Kraftwerk, Depeche Mode, Metallica, Rod Stewart, Caro Emerald, Victor Wooten, The Sonics – csak pár előadó, aki jövőre biztos útba ejti majd Budapestet. Így nem túlzás azt állítani, hogy a 2018-as koncertdömping még az ideinél is erősebbnek ígérkezik, bármilyen műfajért is rajongjunk. A küszöbön álló év vége, valamint az ilyenkor vírusként terjedő ajándékozási tanácstalanság kapcsán összeszedtünk több mint húsz programot, ahol a fellépők neve garancia az emlékezetes estére.

  • Január
Egész pályás popmetál letámadással indul majd 2018: a Fish! a rájuk jellemző energiával, de a klasszikus slágerek mellett új dalokkal (is) rúgja rá 5-én az ajtót az új évre. Hasonlóan nagy dobással készül a Hammer Concerts, akik rögtön a görög Septicfleshvisszatérésével nyitják a szezonjukat. Ráadásul nem kisebb név nyit majd nekik, mint az amerikai black metál-intézmény, az Inquistion. Pár nappal később pedig az utóbbi zenekar előtt már itthon is bizonyító svájci Schammasch rengeti majd meg az A38 Hajót: ők az ortodox egyházi énekeket extrém hangzásokkal ötvöző Batushka és a svéd Thomas Ekelund szólóprojektje, a Trepaneringsritualen társaságában borítják majd sötétségbe a fővárost.

A karácsonyi melegség január végére tehát már csak távoli emlék lesz, amire a több mint három évtizedes múltra visszatekintő thrash-metal legenda, a Kreatoradja majd fel az utolsó kenetet.  A közel három évtizede aktív germán riffmesterek ráadásul nem akárkiket hoznak magukkal: a Vadert és a Dagobát.

Ha ehelyett inkább valami kellemesebbre (és slágeresebbre) mennénk, nem kérdés, mikor és hol a helyünk: január 29-én az Arénában, ugyanis nyolc év után oda tér vissza Rod Stewart! Csak néhány cím a számtalan hozzá köthető örökzöld közül: Sailing, Baby Jane, Maggie May, Rhythm Of My Heart, Da Ya Think I’m Sexy? – a varázslatosan egyedi hanggal rendelkező szupersztár könnyen össze tud állítani egy olyan egész estés programot, amibe a legismertebb számai mellett másra nem is jut idő és nincs okunk azt feltételezni, hogy nem így fog tenni.

  • Február
Február 2-án pedig a modern zene egy másik meghatározó együttese, a Depeche Mode is újra Budapesten lép fel. Dave Gahanék a jelenleg is futó Global Spirit turnéval tavaly már egyszer eljutottak az Arénába, de a nagy sikerre – és az akkor hoppon maradt rajongókra – való tekintettel idén dupláznak, ugyanis a Papp László mellett a Volt fesztiválon is elcsíphetjük majd őket.

Ruby Da Cherry és $lick $loth duója, azaz a $uicideboy$ kollaborált már ASAP Rocky-val, Denzel Curry-vel és Juicy J-vel is,  a SoundCloudra feltöltött számaik pedig több millió lejátszásnál tartanak, így nem csoda, hogy a legtöbben a kurrens hiphop színtér egyik legnagyobb ígéretét látják bennük. Erről 3-án a hazai közönség is meggyőződhet, ahogy arról is, hogy a gengszterrapnek és Marilyn Mansonnak igenis van közös metszete.

Hazai debütálások tekintetében hasonlóan fontos dátum lesz február 11-e: a punk-rock ősatyja, a zúzós ős-garázsrockos fúvósokkal megtámogató The Sonics először rockol majd nálunk. Nem is mondanánk többet: ha egy zenekarért egyaránt rajong Kurt Cobain, Bruce Springsteen és Iggy Pop, annál jobb ajánlólevél nem is kell. Ha pedig már ott vagyunk, maradjunk a következő napra is: az összehasonlíthatatlan hangú brit crooner, King Krule fellépése nem egy olyan program, amit érdemes lenne kihagyni.

