Egyesek már attól falra másztak, hogy novemberben megteltek a szupermarketek Mikulás csokikkal és Mariah Carey skálázik egy sima nagybevásárláshoz is, de kár lenne tagadni, az advent megérkezett. Vele együtt pedig megteltek Budapest terei is vásárokkal, forraltboros standokkal, süteményes pultokkal. Aki nem csípi az efféle kikapcsolódást és pénzköltést, az biztosan fanyalogva, messziről méri fel a puncs árait, mások viszont szinte hagyományként tekintenek az éves forraltborozásra. Nem foglalnánk állást, de megmutatjuk, idén merre találunk adventi sokadalmakat.

  • Adventi Ünnep a Bazilikánál

November 24-én nyitott meg a Bazilika előtti nagyszabású vásár, ahol a fő látványosság a fényfüzérekkel szórt karácsonyfa és a jégpálya, melyet a 14 éven alutti gyermekek ingyen használhatnak. Sötétedés után 3D videomapping látványossággal is készülnek, melyet a Bazilika homlokzatára festenek a fények, minden félórában. Helyben is kérhetünk hozzá szemüveget, de sajáttal is működik és jó hír, hogy van annyira látványos, hogy szabad szemmel is élvezhető. A vásár környezettudatos, a poharak gyorsan lebomló anyagból készültek és az összegyűjtött evőeszközök is újrahasznosításra mennek.

Mikor: november 24-től január 1-ig

  • Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren

A legismertebb és legkedveltebb vásárt a Vörösmarty téren találjuk – ez minden belvárosi karácsonyi forgatag őse, amit útikönyvek is előszeretettel ajánlanak, sőt, többen még a bécsi klasszikus vásár szépségével vetekedőnek mondják. Idén is sok a magyar kézműves holmi, bögréktől a sapkákig és egy 1200 négyzetméteres gasztroteraszt is felhúztak, ami gulyáspozitív helyként jegyzendő. A forralt bor mellé választhatunk az idei slágertermékből, ami a töltött kürtőskalács, de nekieshetünk néhány mézeskalács házikónak és flódnit is kínálnak a Vörösmartyn. Esténként koncertek, performanszok is helyet kapnak, sőt, idén először a Gerbeaud épületét minden délután 17:00 órától fénnyel festik meg. Nekünk ez a szintű eklektika és a forralt borral keveredő, disznótorossal fuzionáló cukorillat kicsit sok, de egyéni ízlés kérdése.

Mikor: november 10-től december 31-ig

  • Fővám téri Karácsonyi Vásár

Ha még nem sokallunk be a Vörösmartyn, ragadjunk egy pohár forró italt és andalogjunk át a Váci utcán egészen a Központi Vásárcsarnokig, ahol kisebb, családiasabb adventi bódék közé. A legjobb dolog a Fővám téri vásárban, hogy simán elhitethetjük magunkkal, hogy a sétával ledolgoztuk a másik helyen beburkolt édességeket. A panoráma lenyűgöző, keresve sem találhatnánk jobb téli randihelyszínt, mint ez az apró kirakodóvásár.

Mikor: november 17-től december 24-ig

  • Gozsdu Karácsonyi Vásár 

A magyarok által már kevésbé látogatott partysétány az ünnepek előtt, már szerdai napoktól kicsit meghittebbé válik, ugyanis tematikus vásárt tartanak. Kézzel készített ajándékok, bőrcuccok, ékszerek, noteszek, poszterek sorakoznak az asztalokon, kicsit szelektáltabban és sok esetben jobb minőségben, mint a nagyobb vásárokon. Ha meguntuk az ünnepi forgatagot, be is térhetünk egy tetszőleges bárba vagy étterembe. Mi a Spíler Shanghai földalatti, titkos bárját passzintanánk szívesen ehhez a hangulathoz.

Mikor: december 1-től 25-ig,  H-P: 10:00 - 19:00 Szo-V: 12:00 - 19:00

  • Óbuda Advent

Az óbudaiFő téren találjuk az egyik legcsaládiasabb és kevésbé profitorientált kis vásárt a városban. Koncertek, folklór, táncelőadások színesítik a programot. A forralt bor és a forró csoki mellett itt is választhatunk frissen készült kürtőskalácsot vagy éppen töltött tésztás lángost. Ha kicsit lemozognánk az adventi szénhidrátokat, jégpályát is találunk, ahol korcsolyabérlésre is van lehetőség (felnőtteknek 600 forint, gyerekeknek 400 forint). Szeretjük az óbudai adventet.

Mikor: december 1-től 23-ig

  • Várkert Bazár Advent

A budai oldal egyik legelegánsabb helyszíne a Várkert Bazár, így természetes, hogy nem hagyják ki a ziccert és ők is készülnek adventi programmal. Egyértelmű, hogy sötétedés után a legpompásabb a környék, így érdemes napnyugta érkezni. Koncertek, workshopok is lesznek, sőt, gyerekeknek kézműves foglalkozásokat is tartanak. A forralt bor itt sem marad el, tényleg felemelő kicsit becsípve innen kémlelni Budapest fényeit.

Mikor: november 24-től december 24-ig

  • Városháza park Advent

Kis fabódék várnak a Deák tértől pár lépésnyire, a Városháza parkban is. Sőt, egy fűtött, igényesen kialakított üvegfalú hütte is helyet kapott itt, ahol különféle kulturális programok várják az érdeklődőket. Hétköznap amatőr kórusok, zeneiskolás tanítványok lépnek fel, míg hétvégén jazz-, folk-, világzenei tehetségek, workshopok és jótékonysági események helyszíne a hütte. Érdemes figyelni a programokat, hiszen sok közülük ingyenes. A téren elszórt 60 karácsonyfa kisiskolások keze munkáját dicséri.

Mikor: november 17-től december 27-ig