A Magyar Építők értesülése szerint hamarosan eredeti állapotában állítják helyre a 143 éves belvárosi épület templomterét. Benne az Együttélés Háza kaphat helyet, maga az épület pedig a város egyik régi-új látnivalója lehet.

A tavalyi év végén készítettünk egy összeállítást, melyben 25 megmentendő budapesti épületet mutattunk be. Ebben és a budapesti zsinagógákat ismertető anyagunkban is szerepelt a Rumbach Sebestyén utcai, nem véletlenül: a kis erzsébetvárosi utcában álló épület tervezője Otto Wagner (1841-1918), a századforduló egyik legnagyobb hatású építésze volt.

A bécsi szecesszió egyik megkerülhetetlen alakjának iskolájában számtalan híres építész nevelkedett. A konzervatív status quo ante közösség számára épült budapesti zsinagóga egy igen korai munkája, mindössze 28 éves akkor, amikor elkezdik a megvalósítást. Érdekesség, hogy a tervezésben közreműködhetett Kallina Mór is, aki többek között a Budai Vigadó és az egykori Honvéd Főparancsnokság tervezőjeként ismert.

Az építési munkálatok 1869 és 1872 között zajlottak. Az elkészült épületen egyaránt megfigyelhetjük a romantikus és a zsinagógák építésénél gyakran alkalmazott mór építészet jegyeit, így például a jellegzetes, a szimmetrikus homlokzat fölé magasodó két minaretszerű, kupolás tornyot, a homlokzat középső részén a díszített keretű kettős ablakokat, illetve Mózes két kőtábláját. A szürkéssárga vakolást vörös téglából készült csíkok és kék színű zománcos téglák díszítik.

A nyolcszögletű belső tér fölé magas és díszes kupola került, alatta nyolc karcsú vasoszloppal és mór hatást utánzó Alhambra oszlopfőkkel. A falakon arany, kék és vörös színű reliefeket találunk.

A II. világháború óta romos épületet vallási célokra már 1959 óta nem használják. A kilencvenes évek elején nekikezdtek az átalakításnak, de ebből végül nem sok valósult meg. A felújítás után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tervezi hasznosítani az épületet. Az intézmény a tervek szerint turisztikai funkciót is ellát majd múzeumként, de közösségi- és szakrális térnek is alkalmas lesz.

A közbeszerzési hirdetményben 5700 négyzetméteres összterületet és összesen hat szintet jelölnek meg – írja a Magyar Építők decemberi cikkében. Ebből következik, hogy nem a Rumbach Sebestyén utcai épület az egyetlen, amely megújulhat: mellette más épületek fejlesztésére, többek között oktatási intézményekre is jut forrás a tervek szerint.