Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

A Lehel Csarnokban kapni a város legolcsóbb pho levesét

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2017. 01. 20. 15:14

A piacra járást lehet szenvedélyesen imádni és nyűgként megélni. Mi az előbbi csoportba tartozunk, órákig képesek vagyunk nézegetni a portékát és együtt mozogni a piacos arcokkal. Nem csak a Nagycsarnokos látogatás lehet élmény, minden kisebb, külsőbb kerületi vásárnak megvan a saját hangulata. Ahogy a Lehel Csarnoknak is: a 2002-ben épült Váci úti, hajóra emlékeztető teljesen szürreális épület időset és fiatalt egyaránt vonz földszinti őstermelői választékával. Az emeleten pedig van egy elég klassz pho levesező hely, ahol minden bizonnyal a város legolcsóbb vietnami levesét mérik.

Minden stílusban, árfekvésben találunk már pho-levesezőt Budapesten. A franchise vonaltól kezdve a kifinomultabb, hipszteresebbig, vagy a külvárosi romantikával bíróig. Az ázsiai piacokon érdemes random büfékben is kóstolgatni, mert igazán autentikus és jó ízekkel találkozhatunk. Fintorgásnak, sznobériának itt nincs helye, mert ezeket a helyeket saját környezetükben kell kezelni. Hanoi utcáin sem kezdünk damasztabrosz és kristálypohár után ácsingózni. Sokszor megfelel a műanyag tálca és a néha kopottas vagy éppen fémből készült tányér, mert az ízélmény kárpótol. Szerencsére a város gasztronómiára fogékony része elég nyitott és érdeklődő.

A Lehel Csarnokban kapni a város legolcsóbb pho levesét

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

A Lehel Csarnok nem ázsiai piac, de sok az árus, aki nem az Alföldről érkezik saját termelésű zölségével, gyümölcsével. Az emelet nem a friss finomságokról szól, hanem a húzós kocsi-vásárokról, háztartási cikk árudákról, de zálogház és lottózó is helyet kapott itt, ahogy egy tisztességes magyar piacon lenni szokott. Ebédidőben egy divatárubolt mellett néhány ember asztalra várakozik, a sárga-kék Leves Pont feliratnál. Itt mérik a vietnami pho-t, ami mind a piacon dolgozó ázsiai kereskedők, mind a közeli irodisták vagy iskolások kedvelt helye.

A Lehel Csarnokban kapni a város legolcsóbb pho levesét

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Szeretik, mert eredeti és ízletes és szeretik azért is, mert nagyon olcsó. Hol kapunk "kis" adag, marhahússal és zöldfűszerekkel jócskán megkínált levest 700 forintért? Sehol. A nagy változat is csupán 1000 forint és simán megfelel egy ebédnek. A rákhúsos verzió 1000/1300 forintba kerül. Sriracha szósz, halszósz, citrom és ecetes-csilis fokhagyma is bőven van az asztalokon, tehát aki kicsit pikánsabban szereti, az is adhat az érzésnek. A kiszolgálás kedves, a környezet pedig annak kedvez, aki bírja az efféle életérzést. Műanyag tálcán kínált finom leveseket, a közeli asztalnál gimis srácok informatikai dilemmázását, a piaci rádióból recsegő: "Réka várja nagymamáját a Piacfelügyeleten!" hangosbemondást.

Leves Pont Vietnami levesező
Cím:

Lehel Csarnok, emelet, középtájon
Nyitvatartás:
hétfő - péntek: 8:00-17:00, szombat: 8:00-14:00

Hasonló tartalmak

Admin mode