Ma a Széll Kálmán térnél sétálva nehezen tudjuk elképzelni, hogy régen ide járt nyaralni az elit. A Városmajor a 19. században népszerű kirándulóhely volt, buja kertekkel, régi villákkal és nyaralókkal, és Barabás Miklós, a híres portréfestő is itt épített magának nyári lakhelyet.

A budai oldalon az 1880-as évek végi filoxérajárványig szőlőtermesztés folyt, a vidék egyáltalán nem keltette város benyomását. II. Józsefnek köszönhetően a 18. század végén itt húzták fel a város első közparkját, a Városmajort, amely akkor még kívül esett a lakott területen. Az 1830-40-es évektől kezdte el felvásárolni a tehetősebb réteg a telkeket, hogy villákat, nyaralókat építsenek rájuk.

Barabás Miklós Eötvös József javaslatára vette meg 1839-ben a Városmajor utca 44. szám alatt található szőlőstelket, amelyen egy kis présház és pince állt. Saját tervei alapján építtette fel 1840-ben a neoklasszicista stílusban épült villát, ami aztán 30 éven át szolgálta őt és a családját. Előbb nyári lakként használták, majd pár évvel később műteremmel is megtoldották, és ideköltöztek. Barabás Miklós példás családapa és hűséges férj volt, és élete nem bővelkedett zűrzavaros fordulatokban, ellentmondásokban; a villába visszahúzódva alkotott, és a gyönyörű kert árnyas fái alatt kortyolgatta saját készítésű borát vendégeivel, akik között megfordult Liszt Ferenc, Bajza József és József nádor is.

A festő – akinek többek között Széchenyi István, Petőfi Sándor, Arany János, Liszt Ferenc és Batthyány Lajos portréját köszönhetjük – tájképeket is szeretett festeni. A villából kimozdulva gyakran tett kirándulásokat a környéken, a korabeli Városmajort és annak fáit, a budai látnivalókat, például a zugligeti sziklát és a még befejezetlen Ördögárkot akvarelleken örökítette meg. A ház belsejét ábrázolja egyik leghíresebb képe, amelyen az ablak mellett festegető felesége, a konstanzi születésű Bois de Chesne Zsuzsanna látható. Akvarelljeinek másolatát megtekinthetjük a villa belsejében rendezett kiállításon.

Egy – a villáról és kertjéről készült – akvarell nagy segítséget jelentett akkor, mikor 2000-ben az önkormányzat nekiállt felújíttatni a villát. Barabás Miklós ugyanis felesége és négyből két gyermekének halála után 1870-ben eladta az épületet, amely a gyakori tulajdonoscseréknek köszönhetően gyakorlatilag egy romhalmazzá vált: az előkertben található kovácsoltvas szökőkútnak az 50-es években nyoma veszett, összeomlás szélén állt az épület és a kerítés is. 1996-ben ki is kellett költöztetni az ott lakó családokat életveszély miatt.

A Basa Péter építész által vezetett renoválás 2003 szeptemberére készült el, és annyira jól sikerült, hogy 2004-ben az Europa Nostra-díjat, az európai építészet egyik legrangosabb kitüntetését is elnyerte. Az újjáépült villa méltóképp megidézi a Barabás Miklós által megálmodott harmóniát, ami az utcáról betérve, a míves kovácsoltvas kapuban a szökőkutat megpillantva betölti az ember lelkét.

Viszont ne lepődjünk meg, ha a villába belépve kicsinek találjuk az épületet. A négyoszlopos, homlokzatán színes üvegmozaik-ablakokkal, frízekkel díszített, fedett előcsarnok az egykori szalonba vezet, amelyből két helyiség – a gyerekek és a felnőttek szobája – nyílt. Itt két kiállítás látható Barabás Miklós műveinek másolataiból, egyébként rendezvényeknek, leggyakrabban szűk körű esküvőknek szolgálnak helyszínként. A Barabás Villa ugyanis a XII. kerület hivatalos házasságkötő helyszíneként üzemel; nagyobb létszámú polgári szertartásokat a villa mögötti udvaron található, hegyoldalba süllyesztett rendezvényteremben, illetve az udvaron szoktak tartani.

A villa kertjébe hétköznaponként 9 és 5 körül szabadon be lehet sétálni, és abszolút megéri az élményért. A lépcsőzetes kialakítású, csöndes, 1000 négyzetméteres kert a hegyoldalba fut fel, a sétányok között az árnyas zugokban padok bújnak meg. Az egykori szőlőbirtoknak pár szőlőtőke, Barabás Miklósnak egy mellszobor állít emléket.

Az udvaron jobbra találjuk az egykori vincellérházat, ahol régen a cselédség lakott, ma pedig irodák működnek, és itt található a hűs a borospince, ahol borvacsorákat, diafilmvetítéseket szoktak rendezni. A bejárattól balra található kávézó egyelőre sajnos nem üzemel.

Úgy tűnik, a Barabás Villa maximálisan megtalálta helyét a jelenben, kertmozitól elkezdve koncertekig számos programnak ad helyet a klasszicista épület és a kiszolgáló helyiségek. Most épp Rófusz Ferenc kiállítását tekinthetjük meg a galériában, augusztus végén ismét lesz „horror felolvashow” a kertben. A BudaStep ingyenes épületsétáin egyébként részletesebben is megismerhetjük a villa történetét.

Címkék