Grilled ratatouille wrap

Hiba lenne, ha csak egyszer-egyszer próbálnánk ki a budapesti vendéglátóhelyeket, mert sehogy sem tudnánk megállapítani, hogy mennyire állandó a minőség és éppen hol jár egy egy hely. A Bestia eléggé fix pontnak számít. Ha valaki húsközpontú, fűszerekkel bőkezűen bánó, feszengésmentes, mégis trendkövető helyet keresne, ahol még italokban sem fukarkodnak, sokszor szoktuk őket ajánlani. A napokban pedig azt a fülest kaptuk, hogy az évszakváltás, a Los Angeles-i inspirációk és megvalósításra váró ötletek miatt kicsit megújul az étlap. Nem vártunk egy percet sem, a debütálás napján kóstoltuk meg az újdonságokat.

Szerencsére a meglévő kedvenceket nem szanálták ki, maradt személyes favoritunk, a mac&cheese, nem maradunk gulyás nélkül, a ház cézárja sem tűnik el, ahogy felsóhajtottunk, hogy a kókuszos-maracujás panna cottát sem törölték az étlapról. Bővültek viszont egy napi "thermo levessel" (1350 forint), ami idényzöldségekből, thermomixerben készített krémlevest jelent, saját anyaggal sűrítve, legfeljebb kis vajjal lágyabbá téve. Most éppen a medvehagyma a soros, de a kombinációk végtelenek, alig várjuk például a zöldborsót, vagy a gyökérzöldségeket.

Az előételek közé megérkezett a padlizsán caponata (1550 forint) , ami lényegében egy szicíliai lecsó kecskesajttal és rukkolával, rusztikus pirítósra halmozva. Amolyan maffiózó bruschetta. A kacsacsipszet mangalicasziromra cserélték és chorizóval érkezik (1650 forint). A bélszínrolóról talán mindenkinek a mirelit retró főzelékfeltét jut eszébe, de egy kísérletezés után teljesen véletlenül Gábor és Rozina megalkotta ennek a mostoha hússzerűnek a 2017-es, vagány verzióját. Májjal parádézik a bélszín, hozzá pedig egy remulád érkezik, kis uborkákkal és marinált savanyú hagymákkal (1750 forint). Jól működik a ropogós panír a lágy, krémes belsővel és minden falathoz ajánlott a savanyúkból is harapni. A már megismert velős csont (2350 forint) is átesett egy kis tuningon: egy édeskés-ragacsos ököruszályraguval egészítették ki és elegáns mennyiségű koriander és savanyú került mellé. Nagyobb maga a csont is, de ez tipikusan az a tétel, ami sosem lehet elég nagy. Nem szívbajos hölgyek simán bekérhetik első randira is.

Saláták terén sem tétlenkedtek és a jó időre való tekintettel még több könnyed, ám fantáziadús kreációt tettek fel az étlapra. Nem gondoltuk, hogy valaha éppen a Bestiát fogjuk úgy emlegetni, hogy szívesen megyünk salátázni is, de ez a helyzet. Nem tudtunk dönteni, hogy a teával marinált édeskömény-retek-vérnarancs-füstölt chili (2250 forint), az endívia kagylókra halmozott gorgonzola, karamellizált dió, körte, crème fraîche (2450 forint), vagy az amerikai superfood reggelinek is beillő füstölt lazac-tormahab-avokádó-spenót pesto-tojás (3650 forint) gigatál tetszett jobban. Elég durván kiléptek a szokásos vinaigrette-es zöldek és sovány csirkemell saláták világából. Mennyire jó fej egyébként is, hogy egy alapvetően húsokra specializálódott hely ennyire nagy hangsúlyt fektet ezekre fogásokra is – egyébként pedig az endíviás, vagy az édesköményes verziót köretként is el tudjuk képzelni bármely steakhez is.A szendvicsek közé felkerült a menüre egy balkános áthallású bárányburger (3250 forint), mely sültpaprikakrémmel és joghurttal lesz teljes, a húsok között pedig kicsit reformálták a steak választékot és egy merész, tormás répapürével érkező nyúlporchettát (3895 forint) is készítenek, mely a rotisseur-ben forgolódó, kívül ropogós, belül omlós göngyölt nyúlhúst jelent. A nyitástól meglévő cajun csirke (2650 forint) szerencsére maradt a helyén.
Így néz ki tehát a Bestia 2017 tavasz/nyárra hangolt menüje, amit jó idő esetén a teraszon is fogyaszthatunk majd.