Budapest legelőremutatóbb urbanisztikai jelensége történt meg a Szabadság hídon 2016-ban, amikor a lakosok a villamosvágány felújításkor birtokukba vették a hidat.  A Valyo – Város és Folyó Egyesület lobbijának és önkénteseinek köszönhetően idén is négy hétvégére forgalommentes köztérré alakult a híd.

A Velencei Építészeti Biennálé jövő évi magyar kiállítása, A szabadság hídja – Új horizontok a városban című projekt a Kultúrgorilla design menedzsment kollektíva és a Studio Nomad tervező stúdió közös munkája, és a spontán hídfoglalásból köztérfejlesztési akcióvá alakított Szabihíd projektet és annak városfejlesztési, térhasználati lehetőségeit vizsgálja.

A Kultúrgorilla kurátor csapata a Studio Nomád installációjával helyezik tágabb kontextusba a jelenséget. Egy olyan kiállítást terveznek a velencei Giardini kertben álló magyar pavilonba, amely egyszerre informál, kizökkent és aktivál. A pavilon átriumában egy könnyűszerkezetes kilátót szeretnének felhúzni, amely a szokatlan nézőpont megteremtésével utal vissza a budapesti helyszínre és magára az építészet új nézőpontjaira. „Kiválóan alkalmas lesz a látogatók bevonására – arra, hogy részesévé váljunk új horizontok felfedezésének” – írják pályázatukban.

A pavilonban bemutatják a Szabadság híd kultúrtörténeti jelentőségét és spontán közösségi használatának előzményeit egyéni, személyes anyagokon, történeteken, dokumentumokon, infografikákon és egy videó- és hanginstalláción keresztül, valamint körüljárják a jövőben rejlő lehetőségeket is.

A Kultúrgorilla és a Stúdió Nomad több sikeres projektben együttműködött: a Bringológia kiállítást kurátor-építész párosként, a Parázs okos bútor projektet koncepcióalkotó-tervező felelőseként valósították meg. A közös projektek középpontjában az innovatív és közösségi városhasználatok álltak, együttműködéseikben a közösen képviselt társadalmi és kulturális értékeket élményközpontú megoldásokkal öntik formába.

A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2018. május 26. és november 25. között rendezik meg. A kiállítás főkurátora Yvonne Farrell és Shelley McNamara építész, akik Freespace címmel hirdették meg a Biennále központi programját. A magyar részvétel szervezője a Ludwig Múzeum, amelynek 2017. június 8-án kiírt pályázatára összesen kilenc pályamunka érkezett be. Valamennyi pályázat megtekinthető a múzeum honlapján.