ben:

Szintén a Március 15. téri Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia előtt vagyunk, csak 1946-ban, jobbra Erzsébet királyné emlékműve látható:

Itt pedig a Kazinczy utcában, szintén 1946-ban. A háború után sok házasság köttetett az újrakezdés jegyében.

A  MÁV Kórház kápolnájában is tartottak esküvőt. A kép a kórház bejáratánál készült a Rippl-Rónai utcában, a Podmaniczky utca felől a Szondi utca felé nézve 1948-ban:

Már 1946-ban is divatos volt a napszemüveg, és ezt ez a vőlegény is felismerte:

Még mindig közvetlenül a háború után vagyunk, 1946-ban, ez pedig egy tradicionális zsidó esküvő hüpével (menyegzői baldachinnal) a Kazinczy utcai ortodox központ udvarában a zsinagógánál:

Golyók nyomai látszanak a Március 15. téri Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia falain:

A Szent István-bazilika lépcsőin vonul fel a nászmenet, háttérben látszik a Hercegprímás (Wekerle Sándor) utca házsorára mért háborús pusztítás:

1946, a Szent István-bazilika előtt. Újrakezdés minden tekintetben:

Zsidó esküvői vacsora 1946-ban:

Horthy István 1940-ben gróf Edelsheim Gyulai Ilonával kötött házasságához pilóták által sorfalat a Szilágyi Dezső téri templomnál:

Bárdos Lajos zeneszerző és karnagy a Margit körúton (régen Mártírok útja), az Országúti Ferences Plébánián nősült meg 1948-ban:

Még mindig 1946-ban járunk, a Szervita téri templomban, amikor nem épp a jólétről szóltak a mindennapok, de az ünnepnapok se. Külön felhívnánk a figyelmet a mezítlábas kislányra bal oldalon:

Ifjú pár a Szépvölgyi úton, 1948-ban:

A Gundel étteremnél, 1967-ben:

Ifjú pár a Baross utcai Kerületi Tanácsnál. 1979-ben már egészen más szelek fújtak az esküvői divat terén:

1979: a virággyermekek és Woody Allen-szemüvegek korszaka Magyarországon is beköszöntött.

A politikai berendezkedés nem nézte jó szemmel az egyházi esküvőket, ha volt is ilyen, az esküvői fotózkodást inkább a polgármesteri hivatalban ejtették meg. Itt a Pétervárad utca 2. szám alatt található, XIV. Kerületi Tanács (ma Zuglói Polgármesteri Hivatal) házasságkötő termében állt össze a násznép egy csoportkép erejéig 1968-ban:

Szintén a XIV. kerületben házasodó felek, tökéletes pöttyös harmóniában 1962-ben:

Végezetül következzen egy, a 80-as évek ikonikus autójában, a Zsiguliban érkező házaspár a Lehel téri templom mellől. Avagy a kockalada is lehet szép: