A Titanicon debütál az 1945, de levetítenek egy elveszettnek hitt felvételt Leonard Cohen 1972-es turnéjáról, egy Lynch életéről szóló mozit és egy arthouse horrort is.

Április 6-13.

között
a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválra 34 friss, izgalmas és kihagyhatatlan alkotás érkezik a Föld minden szegletéből.

A fesztivál az Óriás című svéd filmmel nyit, és a Titanicon láthatjuk először itthon Török Ferenc új filmjét, az 1945-öt, de Oscar-jelölt filmeket is megnézhetünk, emellett láthatjuk Ewan McGregor, Koncsalovszkij és Jim Jarmusch egy-egy munkáját és dokumentumfilmet David Lynch-ről és Leonard Cohenről.

A rendezvény idén is figyelmet fordít arra, hogy ugyanúgy találjunk befutott rendezőktől alkotásokat, mint elsőfilmesektől, és olyan régiókból is elhoznak filmeket, melyek filmművészetét nem annyira ismerjük.

Idén 27 ország 34 filmjét 6 kategóriába osztva nézhetjük meg, a zenés dokumentumfilmek kivételével minden filmet eredeti nyelven, magyar felirattal. Tavaly a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt nyerte a Velencei Filmfesztiválon Koncsalovszkij Édenkert (Paradise) című holokausztdrámája, láthatjuk ezt is, de erős az idei Titanic Dox kínálata is: David Lynch: Az én művészetem című filmjében maga a rendező kalauzolja el a nézőt életének meghatározó éveinek színtereire, valamint jön a Nyers (Raw) című francia arthouse horror, mely megnyerte a FIPRESCI-díjat a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon és Torontóban is nagy visszhangot keltett, mikor a nézők közül többen is elájultak.

Tony Palmer legendás filmjét, a Bird on a Wire-t Leonard Cohen 1972-es európai turnéjáról mindaddig elveszettnek hitték, amíg 2009-ben rá nem bukkantak a 296 rozsdás dobozban pihenő hatalmas filmes anyagra egy hollywoodi raktárban. A fesztivál egyik legnagyobb szenzációja, hogy Tony Palmer elkíséri filmjét a Titanicra. Jim Jarmusch Gimme Danger című zenés dokumentumfilmje a világ egyik leghíresebb rock and roll bandája, a The Stooges történetét mutatja be. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén 7 film versenyez majd a Hullámtörők-díjért, a zsűri tagjai Frédéric Strauss francia kritikus és Dragomán György író, a zsűri elnöke Enyedi Ildikó lesz. A helyszín az Uránia, a Toldi és az Ódry Színpad lesz.

Részletes program itt.