Aki tudja, mi az a galette, sőt ismeri a változatait, bizonyára megörült, hogy immár Budapesten is elérhető ez a fajta reggeli. Mert mi leginkább annak aposztrofálnánk. A francia morzsás pite rokona a szintén galette névre hallgató hajdinalisztből sütött "palacsintalepény", ami hajtogatása után négyszögesített körré válik, benne végtelenszám variálható feltéttel. Ezt a fajta sós étket és minőségi crêpe-et árulnak a nyár közepétől a Madách téren egy igazán pofás helyen, ahol próbáltak dizájnban és vizuálisan több geget is bevetni. Arany eszcájgot például.

Nyitása óta népszerű az IGEN, és vitathatatlan, hogy minőségi nápolyi típusú pizzát sütnek estékbe nyúlóan az egyik fontos budapesti stratégiai ponton. Megmutatták a Madách tér népének, hogy bűn kukoricát szórni az olasz ételre, viszont krumplival és rozmaringgal nagyon jól működnek a szeletek. Szűz Mária a kezdetektől óvóan figyeli az éhes fiatalokat, egy ideje pedig megüresedett egy hely a Központ-IGEN-PIÑA-My Little Melbourne-Beszálló soron. Az üzlethelyiséget szintén Vidó Nóriék karolták fel, hogy komfortos kis beülős helyet csináljanak. A produktum nem más, mint francia palacsinta (crêpe) édesen és a galette palacsintalepény sós verziója.

A Krampuz galériás lett, belépve a pult mögött magát a konyhát alakították ki, fel kell mennünk a lépcsőn, hogy kényelembe helyezzük magunkat. Jó fej dolog, hogy "félúton" egy csapot találunk, ahol azonnal meg is moshatjuk a kezünket. Ezt sok street foodos lehagyja, pedig elég evidens dolog lenne – itt ráadásul nem is lesz kézzel-lábbal evés, mert kulturáltan fogyasztható az étel.

A szürke és a sárga dominál a faanyag mellett, és szerencsére a zöld növényekkel sem fukarkodtak. A kiszolgálás gyors és rugalmas, rendelésük után 10 perccel már bele is mártottuk az arany kést és villát a sós és édes verziókba. Bizony, elég ütősek ezek az aranyszín evőeszközök, ahogy a "tányérok" – vagy hogyan nevezzük őket – szintén pofásak. A sós galette és az édes crêpe is más-más különleges terítéken érkezik.

Gondolkodtunk, hogy a compléte (1800 forint) verziót, vagyis az alapot kóstoljuk-e, vagy valami megcsavartat és végül a "pomme de terre" (1980 forint) verziónál döntöttünk, ami francia Comté sajttal, ementálival, krumplikockákkal, karamellizált hagymával, szalonnával és dijoni krémmel készül. A hajdinalisztből (ami természetesen gluténmentes) készülő alaptészta vékony és nem tolakodó, szolidan tartja meg a belehalmozott feltéteket. Édes és sós keveredik ízvilágában. Hozzá zöldsaláta jár, szintén különleges tálból. A kezdő étlapon zöldspárgás-kecskesajtos, gombakrémes, rokfortos körtés, de lazacos galette is szerepel.

Áttérvén a crêpe-re (amit nyilván mindenki jobban ismer francia óriáspalacsinta néven) nem kellett csalódnunk, selymes tészta érkezett, párizsiasan ropogós széllel, csak éppen nem kézben csavart verzióban, hanem rápakolva a feltéteket, ami jelen esetben sóskaramell és banán kombinációja volt (sóskaramellel 650 forint, +150 forint extra banán). Korrekt és nagy formátum, a palacsintakedvelők legnagyobb örömére.

Elnézvén a menüt, Hedon sörökkel és elég menő borszelekcióval mennek. Ciderek és francia röviditalok is megtalálhatóak náluk.

A dizájn kellemes, a részletekre nagyon odafigyeltek, ami plusz pont, az édes crêpe tésztája pedig igazán selymes. A galette-et még nem tudtuk teljesen a szívünkbe zárni, tekintve, hogy rendben van, ám árszabásához képest egészen másképp laktat, mint például egy angol reggeli, vagy hogy témánál maradjunk, egy sós crêpe.

Krampuz
Facebook
Cím:

1075 Budapest, Madách Imre út 5.
Nyitvatartás: kedd - szombat: 9:00 - 00:00, vasárnap: 9:00 - 22:00