A finomabb hangzások, a soul és az R&B kedvelőinek azonban inkább Emeli SandéBudapest Sportarénás koncertjét ajánljuk – a sokak által "korunk Sade-jének" nevezett előadóművész ének és zongorajátékával is biztosan elkápráztatja majd azokat a szerencséseket, akiknek jut jegy. Mert afelől nincs kétségünk, hogy hamar hiánycikké válnak majd.

De azoknak is van javaslatunk, akik inkább a hazai kedvenceiket preferálják: Sandé előtt egy nappal ünnepli majd fennállásának 15. évfordulóját a Kowalsky meg a Vega! Ezúttal nem csak öten állnak majd színpadra, hiszen mind a helyszín, mind maga az esemény is megkívánja a bővített előadói gárdát. A mondanivaló erejében hívő csapat a technikai körítést sem hagyja figyelmen kívül: a tőlük megszokott LED-falakat és vizuális effekteket is felsorakoztatják egy monumentálisabb, megújult köntösben tálalva.

Három hazai fesztivál fellépése után Caro Emerald végre első önálló koncertjét adja majd magyar rajongóinak 2018. február 26-án a Budapest Arénában. A füstös ritmusairól, fülbemászó dallamairól és egyedi előadásmódjáról ismert énekesnő már rutinosan csavarja ujja köré a groovin' jazz, a tangó és a pop rajongóit – valószínűleg nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy most sem lesz lehetséges ellenállni neki.

Azoknak sem kell aggódnia, akik inkább a keményebb műfajokért rajonganak: a kultikus holland banda, a Pestilence speciális old school turnéjából Magyarország sem marad ki! Ráadásul a koncertjükre a brazil death brigád, a Rebaelliun hangol majd rá, a gore szerelmeseinek legnagyobb örömére. A február megkoronázásaként pedig az elektronikus zene úttörő formációja, a Kraftwerk mutatja be legújabb, 3D-s koncertprodukcióját. A 70-es évek óta aktív robotkvartett klasszikus albumaival lényegében lefektette a 21. század hangzásvilágának alapjait, hatásuk szinte minden stílusban érezhető, legyen az a hiphop, a technó vagy a szintipop.

  • Március
Végre meghozza gyümölcsét a magyar Enrique Iglesias rajongók kitartása és szeretete: a legnépszerűbb spanyol énekes ugyanis tizenhét év után jövő márciusban rögtön duplakoncertet ad itthon! A Grammy-díjas sztár hatvanmillió eladott albummal a tarsolyában nemsokára egy feledhetetlen, látványos show-elemekkel tarkított koncerten énekli majd el a legkedveltebb dalait – minden bizonnyal a Hero, a Bailando, a Can You Hear Me, a Subeme La Radio, az El Perdedor vagy a Duele El Corazon is elhangzik majd a bulin a hallgatóság legnagyobb örömére. A két dátumból már csak egyre kaphatók jegyek, szóval nem érdemes habozni.

A Son Lux a post-rocktól az elektronikus popig terjedő hatalmas halmazokból faragja ki néha monumentális, máskor lehelet finom dalait, amelyek mindegyike olyan, mintha egy álomszerű film zenéje lennének. Ebbe a különleges világba nyerhetünk ismét bebocsájtást a düreres lemezbemutatón, amikor is a trió visszatér, hogy újra elkápráztasson minket. Hasonló filmzenés ihletettség mondható el Carpenter Brutról, csak nála a referenciapontok valószínűleg a 80-as évek erőszakos és vibráló VHS-kazettái, John Carpenter klasszikusai és persze a különböző exploitationök lennének. Ha ezek mind mondanak neked valamit, akkor az Akváriumban a helyed.

Az orosz feminista punk-rock banda, amely egyedi fellépéseivel igyekszik társadalmi-politikai problémákra felhívni a figyelmet, azaz a Pussy Riot március 12-én végre Budapesten is fellép, az Akváriumban.

