Október közepén röppent fel a hír, hogy a X. kerületi önkormányzat inkább elbontaná a kőbányai szolgáltatóházat, ami a 2-es metró egykor ide tervezett végállomására épült rá. A vonal végül az Örs vezér tere felé kanyarodott, a kor legmodernebb technikáival készült, utópisztikus álmokat is dédelgető épület pedig rohamos gyorsasággal lett a vandálok, majd az enyészet prédája. Az Avant-Garde Építész Stúdió egy projektjében a terület átalakítását és újrahasznosítását vázolja fel, és az elbontás helyett a környékről régóta hiányzó piac funkció beköltöztetését javasolja.

A kőbányai, Liget téri sosem volt metróállomásról tavaly egy hosszabb képes cikkben mi is írtunk, bemutatva nemcsak a mára elvadult szolgáltatóházat és befalazott aluljárókat, de a komplexum történetének is utánajártunk.

Az 1976-ban átadott épület tervezésekor még élt az az elképzelés, hogy a Népstadion állomástól egy szárnyvonalat építenek, így a 2-es metró egyik vonala 1990-re a mai Liget térig (az akkori Zalka Máté térig) húzódott volna. Ennek megfelelően tervezték az épületet is, az aluljárókkal és a napi akár több tízezer fős áthaladó forgalom lebonyolítására is alkalmas terekkel és szolgáltatóházzal.

Az október közepén felröppent, az épület bontásáról, majd a terület parkosításáról szóló hírek után publikálta az ÉpítészfórumKertész András Tibor és csapatának 2016-os koncepciótervét, amiben a Liget téri szolgáltatóház piaccá való átalakítását mutatják be. 

A látványt most uraló szürke betonelemeket eltávolítanák, és az épület két oldalához további épületrészeket emelnének, ezekben kapna helyet a zárt és fedett rakodóudvar és a hulladéktároló. A föld alatti, lesüllyesztett részen, a dupla légtérben kapnának helyet az őstermelők standjai vagy kis pavilonjai, az emeleti részen pedig a zöldség-gyümölcsöt és egyéb élelmiszereket árusítók boltjai helyezkednének el.

Az épületet zöldtetősítenék, ami a környező magasházakból is sokkal hangulatosabbá tenné a környék látványát, illetve az akadálymentesítést is meg kívánják oldani a piac területén.

Mivel 2005-ben a Mázsa téri piac megszűnt, és azóta csak ideiglenes megoldások születtek, kézenfekvő ötlet az üresen álló épület ilyen hasznosítása. A látványtervek kapcsán egyedül a szezonalitás kérdése merült fel bennünk, vajon a nyitott oldalú épület mennyire lenne alkalmas az egész éves, állandó piaci működésre, nem lenne-e a téli időszakban túlságosan zimankós?