Hagyományosan a kalács-tojás-torma-sonka lakomák ideje a nagyböjt befejezése. Húsvétkor elterjedt a bárány fogyasztása is (áldozati bárány), továbbá a nyúlhúst is csodás tulajdonságokkal ruházták fel: ez a termékenységet szimbolizálja. Ugyan Budapesten jelenleg lassan több helyen vásárolhatunk például San Daniele sonkát, mint hagyományos főtt-füstöltet, azért van néhány tuti tippünk, hogy honnan szerezhetünk be jóféle termékeket. Sőt, arra is, ha nem vesződnénk a konyhai munkával, hova lesz érdemes beülni valami húsvéti finomságra.

Termelői piacokA termelői piacokon jó eséllyel minden fontos húsvéti csemegét be tudunk gyűjteni a tormától a sonkáig. Ízlés kérdése, hogy ki szavaz például a parasztsonkára és ki készíti el magának otthon a nyers sonkából a tradicionális fogást. Ne féljünk kérdezni a termelőktől füstölésről, sőt, akár kóstolót is kérjünk, hogy megfelel-e az ízvilág. Ha van rá lehetőség, akkor válasszunk mangalicasonkát.


Tojásban a mélyalmos, tanyasi tojást vásároljuk a "vérszegény" hiperesek helyett. Körülbelül 40-45 forint/darab áron kaphatunk egészen méretes, szép, boldog tojásokat.


A tomába is kóstoljunk bele, mennyire csíp, megfelel-e nekünk. Hétfő előtt még péntektől vasárnapig számos piacon kínálják majd az ünnepi portékát.

Pékségek

Érdemes a legjobb budapesti pékségek kínálatát is megnézni, hogy készítenek-e kalácsot, illetve, hogy a 4 naposra duzzadt ünnepre rendes, kovásszal készült kenyeret vásároljunk, ami nagy öröm a jó minőségű sonkák mellé és reggelire, vacsorára is bátran fogyaszthatjuk, mert nem szárad ki, nem fárad el. A Pékműhely, a Panificio il Basilico, az Artizán, a Három Tarka Macska, a Jacques Liszt, a Pipacs például jó ötletek lehetnek.Kávézók, éttermekSarki Fűszeres 

Delikátkérdésben sok esetben fordulunk hozzájuk, mert mindig megbízható minőséggel és jó ötletekkel találkozunk. Most is itt van például a "Lusták kosara" fantázianévre hallgató szett, ami főtt lángolt mangalica combot, kávéházi kalácsot, mangós-kecskesajtos tormát, youtyúk főtt tojást és egy palack választott bort jelent (Dobosi rozé, Káli Kövek rozé, Csendes dűlő olaszrizling, Patris Irsai-Királyleányka cuvée.


Nemcsak pakkban, hanem önmagában is vásárolhatunk náluk mangalicacombot, mely saját, Sarki Fűszeres sonka és porchettát is szelnek, rozmaringosan, süldő malacból. Továbbá a húsvéti finomságokat az ünnepek alatt is ugyanúgy elfogyaszthatjuk náluk, a (remélhetőleg) napfényes teraszon, már reggel 8:00-tól, egészen este 21:00-ig.KIOSK

Április 12-ig tudunk elvitelre hagyományos húsvéti sonkát rendelni a KIOSK-ból.

Mindig nagy hangsúlyt fektetnek az ünnepi étkezésre, így a sonkás tavaszi ünnep sem maradhat ki. Sőt, hétfőn és kedden is készülnek kifejezetten az ünnepre hangolt family brunch-csal.Bestia

Ugyan a belváros Bestiája nem kínál elvitelre sonkát és mélyalmost tojást sem, de az ünnepek alatt végig nyitva tartanak és egy erősen húsvéti ihletésű étellel is készülnek: ez a göngyölt, rotisseur-ben készült zöldfűszeres nyúl, tormás répapürével. Továbbá rozmaringos bárányborda és bárányburger is elérhető náluk, akár húsvét hétfőn is.