Cselényi Eszter gazdasági és pedagógiai előképzettséggel és meglehetősen pragmatikus szemlélettel, majd később megszerzett divattervezői diplomával vágott neki divatipari karrierjének, s alig öt év alatt egy olyan többfókuszú vállalkozást épített fel, amely az évi két ruha- és kiegészítőkollekciók mellett egyedi esküvői és alkalmi ruhákat is készít. A brand egyik erőssége a vevőkkel való személyes kapcsolattartás, s ezt olyannyira komolyan veszi, hogy ha csak teheti, maga vezeti a varrónők kezét és együtt tűzik be a részleteket minden egyes próbán, Skype-on egyeztet a külföldi megrendelőkkel, s kivétel nélkül minden menyasszonyi konzultáción részt vesz. Egyfajta missziónak tekinti, hogy tökéletesen álljanak viselőjükön az általa tervezett ruhák, amelyeket budapesti szalonukban méretre is igazítanak.

We Love Budapest: A ruháid picit eklektikusak, egyszerre klasszikusak és frissek, könnyedek. Ilyen a Celeni nő is?

Cselényi Eszter: Egy erős, nyitott nő, akit érdekel a kultúra. Olyan nő, aki kiállításra jár, zenét hallgat, aktív, de azért egy picit konzervatív is.  A Facebook-oldalunkat is egyfajta lifestyle felületként használom, ahol kiállításokat és más kulturális programokat is ajánlok, s azt látom, hogy nem csak az öltözködést illetően értékelik az inspirációinkat. A Celeni nő az én szememben egy igazi "hős", aki az életben több fronton is helyt áll, akinek egyformán fontos a karrier és a család. A mi feladatunk, hogy ezt az attitűdöt olyan ruhákkal erősítsük, amit reggeltől estig jó viselni, ami minden szituációban működik. Sosem akartam polgárpukkasztó kollekciókkal előállni, nekem fontosabb, hogy minőségi, több szezonon keresztül viselhető, nem csak modell alkatú nőkön mutatós holmikat tervezzek.

WLB: Az aktuális kollekciót őrségi kerámiák ihlették, s úgy tűnik fontosak számodra a hagyományok. Hogyan lesz egy ötletből, gondolatból kollekció?

Cs. E.: Természetesen figyelem a nemzetközi előrejelzéseket, de ezekből leginkább arra fókuszálok, hogy hogyan tudok bizonyos elemeket, karakterjegyeket, színeket, formákat Magyarországhoz kapcsolni. Ezt egyfajta missziónak is érzem, hiszen annyi szép dolog vesz körül minket. Szeretném ezeket a saját eszközeimmel megismertetni másokkal is. A kollekció tervezése előtt sokat kutatok, a végleges színek, fazonok, technikák, sőt a printek és a díszítések is mind ezt követően alakulnak ki. Összeáll egy sztori, amit ruhákkal mesélek el. A szürke árnyalatokat például egy teljes kollekción végigvittem: a fő téma a szürkemarha és élőhelye, az Alföld volt. Az aktuális darabokat az Őrség fazekasművészete, pontosabban Czúgh János munkái inspirálták, az ő tárgyainak a színei és mintái hatják át az egész kollekciót. Ez egy személyes indíttatású sorozat, sok emlék köt ehhez a vidékhez.

WLB: Az előttünk álló szezonra szánt ruhákat egy konkrét budapesti épület ihlette. Hogyan találtál rá erre a házra?

