Van, aki a ZING-ből ismeri, mások valahogy mindig belebotlottak Budapest vagy Balaton gasztronómiai életében, a legtöbben viszont az elmúlt évek legszórakoztatóbb televíziós show-ját izgulták végig, hogy ő lehessen "A Konyhafőnök". Németh Ádám most "új gyermeket" egyenget, ez pedig nem más, mint a The Selection, amit városi sugdolózások után húshangsúlyos, kézzel-lábbal evős rock'n'roll-nak gondoltunk volna. Benne van a zsiványság is, de sokkal inkább olyan hely lett, ahol fontos hangsúlyt kap a BBQ, viszont szendvicsre, sörre, limonádéra is betérhetünk. De inkább marhaoldalasra. Arra nagyon.

A lokáció nagyon központi: az V. kerület szíve, közel az Arany János utca, a Bazilika és a bankcenter. Találunk itt fine dining éttermet, steakezőt, sok olaszt, még több törököt, vagy ázsiai street foodost, fánkot, csokis epret. Az úgynevezett fine-casual konyha is jelen van nyomokban, de most ezt a szcénát erősíti a The Selection. Dizájnban szinte több, mint letisztult, hamarosan ugyan érkezik még pár festés a falra, de alapvetően a fa és a fehér dominál Fónagy Dóra elképzelései nyomán. Hangsúlyos a pult és egy különleges ökoszisztéma, amit "locsolásmentes" növények, transzparens hullámlemez, tükrök alkotnak. A nyári időszakban apró, de mozgalmas teraszuk is van, ahol igazán közel kerülhetünk az utcához.

Nekünk kifejezetten tetszik, hogy a produktumra kerül a fő hangsúly, sallangmentesen, további bemagyarázás nélkül. A gasztronómiai koncepció nyomán a konyhában komótosan füstölög a BBQ Pit Box és jobbnál jobb húsok pihennek odabent. Egyelőre oldalasok, tarja, csirkék, a kezdő étlap szerint. Fontos, hogy ne legyen elnyomva a húsok íze túl domináns fűszerezéssel, ezért teljesen alap rubokat (szárazpác) kapnak. Ezekhez pedig fantáziadús köreteket álmodnak meg és klassz savanyúságokat is párosítanak hozzájuk. Gyöngyhagymát, savanyított lila hagymát, kis dinnyét, vagy éppen savanyú sárgadinnyét. Ha ezekhez a nagyon korrekt ételekhez pedig innánk valamit, akkor gondosan válogatott borokból, vagy kisüzemi sörökből rendelhetünk. A sörök közül a nagyon testes, erőteljes verziók helyett viszont a könnyebben fogyaszthatóbb Rothbeer, Bigfoot, Szent András tételek vannak a pultban.

Németh Ádám nem ma került be a hazai gasztronómiai körforgásba, és egy ország ismerte meg A Konyhafőnök 4. évadjában. A szimpatikus, kellő szakmai alázattal, háttértudással rendelkező srácnak sokan drukkoltak, ő pedig meg is nyerte a versenyt. Azóta a "drukkerek" pedig arra várnak, hogy Ádám kreativitása kerüljön a tányérokra egy budapesti helyen. Most ez meg is született (a balatoni Ádám konyhája örömfőzésen felül), így Góczi Péter konyhafőnökkel együtt alakítják a The Selection gasztrofelhozatalát.

Nem mindegyik ételük készül a smokerben, de a legtöbbe becsempésztek egy-egy olyan komponenst, amit megcsapott egy kicsit a füstje, épp annyira, hogy jól álljon neki. Már elindult az ebédmenüzés, 2, illetve 3 fogást rendelhetünk 1590 és 1990 forintokért. Mi viszont természetesen elsősorban az à la carte kínálatból mértük le, hogy mit tud a hely.


Az első menüre felkerült egy jó nyárias gazpacho, de kíváncsibbak lettünk a mesterleves (1390 forint) néven futó ázsiai marhahúsesszenciára. Kicsit vietnami, kicsit kínai hatásokkal sötét, nagyon mély ízű lé érkezett, két jókora, a legfinomabban odakapatott marhaszelettel. Amolyan "vasárnap megennék vele egy vödörnyit" típusú levest képzeljünk el. Savanykásan, füstösen, édeskésen. Az előételek között padlizsánkrémet és rilette-t is találunk, de majd egy következő alkalommal kóstolnánk meg, hiszen szembetűnt a Chili con Selection (1950 forint) névre keresztelt marharagu, ami gyakorlatilag Ádám bombabiztos, gurmé csilisbabja, kukorica nélkül, titkos fűszerkombinációval. Két szelet kenyérke érkezik hozzá, de hozzájuk sem nyúltunk, annyira elvitt az egytálétel és a hozzá kínált savanyított hagyma.

Amerikát idézi a pulled pork szendvics (2490 forint) aminek húsai közé roppanós kovászos uborkát csempésztek. Igazi comfort food ez, de a legjobb fajtából. Kóstoltunk hagyományosabb rozmaringos-paprikás kolbászt és nürnbergi fehér verziót is, jóféle mustárokkal és a séf családja által savanyított zöldségekkel. De a legkedvesebb tétel a BBQ marhaoldalas(5591 forint) lett, mely csont nélkül, leszelve fekszik a rózsaborsos édesburgonyapürén. Ádám viccesen megjegyezte, hogy akár szívószállal is ehetnénk az oldalast, elképesztően omlós állaga, kollagéncupákjai miatt. Ez valahogy egy olyan fogás volt, ami miatt egy vegetáriánus is visszatérne egy estére a húshoz. Nem tudtunk volna belekötni.

Ahogy egyébként egyik általunk kóstolt fogásba sem nagyon. Friss nyitás ellenére már most nagyon meggyőző és figyelemreméltó konyha, remek ízek költöztek a The Selection-be. Valahogy eszünkbe jutott a kortárs szó is. Kortárs gasztrobár ez és reméljük az is marad.