A piacra járást lehet szenvedélyesen imádni és nyűgként megélni. Mi az előbbi csoportba tartozunk, órákig képesek vagyunk nézegetni a portékát és együtt mozogni a piacos arcokkal. Nem csak a Nagycsarnokos látogatás lehet élmény, minden kisebb, külsőbb kerületi vásárnak megvan a saját hangulata. Ahogy a Lehel Csarnoknak is: a 2002-ben épült Váci úti, hajóra emlékeztető teljesen szürreális épület időset és fiatalt egyaránt vonz földszinti őstermelői választékával. Az emeleten pedig van egy elég klassz pho levesező hely, ahol minden bizonnyal a város legolcsóbb vietnami levesét mérik.

Minden stílusban, árfekvésben találunk már pho-levesezőt Budapesten. A franchise vonaltól kezdve a kifinomultabb, hipszteresebbig, vagy a külvárosi romantikával bíróig. Az ázsiai piacokon érdemes random büfékben is kóstolgatni, mert igazán autentikus és jó ízekkel találkozhatunk. Fintorgásnak, sznobériának itt nincs helye, mert ezeket a helyeket saját környezetükben kell kezelni. Hanoi utcáin sem kezdünk damasztabrosz és kristálypohár után ácsingózni. Sokszor megfelel a műanyag tálca és a néha kopottas vagy éppen fémből készült tányér, mert az ízélmény kárpótol. Szerencsére a város gasztronómiára fogékony része elég nyitott és érdeklődő.

A Lehel Csarnok nem ázsiai piac, de sok az árus, aki nem az Alföldről érkezik saját termelésű zölségével, gyümölcsével. Az emelet nem a friss finomságokról szól, hanem a húzós kocsi-vásárokról, háztartási cikk árudákról, de zálogház és lottózó is helyet kapott itt, ahogy egy tisztességes magyar piacon lenni szokott. Ebédidőben egy divatárubolt mellett néhány ember asztalra várakozik, a sárga-kék Leves Pont feliratnál. Itt mérik a vietnami pho-t, ami mind a piacon dolgozó ázsiai kereskedők, mind a közeli irodisták vagy iskolások kedvelt helye.

Szeretik, mert eredeti és ízletes és szeretik azért is, mert nagyon olcsó. Hol kapunk "kis" adag, marhahússal és zöldfűszerekkel jócskán megkínált levest 700 forintért? Sehol. A nagy változat is csupán 1000 forint és simán megfelel egy ebédnek. A rákhúsos verzió 1000/1300 forintba kerül. Sriracha szósz, halszósz, citrom és ecetes-csilis fokhagyma is bőven van az asztalokon, tehát aki kicsit pikánsabban szereti, az is adhat az érzésnek. A kiszolgálás kedves, a környezet pedig annak kedvez, aki bírja az efféle életérzést. Műanyag tálcán kínált finom leveseket, a közeli asztalnál gimis srácok informatikai dilemmázását, a piaci rádióból recsegő: "Réka várja nagymamáját a Piacfelügyeleten!" hangosbemondást.

Leves Pont Vietnami levesező
Cím:

Lehel Csarnok, emelet, középtájon
Nyitvatartás:
hétfő - péntek: 8:00-17:00, szombat: 8:00-14:00