A Kálvin tértől egy kőhajításnyira található kávézó ránézésre semmiben nem különbözik az átlagos kávézóktól: a tágas helyiségben kényelmesen el lehet férni nagyobb társasággal is, sokan a laptopjukba temetkezve dolgoznak vagy tanulnak. Több középiskolás korú és külföldi vendéget is látni, pár sakkozó kisgyerek például németül beszél. Az utcáról betérve nem is gondolnánk, hogy a Református Egyház Drogmissziójának kávézójáról van szó, ahol nem árulnak alkoholt.

Az Adna Café idén nem véletlenül lett a Száraz November kihívást szervező Kék Pont Alapítvány hivatalos partnere. Aki valaha is megpróbált letolni egy görbe estét alkohol nélkül, az jól tudja, hogy nem könnyű ellenállni a kísértésnek egy sörözőktől-borozóktól nyüzsgő vendéglátóipari egységekben: a szesz hozzátartozik a szociális életünkhöz és a szórakozáshoz, és hirtelen mi se tudnánk olyan helyet mondani, ahol garantáltan alkoholmentes lenne a pult. Az Adna Caféban ettől nem kell félni, de attól sem, hogy bármilyen vallásos életfilozófiát vagy drogellenes példabeszédet az emberre erőltetnek.

A kávézó inkább egy életszemlélet „csomagolása”, a puboktól, éttermektől nyüzsgő belvárosban kínál alternatívát a józan szórakozásra, és arra, hogy ha valaki, aki nyitott rá, annak információkkal szolgáljon a drogrehabilitációról, függőségről és az önkéntességről. A pultban van olyan felszolgáló, aki tizenhárom évig drogfüggő volt, és ha bárkinek kérdése vagy drogproblémákkal küszködő hozzátartozója van, fordulhat hozzá tanácsért. Az itt dolgozóknak egyébként félévente kötelező egy napot eltölteni a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonban, hogy képbe kerüljenek, és ha kell, mentálhigiéniás témákban kompetensek legyenek. Ez jóval nyitottabb, lazább és kétségkívül vonzóbb módja a szemléletformálásnak és a megelőzésnek, hiszen a drogrehabilitáció szóról sokaknak csempézett falú kórtermek és esztéká-rendelők jutnak eszünkbe.

Ha pedig valaki nem akar megtudni semmit a témáról, csak inna egy jó kávét vagy beszélgetne a barátaival, azt is megteheti. Alkoholos italokra van mentes alternatíva bőven: a pulton szálas teák sorakoznak üvegekben, a forrócsoki-kínálat pedig pazar, és a krémes-sűrű vonalat képviseli. Aki éhes, választhat omlett, rántotta, quesadillák vagy szendvicsek közül, illetve a napi ebédajánlatból, ami ottjártunkkor épp bánh mi vietnámi szendvics volt (790 Ft), de korábban előfordult narancsos sütőtökkrémleves krutonnal, quiche teljes kiőrlésű tésztából és brassói aprópecsenye ecetes uborkával. A választékot sütőtökös és levendulás latte, limonádék, vegán pohárkrémek, sajttorta, zabkekszek is színesítik.

Könyvek és társasjátékok (köztük nagy kedvencünk, a Dixit) segítenek múlatni az időt, és hetente 2-3 rendezvényt tartanak, amelyek közt irodalmi, kulturális estek, kézműves workshopok, koncertek, sütiverseny, vallásos tematikájú előadások egyaránt megtalálhatóak. A kistermet különböző célokra ki lehet bérelni, a belső kertre nyíló, egyelőre kihasználatlan terasz pedig izgalmas lehetőségeket rejt a nyárra nézve.

Utóbbi hasznosítása az egyik célja a sok közül Dunai Marcellnek, aki szeptember óta dolgozik programszervezőként a kávézóban. Szerinte a cél behozni a nem egyházi kötődésű fiatalokat is, hogy meg tudjanak ismerkedni a drogmisszió programjával és az önkénteskedéssel, de ugyanilyen fontos lenne informálni a véletlenszerűen betérő vendégeket arról, pontosan milyen célokat szolgál a kávézó és hogy a fogyasztással kiket támogatnak.

Közfoglalkoztatottak is dolgoznak náluk: az egyik pultos hajléktalanszállón él elég rossz körülmények között, őt próbálják benntartani a munka világában. Mindenki be van jelentve teljes állásra, ennek nagy költségei vannak, így a vállalkozás a veszteséges tanulóévek óta most kezd csak nullára kijönni.

Most épp a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó kiállítás látható a falakon, de november közepétől felépülők meseterápiás rajzai lesznek kiállítva, illetve Száraz Novemberhez kapcsolódóan előadásokat is szeretnének ideszervezni majd. Marci szerint alkohol- és drogfüggőség egy tőről fakad, aki lejön a drogról, könnyen belecsúszhat más függőségekbe, ezért sem árulnak alkoholt a kávézóban. Igaz, hogy nincsen alkoholmentes sör, ami nagy mentsvár tud lenni a harmincnapos böjt átvészelésében, mindenesetre a Kék Pont Alapítvány ide küldi azokat, akik teljes mértékben alkoholmentes helyet keresnek. A kávézó nevéről pedig egyszerre asszociálhatunk a keresztény szemléletre és a vendéglátásra is, de valójában az „Adna” héber szó, amely azt jelenti: öröm, élvezet.

Adna Cafe

Facebook

Cím: 1093, Budapest, Török Pál utca 6.

Nyitvatartás: H-Cs: 07:30-20:00, P: 07:30-22:00, Szo: 10:00-22:00