Vannak, akik súlyuk, mások egészségügyi állapotuk vagy a sport miatt kénytelenek odafigyelni az étkezésükre. Nekik igyekszik tudatos megoldást nyújtani a Low Carb csapata, akik az egész koncepciót az alacsony szénhidráttartalmú ételekre építették fel. Egy fast food bárral és egy cukrászdával jelentkeztek alig egy hónapja, ahol az alternatív lisztnek és a cukormentesítésnek köszönhetően több mint felére csökkentették bizonyos összetevők mennyiségét, amikről pontos adatokkal tudnak szolgálni. Kipróbáltuk a helyeket.

Mindegy, milyen okból követ valaki egy szigorú diétát, az étkezést nem lehet elbliccelni és elviccelni sem. Budapesten már egyre több vendéglátóhelyen hallhatjuk az egészségtudatos és mindenmentes kifejezéseket, de alacsony szénhidráttartalmú ételekre összpontosító hellyel még aligha találkoztunk. Egészen egy hónappal ezelőttig, amikor is a Low Carb Company megnyitotta első üzletét: egy fast food bárt. Majd néhány napja a másodikat: egy sütizőt. A vállalkozás nem franchise vagy kópia, hanem Marianna, Roberta és Attila társulása.

A bisztró stílusú ételbár a Keleti Pályaudvarnál található, a 76-os troli megállójánál. A szürke, néhol még szocializmust idéző házak között rögtön kitűnik színeivel, és csábító szlogenjével, mely szerint itt büntetlenül lehet bűnözni. Bent barátságos hangulat fogad, és egy vidám csapat, akik szívesen felvilágosítanak az ételek pontos összetevőiről és arányairól, de tippekkel is ellátnak, ha nem tudunk választani a pizza és a hamburger között. Merthogy a kínálatot street food jellegű ételek képezik, csak éppen mind jóval kevesebb kalóriával van ellátva a megszokottnál.

Mindezt úgy érik el, hogy a diabetikus étrendet követők számára már biztosan ismerős Dia-Wellness termékeit használják alapanyagként. Csak szemléltetés végett: az ő lisztjük 100 grammja 7-11 g szénhidrátot tartalmaz, míg a normál fehér liszteknél 70-80 g az arány. A liszten túl innen szerzik be a mogyoróvajat is, ezeket pedig akár meg is vásárolhatjuk az üzletben. Használnak még eritritet, steviát és egyéb tudatosan összeválogatott hozzávalókat, amikből aztán meglepően korrekt hamburgert, tortillát, pizzát, palacsintát, fánkot és süteményeket készítenek.

Természetesen ízben és állagban is van különbség: a hamburger (1290 Ft) alapjául szolgáló buci például lazább tésztájú és némileg vizesebb a klasszikus street foodos helyeken megszokottnál, de cserébe sok rostot tartalmaz. Ezt megpirítják, közé marhahúst, házi narancsos hagymalekvárt, csirkét, céklapogácsát vagy épp tilápiát tesznek. És még egy kis extrát. A húsok grill lapon készülnek, az olajat igyekeznek kihagyni a folyamatokból. A pizzáknak (1590 Ft-tól) és a tortilláknak (1290 Ft) is szép számú választéka képviselteti magát az étlapon: előbbit a klasszik Margheritától kezdve a tenger gyümölcsei-s Kalózig összesen 10-féleképpen kérhetjük, és közben nagyon örülhetünk annak, hogy a tészta 32 centijében tizedannyi a szénhidrát, mint normál esetben.

Ha desszertre vágyunk, választhatunk fehér csokis minifánkot vagy épp mogyorókrémes óriáspalacsintát (750 Ft-tól), de az Astoriánál lévő cukrászda kínálata is meglebegteti magát. Ha viszont a teljes süteményes repertoárt szeretnénk feltérképezni, érdemes felpattanni a 7-es buszra, és meg sem állni a Károly körút 10-ig. Itt egy hasonló stílusú, vidám üzletben válogathatunk kedvünkre a klasszikus magyar és a más nemzetektől átvett édességek közül, és közben ellenőrizhetjük az összetevők arányát is. Az íz újfent más, az is lehet, hogy megosztó, akkor is ha levendulás sajttortát (690 Ft), oroszkrém tortát, somlói galuskát, quiche-t (400 Ft) vagy fekete erdő szeletet (690 Ft) kóstolunk, de mi azt javasoljuk, hogy adjon mindenki egy esélyt ezeknek az tudatosabb édességeknek. Kellemes meglepetés lehet a vége.