Elindultunk Budára, hogy megnézzük mit tud a legújabb XII. kerületi bisztró. A Budai Milieu egyik motorja az a Tamáska Mihály, aki 2014 szeptembere óta "Stikában jár", de egy ideje már dédelgette az ötletet, hogy a Duna túloldalán szolgáljanak korrekt, megbízható minőséget a környék családjainak. Az üzlet végül a Hegyvidék Bevásárlóközpontban kapott helyet, és folyamatosan megújuló à la carte kínálata mellett reggelivel és egész héten át tartó ebédmenüvel kíván a környék legjobb ár-érték arányú bisztrójává válni. Jó úton haladnak!

Lássuk be, a Hegyvidék Bevásárlóközpont nem sűrűn esik útba azoknak, akik éppen nem arra laknak, vagy dolgoznak. Azonban az üzletközpontban találjuk a Mészár Steak hentesüzletet, a Tantit és a Na'Pasta olasz pizzázót/tésztázót is, melyeknek azért megvan a saját vendégköre. Így, ebbe a miliőbe környezetbe különösebb kezdeti aggályok nélkül lehet beilleszkedni, ha jó a termék, erős a brand. Így lett ez a Budai Milieu esetében is, amit már nyitás előtt megelőzött a híre a jókor, jó helyen csepegtetett infók és ételfotók miatt.

Hosszú tervezés, még hosszabb helykeresés és kivitelezés után 2017 június végén megnyitott a hely, hogy minőségi bisztróételekkel lakassa jól a környéket. Mi a teraszon fogyasztottuk el ebédünket (melyet egyre biztosabb, hogy téliesítenek), de még jó időben is érdemes egy pillantást vetni a hely enteriőrjére. Letisztult, sallangmentes, már ránézésre is remek anyagokból alkották meg a belső teret, ahol körülbelül 18-20 ember foglalhat helyet. Itt találunk egy üveg "főzőfülkét", vagyis à la minute itt készülnek a fogások.

A koncepció szerint 8 órától reggeliket szolgálnak fel, természetesen villásat. Málnás-kakukkfüves-levendulamézes zabkásától (880 forint) indulnak, egészen a szarvasgombával markánsabbá tett eggs Benedict (1680 forint) és pecsenyekolbászig (1280 forint), melyet nagy karéj fehér kenyérrel, mustárral és almapaprikával szervíroznak. Vagyis próbálják lefedni az összes igényt: a tudatosakat, a divatosakat és a hagyományszeretőket is várják. Igaz ez egyébként az à la carte étlapra is, ahol főként a szezonalitás befolyásolja a fogásokat, de azért szeretnének azokra a családokra is lőni, akik mostanság kalandoznak a megszokott rántott húsos-pörköltes vasárnapi budai kisvendéglők mellett. A reggeli 11:30-ig tart, majd a konyha átáll a séfajánlat és az ebéd szervizére.11:30 és 15:00 óra között ebédeltetnek, és ami a legszuperebb, hogy hétvégén is. Lássuk be, ez ma Budapesten teljesen hiánypótló, hiszen brunch-olni lehet ilyenkor, de déli menüajánlatokra esélyünk sincs. A kétfogásos ebéd 1980 forint, a háromfogásos 2560 forint, míg a négyfogásos 2980 forint. Ha végigeszünk egy négyfogásos előétel-leves-főétel-desszert kombót, szépen eltelít, akárcsak a már említett régi vágású budai kisvendéglők kínálata, csak ez esetben nem cordon bleu és habos somlói, hanem egy vajtök krémleves és egy afrikai harcsatempura az, amihez hozzájutunk vasárnap délben. Mondanunk sem kell, hogy nagyon figyelnek az alapanyagokra, és főként már bejáratott kistermelőkkel, vagy éppen kertészekkel dolgoznak.

Az ebéd végeztével 16:30-tól 22:00 óráig élvezhetjük az à la carte ajánlatot, ami természetesen a Milieu fő büszkesége. Séfük Kovács Antal, aki már a Stikában is főzött, de olyan helyeken is megfordult itthon, mint például a MÁK Bisztró, majd egy ideig Izlandon dolgozott, Japánban és Hollandiában Michelin-csillagos éttermeknél stázsolt, aztán hazaköltözött, mire tárt karokkal várták a Milieu-be. Stílusában a hagyományos keveredik a legmodernebb megoldásokkal, ízpárosításokkal.

Mindenképp ki akartuk próbálni a pho levest, ami állandó séfajánlatként szerepel a táblán. Misi párja félig vietnami, ezért is kapcsolódik szorosabban a vietnami konyhához és előszeretettel keresgélik a város legjobb pho-it. Most itt is kínálnak egy intenzíven marhahúsos, rengeteg friss zöldfűszerrel felszolgált változatot. A Budai Milieu-höz húzók akár osztrigát (2260 forint) is rendelhetnek, mely yuzuval, uborkadzsúszzal érkezik.
A főételek közül fogast választottunk zöldborsóval, sóskával, bergamottal (3680 forint), ami kiválóan elkészített roston sült halfilé volt a legfrissebb zöldségekkel. Igazi kímélő főétel. Ez után pedig egy három hónapig érlelt, gazdag jus-vel tálalt, szaftos rib eye steaket (7680 forint) kóstoltunk, mely gombákkal, aszalt paradicsommal és újburgonyával alkotott egy egységet.

Nagyon klasszra sikerültek a desszertek is, a csokis parány (1760 forint), amely egy nagyon csokoládés, mandulás morzsával és málnavariációkkal érkező édesség és a barackos túró mousse (1280 forint), és megkóstoltuk sajtválogatásukat (1760 forint) is.

Ilyenkor azért lennénk XII. kerületi lakosok, hogy egy lustább vasárnapon a Milieu-ben ebédeljünk úgy, hogy csak lesétálunk az Apor Vilmos térre. Szemmel tartjuk őket, mert abszolút van bennük potenciál.

Budai Milieu

Facebook

Cím:

1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.
Nyitvatartás:

hétfő - szombat: 8:00 - 23:00 (konyha 22:00-ig), vasárnap: 8:00-16:00