Érdekes indulatokat váltott ki minden idők legtöbbet emlegetett bankrablója, Ambrus Attila, ismertebb nevén: a Viszkis. November 22-től tekinthető meg a mozikban az azonos néven futó Antal Nimród-film, ám Ambrus hogy, hogy nem, éppen most szerepel egy valóságshow-ban is. Hogy kell-e egy újabb médiafelhajtás a jó útra tért banditának, vagy sem és, hogy beüljünk-e a moziba egy olyan játékfilmre, melynek ismerjük a végkimenetelét, azt döntsük el magunk. Mi megnéztük A Viszkist és vegyes érzelmekkel távoztunk a vetítés után.

Adott egy történet, mely amerikai szuperprodukciók forgatókönyvét idézi: egy erdélyi magyar srác, nem túl idill gyermekkorát követően fiatal felnőttként Ceaușescu rémuralma és a hadsereg elől menekül Budapestre, egy vonatszerelvény aljába kapaszkodva. Hokizik, tisztességesen dolgozik a pénzéért, de nehézségekbe ütközik és egy kevésbé hagyományos módot talál a gyors pénzszerzésre: postákat és bankokat pakol ki percek alatt, úgy, hogy senkinek sem esik bántódása az ijedségen felül. 30-szor rabolt, összesen több mint 140 millióval rövidítette meg a pénzintézeteket. Először egyedül indult az álruhás portyákra, majd társa is akadt. Hat évig "cicázott" a rendőrökkel, akik nem boldogultak az üggyel.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=95&v=UXAthAqJ33M

Ambrust legaktívabb éveiben még felemelte az ország. A rendszerváltás utáni Magyarországra begyűrűzött a korrupció, a szakértelem hiánya, megkezdődtek az "okoskodások" és épp ezért az emberek hétköznapi hőst láttak a bűnözőben, aki túlzás, hogy Robin Hood lett volna, mert a megszerzett pénzt csupán saját javára használta fel. Ettől függetlenül a sztori, a rendőrség hat éves ügyetlenkedése szórakoztatta az országot, sőt, mi több, a médiát is.

Juszt László a Kriminálisban egyszer arra kérte Ambrust, hogy úgy tervezze a következő rablást, hogy az beleférjen a hétfői adásba – a riporter kérése pedig parancs volt a Viszkis számára. Sosem volt példa ehhez hasonló vérontás nélküli bűncselekményekre. Egy szökés és egy izgalmas végjátékot követően Ambrus börtönben végezte. 2002-ben 17 évre ítélték, de jó magaviselet miatt 2012-ben távozhatott. Kijárta odabent a főiskolát, szakmát tanult és ma az ország számos vásárában találkozhatunk vele és kerámiáival.

A Viszkis történetét Julian Rubinstein amerikai író papírra vetette, az Investigation Discovery csatorna pedig egyórás dokumentumfilmet forgatott a nem mindennapi cselekményszálról, megszólaltatva magát, Ambrus Attilát is, aki akkor még a börtönben nyilatkozott nekik. Szó volt amerikai produkcióról is, de egy ideje az Antal Nimród rendezte magyar film került a fókuszba, melyet 2016-ban 70 nap alatt forgattak le, zömében budapesti helyszíneken. A film 2017 telén kerül a mozikba és amilyen fantasztikus trailereket kapott, nagyon sokat vártunk tőle, még akkor is, ha tényleg tisztában voltunk magával a történettel és végkimenetelével.

A főszerepre Szalay Bencét kérték fel, a mokány 23 éves srác arckaraktere eleve hasonlít Ambruséra. Az ügy végére teljesen idegroncs nyomozót Schneider Zoltán alakítja, de feltűnik a filmben Gazsó György, mint a Viszkis hokiedzője és Klem Viktor is, aki bűntársát alakítja. Egytől egyig jól hozták karakterüket, nekünk egyedül a Viszkis barátnőjét alakító Móga Piroska játéka bizonyult kevésbé meggyőzőnek. Túl sok szerepet mondjuk nem kapott, hiszen a trailerek ellenére a szerelmi szál nem volt túl meghatározó a filmben. Sőt, Ambrus luxusutazásairól, igazi dőzsöléséről sem mutattak sokat.

Ugyanígy kevés részt kapott a rendőrök álláspontja, a nyomozás milyensége. Azt megtudtuk, hogy az ügyre ráállított nyomozónak többször kellett irodát váltania a Viszkis miatt felgyülemlett akták sokasága következtében, és az is nyilvánvaló lett, hogy rögeszméjévé vált a bűnöző. De, hogy milyen erőfeszítéseket tettek (volna), azt nem boncolgatták. Holott anno, Ambrus elfogatása után 30 millióra becsülték a nyomozás költségét.

Az akciójelenetek erősek, ahogy a Viszkis egyre nagyravágyóbbá lesz, úgy fokozódik a feszültség is. Motoros üldözés, taxis menekülés – mind szépen kidolgozott jelenetek voltak, feszes vágásokkal. A képi világ egyébként elismerendő, egészen a film elején, az erdélyi jeleneteknél figyelemre méltó az a stílus, ami igazán színvonalassá tette a filmet. Valahogy viszont úgy éreztük, hogy a két fő etapot feldolgozó fikciós játékfilm első részének ábrázolása (Ambrus gyerekkora, út a rablás felé...) sokkal részletgazdagabb, mint az utána következőé. Sőt, a mozi alatt arra gondoltunk, lehet érdemesebb lett volna az egész témát egy pár részes minisorozatban feldolgozni, mint egy egész estés filmben.

Fontos, hogy hiába a valódi Ambrus Attila közreműködése és tanácsadása Antalnak, ez a film nem tükrözi 100%-ban a történteket, egy jó marék fikcióval is találkozunk, hiszen semmi esetre sem akartak dokumentarista munkát végezni. Viszont érdekes volt belelátni csak egy kicsit is az egész pszichológiájába: mi vezetett a bűnözésig, hogyan darálta be Ambrust a megszerzett vagyon, hogy nem tudott aztán leállni törvényen kívüli tevékenységével és hogyan vétett hibákat extrém stresszhelyzetek alatt. Sajnos volt pár erőltetett jelenet (például Ambrus cameója)  és maradtak kihasználatlan gegek, apróságok. Mellette szól viszont a korrekt korábrázolás, a 90-es évek Budapestjének lefestése egy sportcsapat működésétől kezdve egészen az éjszakai életig.

Egyszernézős szórakoztatást nyújt A Viszkis, melyet épp ez a korszellem, a remek színészi játék és a profi képi világ tesz karakteressé.

 A Viszkis

  • Rendező: Antal Nimród
  • Bemutató dátuma: 2017. november 22.

  • Forgalmazó: InterCom
  • Hossz: 126 perc