Az Iparművészeti Múzeumban csodálhattuk meg a neves magyar és közép-európai tervezők tavaszi/nyári kollekcióit, és az idei, az “okos divat” jegyében meghirdetett Gombold újra pályázat döntőseinek és győztesének szettjeit is.

Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe a hazai divatélet talán legfontosabb eseménye, ahol olyan magyar tervezők mutatják be a következő szezon kollekcióit, mint a Nanushka, a Juis Suis Belle, Celeni, Anna Daubner, Konsanszky vagy a NUBU. A Société Accelerator keretében pedig Tomcsanyi és Kata Szegedié volt a kifutó.

Nanushka kollekciója hozta a tőle megszokott letisztultságot, az előző kollekcióban megidézett távoli utazások hangulata még a nyárba is átkúszott. Egzotikus, tekergő állatokat és nagyvárosi lezser luxust ötvözték a ruhák. A Je Suis Belle ruháin lobogó kendőkkel és színes hímzésekkel várhatjuk a tavaszt, vagy fényes, futurisztikus anyagokból készült ruhákban tölthetjük a következő nyarat. Tomcsányi Dóri kollekciójában pedig számos formában visszaköszönt a nyári délutánok egyik legjobb sportja, a tenisz: színes mintában, fazonban, stílusban.

A divathét keretében idén hetedik alkalommal rendezték meg a Gombold újra közép-európai öltözéktervező pályázatot is, melynek keretében a régió nyolc országának tervezői kaptak lehetőséget szélesebb közönség előtt való bemutatkozásra. A Design Terminál szervezésében megvalósult pályázat célja, az új tervezők bemutatkozása mellett, hogy erősítse a regionális kapcsolatokat a kreatív iparágak terén is.

A kifutóvá változott Iparművészeti Múzeum keleties, maharadzsák korát idéző csarnokában vonultak fel az okos divat, robotikai, mesterséges intelligencia és virtuális valóság jegyében fogant, vagy ezek által inspirált tervezők kollekciói. A legjobb nemzetközi tervező, a Lengyelországból érkezett Piotr Popiolek a 10 000 euró értékű válallkozásfejlesztő  Design Visegrád! Díjat vihette haza, valamint részt vehet egy általa kiválasztott külföldi szakmai vásáron.

A győztes magyar tervező Lévai Zsófia, aki a divat- és textiltervezést tanul a MOMÉ-n, és szakdolgozata is "Az öltözéktervezés új dimenziói a digitális korszakban" témával foglalkozik. Fődíja a Magyar Nemzeti Kereskedőház vállalkozásösztönző csomagja valamint ő is bemutatkozhat egy nemzetközi szakvásáron.