Budapest történetének legnagyobb sporteseménye lesz a július 14-30. közötti 17. FINA világbajnokság. A több százezer látogatót vonzó eseményre nagy erőkkel készül a főváros: központi helyszín épült, vadiúj buszjárat indult, szurkolói központot alakítottak ki.

Még egy hónappal a világbajnokság kezdete előtt több ismert budapesti látványosság borult vízkék köntösbe, ezzel jelezve, hogy pontosan 30 nap van hátra az eseményig. A kezdeményezés áprilisban indult: minden hónapfordulóval eggyel több épületet világítottak ki, így utalva a vb közeledtére. A Lánchíd, a Duna Aréna, a Várkert Bazár és a Müpa is kékben pompázott az esti órákban nagyjából egy hónapja ilyenkor.

Mint ahogy a megnyitó ünnepség kedd esti főpróbáján a Budai Vár is "más megvilágításba" került. A pénteki megnyitó főfellépője, EmeliSandé lemondta a szereplést, helyette a többszörös Grammy-díjas énekes, zenész és dalszerző, az amerikai Cee Lo Green lép színpadra a 21 órakor kezdődő eseményen ismert magyar művészek társaságában. A hazai amatőr néptáncegyüttesek, artisták, akrobaták, modern és balett-táncosok részvételével készülő, mintegy 2 órás produkció a Lánchíd pesti hídfőjénél négy darab, egyenként 80x10 méteres uszályból álló, vízen lebegő óriásszínpadon zajlik, melyet a főhelyszín mellett a város különböző pontjain elhelyezett óriáskivetítőkön is lehet követni. A belvárosi Ötkertben az élő közvetítés után DJ-k közreműködésével nyitóbulival hangolnak a vb-re.

A helyszíneket illetően a legfontosabb invesztálás egyértelműen a vb központi helyszínének, a Duna Arénának a felhúzása volt: a 12 ezer főt befogadni képes létesítmény a legnagyobb francia építőipari vállalat tervei alapján készült el 100%-ig magyar beruházásban. Alapvetően két részből áll: egy kb. 6000 fős befogadóképességű alapépületből és egy, a világbajnokság idejére épülő, ideiglenes lelátókat és kiszolgáló létesítményeket magában foglaló időszaki építményből. Az arénában korábban két komoly, főpróbának beillő sporteseményt tartottak már: itt rendezték a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjét, és a Budapest Open úszóviadalt. A vizes vb idején a Népfürdőutcai arénában szurkolhatunk az úszóknak és a műugróknak, utóbbiak a 21x25 méteres, 5 méter mély műugró medencébe csobbannak majd és az 1 métertől a 10 méteres toronyig tudnak választani a sportolók.

Kicsivel odébb, a Batthyánytér dunai partszakaszánál felállítandó ideiglenes medencében rendezik majd az óriás toronyugró versenyeket, a Parlamenttel szembeni 27 méter magas – még készülő – építményt viszont a világverseny befejeztével lebontják. A vízilabda mérkőzéseknek helyet adó margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában megnövelték a nézőtér befogadó képességét, a látványosnak ígérkező szinkronúszó versenyek házigazdája pedig a Városligeti-tó lesz.
Kiépült a Duna Arénához vezető rakparti sétány is, amely a XIII. kerületben található Drávautcai csomóponttól induló és az Árpádhídig tartó szakaszt jelenti. Az 1150 méter hosszú Moszkvasétány díszburkolatot, padokat, pihenőágyakat, felújított kerékpárutat és mini játszóteret kapott, így kényelmesen végig lehet sétálni a Margit híd és az Árpád híd közti etapot.

