Most választ kaphatunk arra, miért ennyire népszerű a magyar főváros, ami a filmfogatásokat illeti.

"Miért időzik Budapesten Ryan Gosling és Jennifer Lawrence?" címmel jelent meg cikk a Condé Nast Traveleren, az írás azt vizsgálja, miért ennyi népszerű mostanában Budapest a filmesek körében. Felsorolja továbbá azokat a szállodákat és nevezetességeket, fontosabb helyeket, ahol sétálgatva bevillanhat egy-egy nemzetközi filmélményünk.

Még ha valaki nem is járt soha Budapesten, jó esély van rá, hogy látta az Evitát vagy az Infernót, de a magyar főváros adott otthont továbbá számos filmes produkciókban a háborús Párizsnak, Berlinnek, és az '50-es évek Buenos Aires-ének. Mivel a honi adók miatt itthon olcsó filmet forgatni, az építészetünk változatos, ezért a filmipar egyre inkább virágzik nálunk. Olyan A-kategóriás sztárok fordultak meg legutóbb, mint Harrison Ford, Ryan Gosling, és az éppen nálunk tartózkodik Jennifer Lawrence is.

Budapest gyakran változik át más várossá is, aki idelátogat, biztosan felismeri a Bálnát mint a NASA központját a Mentőexpedíció című filmből, vagy a Keleti Pályaudvart az Inferno egyik jelenetéből.

A legtöbb forgatás az etyeki Korda Stúdióban zajlik.

Mikor egy városi sétát tervezünk, könnyű úgy is összeállítani, hogy a filmek forgatási helyszínén sétálunk végig, a Budai Vár és a Lánchíd például megjelennek A kém című filmben, Jude Law főszereplésével, valamint a hasonló nevű Én, a kémben Eddie Murphy-vel és Owen Wilsonnal. Az Operához és környező utcáihoz az Adrien Brody nevét jegyző Houdini minisorozat kapcsolódik. A Gellért Fürdőben pedig, mint ismeretes, Ryan Gosling fotózkodott nemrég.

A Gresham Palota is megjelent már filmekben helyszínként, ez inspirálta a Koszorúslányok rendezőjét, amikor forgatási helyszínt keresett A kém című mozi elkészítéséhez. A hotel megjelenik a filmben, valamint a szálloda személyzete és igazgatója is. A hírek szerint pedig a Corinthia Hotel Budapest ihlette meg Wes Andersont, hogy megrendezze A Grand Budapest Hotelt. Azonban semmi sem annyira exkluzív elég, mint egy filmesek számára kibérelt luxusvilla. A Writer's Villa több mint ideális helyszín a filmes stábok számára, a hegyen álló, saját medencével és télikerttel bíró elegáns szobák dalai már többször rejtettek el visszahúzódó sztárszínészeket.

A New York Kávéház

Európa egyik legszebb kávéháza, ezért nem meglepő, hogy szerepelt már filmekben, többek között a Bel Ami - A szépfiúban Robert Pattinsonnal és Uma Thurmannel. De a Gerlóczy Kávéház is alakult már át párizsi helyszínné Steven Spielberg München című alkotásában.