A páratlan néprajzi gyűjteménnyel rendelkező múzeum november végéig lesz látogatható az Igazságügyi Palotának épült székházban a Kossuth téren, aztán három évre bezár. Az Ötvenhatosok terének parkolójában építik fel új otthonát, amelynek újabb részleteit bocsátotta közszemlére a múzeum.

Az U alakban besüppedő, parkba simuló múzeumépület terve az eredményhirdetéskor nagy szenzációt keltett, főleg a tetőt borító pázsit és fák miatt, és most úgy tűnik, ez a zöldfelület az eredetire tervezettnél még hosszabb lesz, egészen az 56-os emlékműig leér majd. A homlokzat terveit épp most véglegesíti a magyar Napur Architect építésziroda, a fémszerkezetű dekorációt kortárs művészeknek kiírt pályázat eredményeképp állítják össze: a rácsozatban ugyanis a gyűjteményben fellelhető motívumkincsek modern újraértelmezései lesznek láthatóak.

Az iroda a múzeummal közösen tervezte meg a részben föld alá süllyesztett, kétemeletes épület belső elrendezését. A föld alatt lesznek a kiállítóterek, míg a felfelé pöndörödő szárnyakban teraszos gyerekmúzeum, kávézó, üvegfalú, panorámás könyvtár, konferenciaterem, valamint a múzeum irodái kapnak helyet. A földszinten működni fog egy legalább öt nemzet konyháját bemutató, néprajzilag hiteles étterem is.

A földszinti látogatóközpont városi térként funkcionál majd, át lehet majd sétálni rajta, és jegy nélkül meg lehet majd nézni a föld alá levezető lépcső oldalán a látványtárban digitális infótáblával ellátott műtárgyakat.

Ezzel egy időben építik az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktárközpontot (OMRRK) a Szabolcs utcában, amely a Néprajzi Múzeum gyűjteményét is kiszolgálja majd.

Fontos dátumok a közeljövőből:

  • 2017. ősz:

    elindulhat az új múzeumépület mélyépítése az Ötvenhatosok terén
  • 2017. november 31.: a látogatók előtt bezárja kapuit a múzeum, de a könyvtár és az archívum nyitva marad a szakma előtt
  • 2018. december: bezár a könyvtár is a Kossuth téren
  • 2018 tavaszának vége: felépül a Szabolcs utcai raktár, átköltöztethetik a gyűjteményt a törökbálinti külső raktárakból
  • 2020 vége: teljes fegyverzetben látogatható lesz a múzeum