A Fortepan archív fényképeiből válogattunk: megnéztük hogyan teltek a nyarak Budapesten nagyszüleink vagy szüleink korában. Hűsölés a parkokban, budai hegyekben vagy épp a Duna mellett fagyival, sörrel és könnyed mórikázással. Mert egy kis humorral a hőséget is könnyebb elviselni.

Bármennyire is imádjuk Budapestet, a nyár a városban néha bizony próbára teszi tűrőképességünket. Amikor este, 28 fokban sétálunk a korzón, és a Duna felől sem érkezik az annyira várt hűsítő fuvallat, bizony elgondolkodunk azon, hogy vajon eleink hogyan is vészelték át a nyarakat a városban.

Napernyő, fehér ruha, széles karimájú kalap. Ha ma megállunk a Kálvin tér sarkán, a látvány szinte alig változott, csak a ruhák rövidültek.

A szerencsésebbek felhúzódtak a budai oldalon található nyaralóik egyikébe, itt éppen a mai Bérc utca környékén Schoch Frigyes családi házának kertjében ücsörög. A kilátás pazar, a háttérben a Budavári Palota még háború előtti formája, a jóval alacsonyabb kupolával. 

Ó az a csodálatos, folyton változó fürdőruhadivat. Meg a korszak, amikor még Budapesten s lehetett a Dunában fürdeni. Itt éppen az Újlaki rakparton, a Sajka utcánál, home-made vízikacsával.

Ki tudna nemet mondani egy hűsítő fagyira, mondjuk a Római-parton? Vagy akár az evezésre, csónakázásra? Esetleg vízisí a soroksári Dunán?

Esetleg egy piknik a Normafánál? Mindenki nagyon lelkesnek tűnik az árnyékban hűsölve. Csak fontos, hogy elég folyadék legyen nálunk, mint a gyerekeknél a képen. A nyári hajós kirándulást is látványosan élvezik a lányok Szentendrére vagy a Dunakanyarba.

Ha pedig tényleg itt a kánikula, mindenki ott és úgy hűsöl, ahogy csak tud.

Jó társasággal és egy kis komolytalansággal vagy szórakozással talán a meleget is jobban elviseljük. A csillaghegyi strandon napozó lányok fölött nemcsak a repülők szállnak el, hanem egy délceg fiatalember is. De a legfiatalabbnak épített Kis Vidámparkban is csak úgy röpülhetett az idő nyaranta. A fagylalt pedig  minden korosztálynak jól áll, itt éppen Koncz Zsuzsa énekesnő és a Metró együttes tagjai, Sztevanovity Zorán, Bokány Ferenc, Sztevanovity Dusán, Brunner Győző és Latzin Norbert évezik a hűsítő gombócokat.

A hidratálás is fontos, kicsiknek, nagyoknak, meg a növényeknek is a nagy melegben. Bár Budapest rengeteget változott, mióta az első fotókat ellőtték itt a nyári nap alatt korzózó párokról – a napernyők kora letűnt, a fürdőruhák és szoknyák rövidültek, a Dunában se ugrálunk olyan önfeledten – mégis egy- egy képen még most is ráismerünk a saját mindennapjainkra is.