Várhatóan jelentősen növekszik a világbajnokság idejére Budapestre érkező külföldiek száma, ezért a Ferihegyről a belvárosba történő kényelmesebb bejutást elősegítve közvetlen autóbuszjáratot indított a BKK. A 100E jelzéssel közlekedő járat a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között szállítja az utasokat félóránkénti indulással. Az első járatra reggel 4-kor, az utolsó éjjel fél egykor lehet felszállni, 900 forintos jeggyel vehető igénybe (a bérlet nem érvényes rá, a vb befejezését követően is üzemben marad).
A közlekedést tekintve egészen biztosan felbolydul majd a város péntektől, így az esemény idejére rengeteg forgalmiváltozásra kell számítani. A versenyre érkezők 140 autóbuszt, két szárnyas- valamint 13 hagyományos hajót, 12 db kikötőt, P+R parkolókat és biciklitárolókat vehetnek igénybe a vb alatt. A 17 nap során 2500 sportoló közlekedését kell biztosítania a szállodák, edzőhelyszínek és versenyhelyszínek között, a szervezők összesen 350.000 látogatóra számítanak. A busz-, a villamos- és vonatközlekedés, illetve a hajós és autós forgalmi változásokkal kapcsolatos tudnivalókat korábban összegyűjtöttük már.
Akik mostanában sétáltak, piknikeztek vagy sportoltak a Margitszigeten, azok több pozitív előjelű változást figyelhettek meg. A folyópart egyes részein napozóágyakat és napernyőket helyeztek el, a térkő burkolata is szebb lett néhány helyen. Megújult a dallamairól ismert zenélő szökőkút is, amely 35 méter átmérőjű medencéjével és ezer négyzetméteres vízfelületével Európa egyik legnagyobbjának számít.

A klasszikus zenei műveken kívül olyan számokat hallgathatunk a vízsugarakat figyelve, mint a Dire Straitstől a Money for Nothing, Justin Timberlake-től a Can't Stop the Feeling, vagy a Guns N' Roses egyik legismertebb dala, a Sweet Child O' Mine.

A zene mellett látványvilágában is változott a szökőkút. A vízfüggönyre minden este 9 és 10 óra között – a sötétedés időpontjától függően – magyar történelmi személyiségek és hírességek fotóit vetítik 10x7 méternyi felületen, míg a sziget északi oldalán 100-140 éves fákat világítanak meg különböző formában. A főváros első fénykertjének közelében lévő területre virágokat, főként egynyári növényeket ültetett a FŐKERT; a margitszigeti Centenáriumi emlékmű körüli ágy szintén megújult és a vizes világbajnokság tiszteletére FINAlogót formáz.

Ide kapcsolódóan a vb logójában és arculatában a magyar hagyományok jelennek meg, a koncepció alkotója Hetsch Ferenc a Krea Kortárs Művészeti Iskola grafikus hallgatójaBemutatták már a The Four Studio által tervezett formaruhákat is, melyek a vizes vb már ismert dizájnelemeire épülnek. A kék és fehér színű, visszafogott kollekció négyféle szettből áll, ezeket a hölgyek a protokolleseményeken (például éremátadó ceremóniák) viselik majd.

A városlakók is megpróbálják hozzátenni a magukét: az Árpádhíd pesti hídfőjénél lévő irodaház ablakaiban szurkolói kezdeményezésre óriási méretű Hajrá, Magyarok! feliratot ragasztottak az ablakokra. A buzdítás a világbajnokság idején végig olvasható lesz és a Duna Aréna felől is remekül látható.

A versenyek szombaton már megkezdődnek, és aki nem otthon a tévé előtt, vagy konkrétan valamelyik helyszínen követné a viadalokat, az ellátogathat a vb hivatalos szurkolói központjába, hogy közösen drukkoljon a mieinknek. A Margitszigeti Atlétikai Centrumban megépült FINA Aquatics Fan Zone-ban interaktív programokkal, étel és ital standokkal, koncertekkel, valamint óriáskivetítőkkel várják a sportrajongókat, a világbajnokság másik budapesti szurkolói zónáját pedig a Dagály strandon alakítják ki.

Természetesen a versenyzők is izgatottan készülnek a hazai rendezésű világeseményre. VerrasztóEvelyn Európa-bajnok úszó például a We Love Budapestnek adott interjújában elmondta, hogy szeretné megúszni egyéni legjobbját és szerinte a 4x200-as váltójuk akár még meglepetést is okozhat.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.