Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Gasztró

Akik elmentek péknek – az ország legjobb pékségei, és ami mögöttük van

A város gasztronómiai revolúciója megkérdőjelezhetetlen, de hiába a megszámlálhatatlan fine dining hely, francia desszertező vagy szofisztikált sörbár, a legeslegfontosabb élelmiszer jó minősége még mindig nem alapvetés. Ezt hallottuk/halljuk lépten-nyomon. Viszont már van egy olyan pékgenerációnk, akik szinte hitvallásként tekintenek szakmájukra. Róluk, velük írt könyvet Beke Csilla.

Van az úgy, hogy az ember pályamódosításra adja a fejét – sokszor kényszerből, máskor hirtelen felindulásból, ritkábban szerelemből történik mindez. Az Akik elmentek péknek ahogy a címben is benne van, a pék szakma képviselőiről szól. Azokról, akik irodai munkát, teljesen reál szakmát hagytak hátra azért, hogy kovászt nevelhessenek és örömet okozzanak mindazoknak, akiknek asztalára kerül műhelyük terméke.

Beke Csilla egy, a Városmajor utcai Panificio il Basilicós kávézós napján beszélgetett azzal a Szabadfi Szabolccsal, aki a könyv egyetlen olyan pékmestere, aki eleve ezt a szakmát tanulta, és nem egy másik pályáról tért át a liszttel hintett mindennapokra. Csilla akkor azt mondta neki, egyszer szeretne könyvet írni a pék szakmáról, a kenyerekről, erről a különleges világról. Most 2017 utolsó negyedében járunk, és az álom valóra vált: sok munka, interjú, beszélgetés, kóstolás, sütés kellett hozzá, hogy megszülessen a könyv, mely minden oldalában jó ízlésről, aprólékos munkáról mesél.

12 pék mesél arról, hogy hogyan lett belőlük mára az, aki, miként kezdtek neki a szakmának, milyen sikereik, kudarcaik voltak/vannak, és hol tart most a pékszakma Magyarországon. Mindehhez kapcsolódik pékenként és üzletenként 2-3 recept is. Olyanok, melyeket házi sütésre is ajánlanak, s amiket maga a szerző is kipróbált otthon. Emellett komoly kis kódexet találunk a kovászkészítésről és az élő organizmus életben tartásáról is.

A könyvben olyan legendássá vált helyek és szakemberek mesélnek, mint például Tóthné Libor Mária, alias Limara Péksége, Sábli Péter a Kiskovászból, Miklós Mihály a Marmorstein éléről, Dr. Juhász Mihály, a Jacques Liszt megálmodója vagy Fülöp Ádám és Tóth Márton a Pipacs Pékségből.

Beke Csilla: Akik elmentek péknek - interjúk, fotók, receptek egy különleges világból

  • Kiadó: Csipet Kiadó, 2017
  • Terjedelem: 254 oldal
  • Ár: 6000 Ft

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Megtaláltuk az új kedvenc „nappalinkat” – Megnyílt a Kollab a Mammutban

?>

A Kollab a Mammutban egy kísérleti hely, ami hol kávézóként, hol coworking helyként, hol kultúrtérként és lazulóhelyként vár mindenkit.

Szponzorált

Ezeken a helyeken kóstolhatod meg Budapest hivatalos születésnapi tortáját!

?>

Húsz cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, melyet a Belvárosi Auguszt Cukrászda alkotása nyert meg.

Növényi alapú ételek egy csipet skandináv életérzéssel – A Hÿgge Bisztróban jártunk

?>

„Ellenszer a hideg időre, az esős napokra és a mindent beborító sötétségre” – a Hÿgge Bisztróban azt kaptuk, amire most vágyunk.

Shopping

Új kulináris zarándokhely a MOM Parkban – Megnyitott a Bocca Gourmet Stories

?>

200 négyzetméteres gourmet-üzlet nyitott a MOM Parkban a hazai és a nemzetközi delik legjavával – megnéztük a Bocca Gourmet Storiest.

Neked ajánlott

A