Egy vadonatúj felmérés szerint kiemelkedően elégedettek voltak a FINA vizes vb külföldi látogatói Budapesttel, és a legtöbben a Parlamentre voltak kíváncsiak.

"A FINA vizes VB-re érkező külföldi turisták rendkívül jó benyomásokkal térnek haza Magyarországról, kiemelkedően elégedettek az országgal, a biztonsággal, és nagyra értékelik a látnivalókat, attrakciókat is. Ötből négyen azt mondják, ajánlják majd az ismerőseiknek is Magyarországot, és nagyon magas azoknak az aránya is, akik szívesen visszajönnének" – derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felméréséből.

Az adatok begyűjtésére Budapesten a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, valamint a Duna Arénában és ezek szurkolói zónáiban került sor 800 külföldi turista megkérdezésével, akik többsége úgy nyilatkozott: visszajönne Magyarországra, és az ismerőseiknek is ajánlaná a fővárost. A vizes vb apropóján ideérkező turisták átlagban 9 napig maradtak, és kétharmaduk az itt szerzett tapasztalatok alapján biztosan tervezi, hogy máskor is idelátogat.

A rendezvényen résztvevő külföldiek fele esetében pozitívan változott a Magyarországról kialakult kép, egyharmaduknál pedig nem változott. A megkérdezettek Magyarországgal való elégedettsége egy tíz fokú skálán 8,73. A legnagyobb pozitív fordulat a biztonság érzékelése terén volt, 57 %-nak változott pozitívan a véleménye, és összességében egy tíz fokú skálán 8,84 pontra értékelték a biztonságot. A látogatók a helyi látványosságokat, attrakciókat 8,44-es átlagpontszámmal pontozták. A legnépszerűbb látványosság a Parlament, a megkérdezettek 70% meglátogatta, vagy tervezi, hogy meglátogatja az Országházat. Második helyen a budai vár (65%), míg harmadik helyen a Lánchíd (63%) áll. A közlekedési lehetőségekre  8,29 pontot adtak, és a renddel és a tisztasággal való elégedettség is jónak számít (8,25).