A  visszatérések és a hazai debütálások mellett sajnos akadnak búcsúturnék is: a német metalcore/death metál kvartett, a Heaven Shall Burn utoljára fogja bevenni a Barba Negrát. A zenekar mindig híres volt arról, hogy igényes turnécsomagot rak össze és most sem hazudtolták meg önmaguk – velük tart majd az August Burns Red, a Whitechapel és az In Hearts Wake is.

Erre szokták azt mondani, hogy a lineup önmagáért beszél. Akárcsak a Nordic Metal Night esetében, aminek keretében a Dürer Kert egyik termében a black metálból induló, annak határait a mai napig feszegető Satyricon, a másikban pedig az Insomnium és a Tribulation párosa gondoskodik majd a betevő tremolókaros riffekről. De ha valakinek még ez sem elég, két régóta várt koncerttel is ráemelhet: a legendás All Out Warelső budapesti koncertje és a Trivium újabb hazai fellépése is nehezen kihagyhatónak hangzik, már most.

  • Április
Ha április, akkor Metallica. Ezt az egyszerű állítást árnyékolja be a tény, hogy a jegyeladás indulása után pár órával már gazdára is talált az összes belépő – ez viszont ne tántorítson el senkit attól, hogy rendszeresen frissítse a Tickethinget, mert a dátum közeledtével valószínűleg lesznek majd, akik mégis megválnának a mások számára értékes jegyüktől. Szerencsére James Hetfieldéken kívül is jönnek még legendás zenészek, például James „Blood” Ulmer, aki gitárjátékában egyesíti az afroamerikai zene teljes spektrumát. Amellett, hogy nagyszerű gitáros, lenyűgöző bariton énekhangja az autentikus blues énekeseket idézi. A modern avantgárd jazz egyik klasszikus lemezét elkészítő Blood 7-én azzal a The Odyssey Banddel lép majd fel, akikkel már öt lemezt is készítettek.

Hazafelé menet pedig szólj anyunak, hogy két nappal később Halott Pénzbeveszi az Arénát! 2018 nem csak azért lesz más Dedmaniék életében, mert jóval kevesebb koncertet adnak, hanem mert egy teljesen új szintre is emelik a rájuk jellemző koncertélményt. Ünnepeld velük az eddigi tizennégy évet és énekeld a jól ismert slágereket az Élnünk kellett volnától A feneked a gyengémig. Utána meg már csak párat kell aludni, amíg a brit indie egyik legfontosabb bandája, az Editors tér vissza az A38 Hajó szervezésében az Akvárium Klubba, hogy újra elővezessék sajátosan sötét diszkójukat, melyben ott kavarognak a gitárorientált rockzenés hatások, az újhullámos hangzás és a fülbemászó riffek is.

22-én pedig a villámkezű robotdobos, a tiltott ütemek nagymestere és zenekara, a Jojo Mayer – Nerve ejt majd ámulatba mindenkit. Ezúttal a formáció tavalyi, jazz, transz, spacerock és breakbeat között egyensúlyozó fantasztikus lemezén lesz a hangsúly.

Az újkor szívszaggató balladái, romantikus hiperambient kamarazene és zuhatagszerű improvizációk alkotják az Electrify sorozat 16. epizódjának programját, ahol a főszerep az álomszerű hangulatoké. Fellép a mindig nagy érzelmeket felszabadító Grouper, a belga ssaliva új audio-vizuális előadását mutatja be, míg a Los Angelesben élő magyar zenész, Carla Under Water hosszú idő után tér vissza budapesti színpadra.

Pályafutása során először látogat Magyarországra az Ugly Kid Joe. A kaliforniai rockbanda turnéja debütáló albumuk, az America’s Least Wanted kiadásának 25. évfordulóját ünnepli meg: az 1992-ben megjelent lemez egy csapásra ismertté tette a csapatot és a borítón bemutató kabalafigurájukat is, majd pár év alatt dupla platinalemezzé érett. A budapesti koncertre a Barba Negra Track szezonnyitó hétvégéjén kerül sor: április 29-én végre élőben is meghallgathatjuk az Everything About You-t, a Cats In The Cradle-t és a Neighbor-t!

