Aranyozott feliratok hirdetik a kirakatban a márkát, és már az utcáról belesve is nyomon lehet követni a látványműhelyben zajló munkát. Odabent stílusosan bakelitlemezről szól a Pink Floyd, a falon lógva pedig világsztárok pózolnak a jellegzetes szemüvegekben. A Tipton Eyeworks új bemutatótermében jártunk.

Akinek az átlagosnál rosszabb a látása, az tudja, micsoda kín megfelelő szemüvegkeretet találni, amin nemcsak átnézni, hanem amire ránézni is jó. A Tipton Eyeworks története hasonló indíttatásból kezdődött Seattle-ben 1998-ban, mikor is az amerikai-magyar származású dizájner, Milaskey Zakariás nem talált kedvére való szemüvegkeretet, így elkészítette saját maga az ízlésének megfelelőt, amelyet további darabok követtek ismerősök számára.

A következő löketet édesapja bakelitlemez-gyűjteménye adta, így talált rá ma is használt alapanyagára, az újrahasznosított bakelitre. 2002-ben Magyarországra költözött, 2004-től testvérével közösen már a gyártást is irányítják, 2007 óta pedig bakelitlemezeket is kiadnak.

Miután szemüvegük az egyik legrangosabb nemzetközi világkiállításon bekerült a legjobbak közé, a világsztárok megrendelései is megindultak. Referenciaként hírességek sora szolgál, köztük Elton John, Robbie Williams, Tarantino, de a nemzetközi reputáció ellenére is minden egyes darabon ott virít, hogy Handmade in Hungary.

A jellegzetes formavilágú keretek többnyire feketék, de vannak átlátszó darabjaik is, továbbá olyan kollekciójuk, amelyek szárát régi filmkockák díszítik. Évente 12 ezer adnak el a keretekből, már a világ számos országában jelen vannak, ennek ellenére még mindig manufaktúraként működnek, és minden darab kézzel készül. Pécsett található a gyár, Budapesten az összeszerelés és utómunkák, csiszolás, polírozás történik, mégpedig ha akarjuk, az orrunk előtt, a Ferenciek tere melletti Irányi utca 20. szám alatt, ahová az Erkel utcából

költöztek át. Itt zajlik a marketingtől kezdve a grafikai munkáig minden, ami a vállalathoz köthető munkafolyamat, és ez az egyetlen direkt értékesítő pont a világon.

Ha rápillantunk egy keretre, rögtön látjuk, miért is futott be a márka. Nemcsak karakteres, kifinomult és igény szerint személyre szabható egy modell, hanem a rafinált sajtolási technológiának köszönhetően strapabíróbb: míg az átlagos szemüvegkeretek élettartama 5-8 év, egy Tipton a kétszeresét is produkálhatja. Persze az ára is húzós: 90-100 ezer Ft-nál kezdődik egy optikai darab, és ebben a lencse még nincs benne. A showroomban nincsenek optikai szolgáltatások, de van egy partnerük, akikhez elirányítják a vásárlókat a megfelelő lencse megtalálásához.

A vásárlók ide betérve teljesebb képet kaphatnak a termékekről és a gyártás folyamatáról, és ha közelebbről megismerkednénk a márkával, a Design Hét keretein belül tartanak egy workshopot is, ahol a polírozást, csiszolást, szegecselést és az összecsavarozást kipróbálva elkészíthetjük saját Tipton napszemüvegünket.