Cs. E.: Szeretem  a jellegzetesen budapesti szecessziós épületeket, az arra a korszakra jellemző művészeti, kulturális és technológia pezsgést. Egy olyan házat kerestem, amelyben mindez együtt van jelen, ugyanakkor több építészeti jegyet is találok, ablakokat, korlátokat, padlóburkolatot, amelyek elindítanak bennem valamit, és a divat nyelvére is lefordíthatók. Végigböngésztem a Budapest100 programjában korábban megnyílt házak anyagait, és jó pár címet személyesen is felkerestem. Fantasztikus volt ez a fajta felfedezés. Izgalmas volt vadidegenként becsöngetni, és rátalálni ezekre a rejtett szépségekre. Végül a Hajós utca 32. alatti Szedő Házat választottam. Itt csodálatos Róth Miksa-üvegablakok vannak, az egyiken egy kismadárral, amit egy sálra hímeztünk. A lépcsőház festésének karaktere a kabátokon köszön vissza, a korlátok ornamentikája hímzések formájában jelenik meg, a szecessziós formavilág pedig a pliszírozott felületeken és egy különleges bordázott elasztikus anyagon érhető tetten.

WLB: A ruhák mellett a kiegészítőkre is komoly figyelmet fordítasz. Miért érzed fontosnak, hogy ezen a területen is saját darabokat kínálj?

Cs. E.: A kezdetektől fogva egy olyan márkában gondolkodom, amelynek darabjaival tetőtől talpig felöltözhet valaki, ehhez pedig hozzátartoznak az ékszerek és a táskák. A kiegészítők koncepcióját is én találom ki, de legalább olyan lényeges, hogy az is magáénak érezze, szeresse az egészet, akivel együttműködöm. Kármán Orsival, aki már egy ideje az ékszereket tervezi, nagyon jól tudunk együtt gondolkodni, hatalmas elánnal látunk neki mindig a közös munkának. Szerintem jó hatással vagyunk egymásra. Remek az ízlése, hasonlóan gyakorlatias mint én, egyszóval tökéletesen megbízom benne.

WLB: A márka egy esküvői ruhavonalat is visz. Miért kezdtél el ezzel foglalkozni?

Cs. E.: Amikor kialakult a törzsvevőim köre, egyre több megkeresést kaptam alkalmi és esküvői ruhákra, s egyik megbízás hozta a másikat. Úgy éreztem van ebben potenciál, meg is néztem jó néhány kiállítást, feltérképeztem a piacot. Nem csupán a ruhák egyediek, de a szolgáltatás is, hiszen nálunk személyes figyelmet kap mindegyik menyasszony. Árban viszont elérhető, figyelünk arra, hogy ne menjünk a felső kategóriás ruhabérleti díjak fölé.

WLB: Hogyan képzeljünk el ezt a folyamatot?

Cs. E.: Hetente két napot csak menyasszonyokkal foglalkozom. Napi négy konzultációnál azonban fizikailag nem tudok többet elvállalni, annyira erős koncentrációt igényel ez a dolog. Optimális esetben egy esküvői ruha megtervezéséhez és elkészítéséhez fél évet szoktam javasolni, de ha a szükség úgy hozza, három hét alatt is kivitelezhető. Az első alkalommal átbeszéljük a helyszínt, a pár stílusát, ízlését, egyszóval igyekszem ráhangolódni a feladatra. A kész ruha körülbelül öt próba után születik meg.

WLB: Mitől egyedi egy Celeni menyasszonyi ruha?

Cs. E.: A leglényegesebb, hogy ne csak a menyasszony érezze magát szépnek, de mások is szépnek lássák. Én személy szerint nagyon örülök, ha valaki egyszerű, klasszikus fazont választ, mert szinte mindenki elteszi emlékbe a ruháját, és ha néhány évvel később előveszi, nem mindegy, hogy tetszik-e még neki, sajátjának érzi-e. Természetesen az esküvőiruha-vonalon is vannak uralkodó trendek, de nem mindenkinek állnak ezek jól. Ezeknél a ruháknál minden milliméter számít, ezért érdemes, és kell is trükköket alkalmazni. Hálás feladat, ugyanakkor nagyon erős érzelmi oldala is van, s az én szerepem és felelősségem is sokrétű. A ruha elkészülése viszonylag sok idő, ami fel is készíti a menyasszonyt a nagy napra, s mi nem csak fizikailag, de lélekben is igyekszünk őt felöltöztetni.

CELENI
WEB
Facebook

Címkék