  • Május
Roger Waters május 2-án visszatér Európába vadonatúj, Us + Them turnéjával, melynek programja a klasszikus Pink Floyd dalok mellett néhány új számot, valamint szólókarrierje legnagyobb sikereit tartalmazza majd.  Az Us + Them a művész elképesztő pályafutásából szemezget, amely egyaránt tartalmazza a legnagyobb Pink Floyd albumok dalait (Wish You Were Here, The Wall, Animals, Dark Side of The Moon) csakúgy, mint új lemeze, az Is This the Life We Really Want? szerzeményeit.

Magyarország legnépszerűbb rockbandájának, a Tankcsapdának a frontembere, Lukács Laci idén ötvenéves, de még mindig szétfeszíti a rock ’n’ roll rugója, úgyhogy természetesen a színpadon ünnepel majd: május 4-én a Budapest Parkba vár mindenkit. Lesznek meglepetések is, de aki legalább egyszer látta már a debreceni tankereket élőben, az tudja, hogy nincs szükségük ilyenekre, hogy felszántsák a színpadot. Alternatívaként azonban ott van a Human című slágerrel berobbanó Rag'n'Bone man első hazai fellépése is.

A két Grammy-jelölést is bezsebelő, Migration című legfrissebb albumával ismét Budapestre látogat a downtempo egyik legnagyobb alakja, a brit Bonobo, aki május 23-án hozza magával a Budapest Parkba teljes zenekarát is.

  • Június
Korunk egyik kiemelkedő rockzenészének tartott Lenny Kravitz húsz éves pályafutása során átlépte a zenei műfajokat, vegyítette a hangzásokat és a stílusokat. Rockzenéje a hatvanas és hetvenes évek soul és funk behatásával négyszer nyerte el a Grammy-díjat a szerző-producer- zenésznek, amely rekord a Legjobb Férfi Rock Produkció kategóriában. Így június 3-ai Arénás koncertje ott van az év legjobban várt fellépései között, amin bizonyára abból is ízelítőt ad, miért tartják őt az egyik legnagyobb gitárvirtuóznak.

Tűzijáték! Helikopter! Táncosok! Sárkány! Vonat! Slágerek! A Wellhello június 8-ai Budapest Parkos koncertje mindezt és még sokkal többet is ígér.

Legutóbbi, Sziget Fesztiválos fellépése után közel tíz évvel visszatér Budapestre június 12-én a kaliforniai punk rock egyik úttörő zenekara, a The Offspring. Ez alkalommal nem fesztiválos környezetben, hanem önálló koncerten láthatjuk majd a több mint harminc éve létező bandát, akik vélhetően a legnagyobb slágereik mellett már a készülő új lemez dalaiból is eljátszanak majd néhányat a Tüskecsarnokban. 

Korunk egyik legfontosabb zenekara, a grandiózus, gazdagon hangszerelt és nagyívű érzelmekkel telített dalairól híres kanadai Arcade Fire először Budapesten! Win Bulterék június 17-én lépnek majd fel a Papp László SportArénában és a koncertjük minden bizonnyal 2018 egyik legmaradandóbb estéje lesz.

Közel negyed évszázad után ismét Budapestre jön Ice-T legendás metal bandája, a Body Count!Június 17-éna Budapest Parkbanigyekszik majd feltépni a parkettát a Los Angeles-i zenekar, akik 1997 óta először látogatnak újra hozzánk. Az azóta eltelt évek alatt az együttes sok mindenen keresztülment, de több haláleset után is továbbléptek, sőt még a 2018-as Grammy-re is jelölték őket, így biztosak lehetünk benne, hogy kiváló formában láthatjuk majd őket.

