Az ünnep könnyen rutinná válhat, amelyet leginkább az időhiány határoz meg. Miközben lassan egész Budapest egy óriási karácsonyi vásárrá változik, a plázák előtti placcoktól kezdve a közlekedési csomópontokig mindent beleng a forraltbor illata és az olcsó ajándékok kínálata, addig három budapesti bevásárlóutca megpróbál valami újat mutatni a karácsonyi időszakban.

Ez pedig a nagyvárosokban pár éve felbukkant slow tematika, ami a lelassulás, tudatos jelenlét és feltöltődés fontosságát hirdeti. Mindezt elég könnyű figyelmen kívül hagyni karácsonykor, de a Falk Miksa, a Ráday utca és a Bartók Béla út alulról szerveződő civil csoportjai idén felfűzi a slow jelszót a karácsonyra. A három utcában található üzletek, szolgáltatók pár éve összefogtak, hogy közös erővel felvirágoztassák a környéket, így jöttek létre a Falk Art&Antique Street, a Ráday Soho és a Bartók Béla Boulevard  kezdeményezések, amelyek év közben is szerveznek kulturális programokat, közösségi eseményeket, és idén ezt koncentráltan a karácsonyi időszakra is kiterjesztik. A cél, hogy kulturális programokkal, egyedi arculattal emberközelivé és ízlésessé tegyék az adventi készülődést.

A december 8-ai hétvégén a Bartók Béla Boulevard-on pop-up dizájnvásárokkal (helyszínek: Pagony, Moha Café, Kelet, Szatyor, BBB iroda, La Nube, Faur Zsófi Galéria, Tranzit, Tinta, Chocofacture), adventi kirakatrendező és kézműves foglalkozásokkal lehet találkozni, az üzletek és galériák itt hosszabb nyitva tartással készülnek. Pénteken és szombaton a Gárdonyi téren egy mobilszaunában pihenhetjük ki a fáradalmakat vagy épp töltődhetünk fel az adventi időszak második felére. Mindezek mellett egy élő karácsonyi kalendáriummá válik a Bartók Béla út, minden nap egy új üzlet kirakatában nyílik ki egy ablak egy helyi kedvességgel.

Ráday utcában ezen a hétvégén szervezett városnéző csoportokat indítanak, az egyikben az utca kortárs művészeti galériáit, különböző stílusokat és az alkotókat lehet megismerni, beleértve a Ráday utca építészettörténeti nevezetességeit. A Bakáts téri templom 19. századi orgonáját közelből csodálhatjuk meg, sőt az eddig kevesek által látott altemplomba is be lehet jutni. December 8-án több vendéglőben és helyszínen lesznek kulturális és művészeti események: Inka Grill Bisztró, Soul Café, Hello Hal Fish Bar, Vörös Postakocsi, Wokzilla, Mangacowboy, Rombusz Terasz, Nándori Cukrászda, Kisesti, Jedermann, Balázs Café, Input, Cevap Grill és további helyek, helyszínek.

FalkMiksa utca a fővárosi műkereskedelem központját is jelenti. A tavaly megalakult Art&Antique Street adventi tematikus sétája során meg lehet tekinteni a galériákban a hónap műtárgyát, de aukciós kiállításokra is be lehet kukkantani. A különleges sétát forró téli italokkal és utcazenével teszik kellemesebbé. Az üzletek egyedi meglepetésekkel és akciókkal készülnek, a helyben vásárolt ajándékokat pedig díszcsomagolásban lehet hazavinni.