A Szomszédnéni Produkciós Irodából ismert Tóth Szabolcs humorista kanyargós, irodalmi, személyes és stand-upos élményekkel tűzdelt úton vált sörivóból kocsmatulajdonossá. Két éve nyitotta meg Bohumil Hrabal bohém nagybátyjáról elnevezett kézműves sörözőjét. Ellátogattunk a Tompa utcai Pepinbe és farkasszemet néztünk a mosómedvével.

Ünnepi viseletben fogadott minket Tóth Szabolcs Karinthy-gyűrűs humorista és "Töki"-kardigános kocsmatulajdonos a Tompa utcai Pepin Kézműves Sörözőben – tiszteletünkre

A Nagy Lebowski című filmben világhírűvé vált ruhadarabot öltötte magára. A Szomszédnéni Produkciós Iroda stand-up duó tagja immár két éve büszke kocsmáros. Szabolcs a folyékony kenyérrel először középiskolásként próbált szorosabb kapcsolatba lépni egy Daciába zárkózva Csíkszeredában a helyi nagyüzemivel, de mint sokunknak, számára sem okozott tinédzserként ízorgiát a keserű légyott. Az első kóstolást hosszabb szünet követte. A kolozsvári egyetemi évek, a hrabali olvasmányélmények és egy emlékezetes prágai utazás a stand-upos kollégákkal azonban megtették hatásukat – nem beszélve az országon végigsöprő sörforradalomról.

A kézműves söröző ötletével egy sörivó cimbora győzködte a baráti korsózgatások alkalmával, míg végül a "TéEsz" becenévre hallgató komikus "hagyta magát rászedni", és 2015 márciusában, ha nem is szándékosan, de éppen Szent Patrik napján megnyitották otthonos kiskocsmájukat, a Pepint. (A barát azóta kiszállt és barátnőjével, Borival viszik a vállalkozást, akinek kedvence a Balkezes főzde GreyJoy dupla IPA-ja.) A névadó Pepin bácsi a cseh író, Bohumil Hrabal híres regényének, a Sörgyári capricciónak egyik emblematikus figurája: ő volt a szerző bohém apai nagybátyja, aki eredetileg két hétre jött hozzájuk, de végül negyven évig maradt. Az örök anekdotázó rokon egyik legismertebb mondásából származik a ferencvárosi Tompa utca 26b-ben található kisüzemi söröket mérő egység kabalafigurája: "Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!" Nemcsak honlapjuk tetején és logójukon, de a helyiség egy-egy díszkorsója, csatos üvege és Hrabal-könyve mögül is elő-előtűnik a jószág, mint a Tesz-Vesz város kukaca – vigyázó szemét a kulturált sörfogyasztókon tartva.

A kraft sörök húsz – kiülős résszel együtt akár negyven – személyes kis otthonában hétről hétre változik a három csap kínálata és a középpontba helyezett krétatáblára írt aktuális idézet Pepin bácsitól. Ott jártunkkor így szólt: "A Francin, az egy cihopata, egy idegbajos, Bätista úr könyvecskéje szerint langyos vízzel kéne mosnia a nemi szervét, vagy jó levegőn tartózkodnia." Egy pillanatra megállt a pohár a kezünkben, de a kardigános kezek csapolta kézműves nedűk helyrebillentették lelki egyensúlyunkat. Korsónkba a csapból elsőként a Hekkelberg 4,6%-os könnyedebb lágere került. Szabolcs röviden be is mutatta nekünk Hekkelberget: ő egy nagy hatású, fiktív filozófus Bajorországból. Legismertebb gondolata: "Egy barát mindig szemből támad!" A vicc- és sörmesternek egy ideje az IPA-k a nagy szerelmei, nem véletlenül foglalt el a sörtípus két kiállást is a pultban. A Kaltenecker főzde 6,6%-os citrusos ízvilágú félbarnáját és az igazi különlegességnek számító Brew Your Mind 7,6%-os Candy Flip epres milkshake IPA-ját még elcsíphetjük a héten, ha elég gyorsak vagyunk.

A Pepinben a három csapolt tételen kívül mintegy 50-60-féle, főként hazai kisüzemi palackos sört kóstolhatunk. A teljesség igénye nélkül, a választékban megtaláljuk a Monyó, a Rothbeer, a Horizont, a Fóti, a Hedon, a Balkezes vagy épp a Hübris főzdék termékeit. A csehek közül a Primator márka stabil szereplője a menünek. Ne lepődjünk meg, ha a helyiségben egy csapat gondolkodó, mereven a söröskorsóját bámuló stand-upos asztaltársaság fogad minket – hagyjuk őket, épp dolgoznak. Mint Szabolcs megosztotta velünk: a poénok gyártását egyáltalán nem kísérik nagy hahotázások, hisz nemcsak a sör, de komoly agymunka is folyik ilyenkor. A kiváltságos törzsvendégek egy részét, mint a humorista Litkay Gergelyt, saját névre szóló gravírozott korsó várja. Pepin bácsitól, mosómedvéjétől és a Szomszédnénitől, utóbbi egyik kedvenc Hrabal-idézetével búcsúztunk: "...mindig elborzadok, hogy az emberek nem borzadnak el, mily rövid is az élet, milyen kevés idő jut bolondozásra és részegségre…” A Pepinben jut idő mindkettőre.

Pepin Kézműves Söröző
Facebook
Cím: 1094 Budapest, Tompa utca 26/b
Nyitvatartás: hétfő-szombat: 16:00-23:00, vasárnap: zárva