A Queens of The Stone Age a 2014-es Sziget fesztiválos fellépése óta nem járt Magyarországon, így már ideje volt a visszatérésnek. Június 21-én ráadásul Josh Homme és csapata az augusztus végén megjelent hetedik nagylemezükkel, a Legjobb Rock Album kategóriában Grammy-jelölt Villains-szel érkezik hozzánk, hosszú idő óta először önállóan, headline fellépőként a New Beat szervezésében. Üröm az örömben viszont, hogy minden idők egyik legfontosabb énekes-dalszerzője, a Grinderman egykori frontembere, akinek a lemezeinél talán csak koncertjei jelentenek intenzívebb élményt, azaz Nick Cave is pont ezen a napon lép majd fel a Papp László Sport Arénában. Nehéz döntés.

Június 23-án, több mint tíz év múltán ismét Budapesten koncertezik a bristoli trip hop legmeghatározóbb zenekara, a Massive Attack. Az együttes ezúttal a Sportarénában fog fellépni, nem is akármilyen vendéggel, hiszen a skót Young Fathers is érkezik velük.

Az utóbbi tíz év egyik legnagyobb metálzenekara, a Slipknot-énekes Corey Taylor vezette Stone Sour sem akart kimaradni a felsorolásból - ők június 25-én rengetik majd meg a Barba Negra Tracket; a teltház szinte borítékolható, így érdemes lesz december 15-én az elsők között lecsapni a belépőkre.

  • Július
Kilenc évet követően visszatér Budapestre a seattle-i grunge-szcéna és az alternatív metal egyik legmeghatározóbb zenekara, az Alice In Chains.Július 1-jén a Budapest Park színpadán csíphetjük el az eddig kilenc Grammy-jelölést bezsebelő együttest, akik ráadásul a hírek szerint új albumukon dolgoznak jelenleg, így talán már élőben is hallhatunk majd néhány friss dalt.

Több, mint egy évtized kihagyás után tér vissza július másodikán Budapestre önálló koncertre a ’80-as évek egyik legnagyobb punkrock bálványa, Billy Idol! Az ikonikus énekes utoljára 2014-ben jelentkezett lemezzel, de bizonyára olyan slágereket sem hagy otthon, mint a White Wedding vagy a Dancing With Myself.

Július 13-án valódi zenei kuriózum és mély filozófiai mondanivalóval átszőtt látványos koncertshow valósul meg a meghatározó jelentőségű világsztár DJ, Jeff Mills tolmácsolásában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A lemezlovas több mint egy évtizede dolgozik szimfonikus nagyzenekarokkal, és hozza létre a klasszikus és elektronikus zene egyedi ötvözetéből születő grandiózus tablóit. Júliusban a Planets (Bolygók) című legújabb koncertjével érkezik Budapestre, ahol az Óbudai Danubia Zenekar kíséretében szólaltatja meg a Naprendszer kilenc bolygója, valamint a világűr szemlélésének önismereti hatása által inspirált science-fiction-zeneművét. Az előadás az érzelmek legszélesebb skáláján mozogva pendíti meg a végtelenség érzetének lelkiállapotait, és a két, látszólag egymástól nagyon távol álló zenei műfaj harmonikus keverése által érzékelteti a fizikális és mentális síkok összefonódását.

Arénakoncertet ad július 24-én Budapesten a Judas Priest, akik a heavy metal egyik pionírjaiként a mai napig a műfaj egyik legnépszerűbb csapataként turnéznak és töltenek meg arénákat – valószínűleg nálunk is így lesz. A hamarosan megjelenő új lemez, a Firepower mellett pedig biztos felcsendülnek majd olyan klasszikusok is, mint a Breaking The Law, a Victim Of Changes.

Zárásképp az ötszörös Grammy-díjas Victor Wooten triójának novemberi fellépését ajánlanánk. A késői dátum ne tévesszen meg senkit – a világ egyik legjobb basszusgitárosának a koncertjére sokszor évekre előre sem lehet jegyet kapni. Ami nem csoda, tekintve hogy olyanok mellett tűnik fel rendszeresen, mint Marcus Miller, Bill Evans vagy Chick Corea, amit pedig a hangszerén hoz, arra nehéz szavakat találni.