Szuper kezdeményezés indult tavaly Óbudán: februártól októberig minden hónap utolsó péntekén egy komplett kis reggelivel vendégelték meg a kerület bringásait. Csak úgy, jófejségből, ingyen, a közösségteremtés szándékával és az üzenettel: érdemes biciklizni és korán kelni. Akkor 4 vendéglátóhely 1658 péksütit, 1407 kávét és 182 liter gyümölcslevet osztott ki közel 1500 vendégnek, az akció pedig idén is folytatódik. Az „újranyitó” esemény már le is zajlott: ma reggel 7 és 9 óra között lehetett begurulni a 7 résztvevő helyre egy-egy napindítóért. Mi is ott voltunk.

Óbudán meglepően nagy figyelem fordul a közösségi életre, ennek remek példája a múlt februárban debütáló Bike & Breakfast nevű akció. Amikor a tavalyi év sikerei után meghirdették az idei első eseményt, mi is felkerekedtünk, és bár nem biciklivel jöttünk, azért kaptunk egy kávét, hogy emellett beszélgethessünk a szervezőkkel. A háttérben tulajdonképpen ott áll az egész kerület, ugyanis az ötletgazda maga a polgármester volt, de a főszervezői feladatok most az Esernyős kávézó kezében érnek össze. Ide érkeztünk mi is reggel 8-ra, hogy Békefi Anna ügyvezetőt kérdezgessük a városban egyedülálló eseményről.

Közben egyre nagyobb lett a nyüzsgölődés a kávézóban (ami amúgy közösségi, kiállító, kulturális, turisztikai, de co-working térként is működik), sorra érkeztek a bringások, ki komplett biciklis szerelésben, ki utcai ruhában, és boldogan vették át a papírpoharas kávét és papírzacskóba csomagolt kakaós csigát. Volt, aki az anyukáját és a kisfiát, más a kutyáját hozta magával, a hely előtt ideiglenesen megpihenő bringákból pedig akár kiállítást is lehetett volna tartani - mi bele is szerettünk egy vintage darabba.

És ez csak az Esernyős volt. Rajta kívül a kerület 6 másik pontján várta ma reggel hasonló élmény a korán kelő bicikliseket, Békásmegyertől a Szépvölgyi útig. Onnan tudjuk, hogy hasonló az élmény, mert a résztvevő vendéglátóhelyek bizony nem lehetnek akárkik. Fontos, hogy egészséges pékárut és leveket, valamint világos pörkölésű, azaz specialty kávét kínáljanak. Valamint az is számít, hogy földrajzilag el legyenek szórva.

A tervek szerint minden hónap utolsó péntekén 3 helyre lehet eltekerni majd ajándék reggeliért a kerületben, amik közül az Esernyős állandó szereplő lesz. A menü mindig egy kávé, egy péksüti és egy gyümölcslé, a helyek pedig a következők: Esernyős, This is Melbourne, Cziniel Cukrászda, Rozmaring Kertvendéglő, Csillaghegyi Megálló, Araamu Café és I Love Kex Cukrászda.

Mindenhol beszerezhető egy pecsétfüzet is, és ezt érdemes is teletölteni. Ugyanis az év utolsó, októberi eseményén mindenféle biciklis nyereményeket sorsolnak majd ki a résztvevők között. Azt is megtudtuk már így előre, hogy a szeptemberi Mobilitási hét apropóján hétfőtől péntekig, minden nap egy Bike & Breakfast nap lesz.

Örülünk, hogy Óbudán ilyen sok előremutató kezdeményezéssel és igényes programokkal találkozni, gondoljunk a Kobuci Kert nyári filmvetítéseire, az Esernyős legkülönfélébb kulturális programjaira, az Óbudai Nyárra, a jégpályára vagy a Gázlámpa Kioszkra! A kerület ugyanakkor befogadó is, ezt mutatja az is, hogy egyáltalán nem kell óbudainak lenni, hogy ajándék reggelit és mellé kedvességet kapjunk.

És tulajdonképpen miért ne indulhatna hasonlóan minden reggel? Persze, a szundi gomb ismétlődő lenyomása is szuper reggeli program, de valójában csak egy plusz fél óra kellene ahhoz, hogy ne kapkodva, majd rögtön e-maileket írva, hanem kényelmesen, teli hassal induljon a nap. Ha pedig ez már gond nélkül megy, jöhet a pesthajnal vagy a Solis Ocassum.

Következő Bike & Breakfast

ITT.