Még mindig megéri kimenni a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba, például, hogy kipróbáljuk a gasztrós gyűjtőpontként felállított Hütte Bisztró tematikus ételeit és igényes forró italait. December 18. és 24. között karácsony szellemében lehet szemezgetni, kóstoló jelleggel, ingyenesen, 25-től 31-ig pedig az újévi malac hete következik. A fogásokat Ramon Batta Domingó konyhafőnök készít el a látványkonyhában, a minőség hívószavával – ami igaz a forralt borokra is.

Ugye nincs karácsony a Vörösmarty téri adventi vásár nélkül, ami, ahogy mi is írtunk róla korábban, idén november 10-től december 31-ig tart. Még mindig nem vagyunk tehát kifutva az időből, ha szeretnénk becsekkolni a város legnépszerűbb terének adventi összejövetelébe, amit még akkor is érdemes megtenni, ha már rég túl vagyunk az újonnan felállított Budapest-felirattal közös selfie-n, és a Gerbeaud-házra vetített fényfestésen is.

Már csak azért is, mert a vásár pop-up gasztropontjaként működő Hütte Bisztró – ahol keddtől vasárnapig más témában főznek, kóstolóra szánt fogásokat – december 18-án új ételfelhozatalt izzított, már a karácsonyit: aktuálisan sült kolbászt, hurkát, lila káposztát, de még a Balaton alapanyagaként megválasztott keszthelyi tokhalat és a töreki babot, valamint flódnit is lehet ízlelgetni.

Ha december 24-ig besétálunk a Gerbeaud előtt felállított Hüttébe, szembetaláljuk magunkat Ramon Batta Domingóval, aki a látványkonyha pultja mögött teljesíti be konyhafőnöki szerepét. Ő tökéletesítgette már a szakmáját külföldön (legutóbb Iránban) és a Káli-kapocsban is, a Hüttében pedig most (vendégséfekkel kiegészülve) a vásár és a Kárpát-medence jellegzetességeinek kreatív változatait alkotja meg nap, mint nap – ebből és alkalmanként magyar borokból vagy épp lekvárokból, bonbonokból, kenyérből, kávéból, teából is kóstolhat bárki, aki betér.

A dolog kóstolórésze reprezentáció jellegű, tehát pénz helyett jó szándék alapon működik. Ezzel együtt pedig jól mutatja azt, mi történik akkor, ha vendéglátósok és szakmabeliek összefognak és együtt gondolkodnak arról, mit és hogyan lehetne másként. A vásár vendéglátósai közül a XXL Catering, Piknik Centrum, Alem Duna, Anonymus Bar&More, Katlan Tóni konyhája, Éléskamra Gasztro (a téren a dobogón találjuk őket) biztosan osztja az elképzelést, hogy az ételeknek, boroknak – még a forraltnak is – minőséginek kell lennie. Így kerülnek az ő választékukba például a Frittmann pincészet, a Szekszárdi Szabó Pince és a Katona Borház borai.

A karácsonyi ételeket december 24-ig próbálhatjuk ki a Hüttében, december 25-31-ig ezt majd az újévi malac hete váltja fel.