Aki egyszer járt a Káptalantóti Liliomkert piacon, az onnantól kezdve minden Balatonnál töltött alkalmat megragad, hogy újra visszatérhessen. A Balaton-felvidék kultuszhellyé vált gyöngyszeme sajnos nincs közel Budapesthez, ezért sokan örülhetnek a hírnek, hogy immár a Római-parton is várja a vásárlókat egy kisebb Liliomkert-birodalom. Megnéztük, mit tud a fővárosi kis testvér.

A Liliomkert akkor szerveződött egy szántóföldként nyilvántartott telken, amikor az ős- és kistermelői mozgalom még gyerekcipőben járt. Az elsők között honosította meg a szellemiséget, hogy a piac nem csupán egy hely, ahol vegyszermentes zöldségekhez lehet hozzájutni, hanem kulturális-közösségi élményt biztosító, feltöltődést kínáló szabadidős program, találkozóhely, ahol eszmecserére, életmódtanácsokra, barátokra is szert is lehet tenni. Harmathy Ildikó a Római-parti Liliomkert piac megnyitásával nem a káptalantóti árusok portékáit akarta felhozni Budapestre, hanem ezt a szellemiséget szeretné a fővárosban is elérhetővé tenni.

A tavaly átadott, vendéglátóhelyekkel körbeépített Nánási udvaron jegenyefáktól körülölelve, a Duna-parttól háromperces sétára települtek ki a termelők, akik döntő többsége a főváros vonzáskörzetéből érkezett. Körülbelül öt árus jött Káptalantótiból, de csak olyanok, akiket a környékről Ildikó nem tudott beszervezni. Például a kenyérsütő, akinek áruja már reggel 10-kor elfogyott, így már mi sem tudtunk vásárolni tőle.

Találtunk viszont cukormentes szörpöket, lekvárokat, húsokat, sonkákat, szabadtartású csirkék tojásait, mézeket, kóstoltunk ízletes sajtokat, tepertő- és chilikrémet, vadhúspástétomot, és nagyokat szippantottunk a kézműves natúr szappanok és kozmetikumok illatából. Ékszerész, keramikus, bőrdíszműves is kitelepült, a placc közepén pedig egy nagybőgős és hegedűs szolgáltatta a népzenét. A kóstolók mellett a Nánási udvar hétköznap is nyitva tartó egységeiben is lehetett harapnivalóhoz jutni, a Gombro’cban túrógombócot, a Mad Meatben hamburgert kértünk.

A gyerekeket lefoglalta az ingyenes állatsimogató, illetve a játszótér, de a szomszédos síiskola lejtőjének megmászása is hívogató elfoglaltságnak bizonyult számukra. A megnyitón egyébként gyógyteával és zsírban pirult pirítóssal várták a vendégeket.

Bár méretében nem fogható a káptalantótiLiliomkerthez, hangulatban közelít hozzá a harmadik kerületi kis tesó, és reméljük, még több árus érkezik majd az udvarba. Kilátogatni nemcsak a rusztikus hangulat és a finomságok, hanem a hamarosan radikális változásokon áteső Római-part miatt is érdemes.Római-parti Liliomkert Piac
FacebookNyitva: minden szombaton 8-14 óráig
Cím:

Nánási Udvar, 1031 Budapest, Nánási út 47-49.